Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скръб и надежда в Европарламента при връчването на наградата "Сахаров" на украинския народ

Европейски парламент
Снимка: Ирина Недева

Днес рано следобед наградата на Европейския парламент за Свобода на мисълта на името на академик Андрей Сахаров беше присъдена на Храбрия украински народ.

В силно емоционална реч председателката на ЕП Роберта Мецола заяви, че Украйна се бори за европейските ценности и дава сериозни жертви.

“Украинските хора с тяхната смелост са тези които се изправят срещу руския агресор. ЕП стои зад Украйна, подкрепя санкциите срещу Русия. Посланието на Европа е ясно: „Ние подкрепяме Украйна. Няма да отвърнем поглед. Хората в Украйна водят не само война за независимост, те водят война за ценности. Ценностите, които са в основата на нашия живот в Европа и които от дълго време имаме лукса да приемаме за даденост“.

За първи път - безпрецедентно наградата, която винаги е била поименна, отива в ръцете на цял народ, отбеляза Хайди Аутала от групата на Зелените. Тя е европейски депутат и вицепрезидент на ЕП. Отговаря за мрежата Сахаров.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, наречена в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да отличава личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Някои от отличенитеслед това получават и още признания в областта на човешките права, дори и Нобелови награди.

Хората или народът на Украйна като цяло е първата толкова мащабна и групова награда, връчвана някога и основната загадка беше кой ще я получи, както и дали украинският президент Володимир Зеленски ще присъства на официалната церемония. Зеленски, който не напуска страната си, която се отбранява от военната агресия на Русия вече повече от 10 месеца, отправи послние към европейските парламентаристи през видео стена.

Володимир Зеленски

Той започна изказването си с молба за минута мълчание в памет на убитите във войната украински мъже, жени и деца. Призова за подкрепа за създаването на Международен съд за престъпленията, извършени от Русия.

„Трябва да действаме сега, не да чакаме края на войната, за да изправим пред правосъдието тези, които я предизвикаха, и да предотвратим повторението на такава агресия. Това ще бъде най-ефикасният начин да защитим свободата, правата на човека, върховенството на закона и други общи ценности, олицетворени от тази награда на Европейския парламент“.

Лауреатите на наградата Сахаров, които се срещнаха с европейските депутати и медиите, имат собствена представа захората на Украйна. Олександра Матвийчук е адвокат по човешките права. Тя основава и ръководи Центъра за Граждански свободи, който е неправителствена организация-същата, която получи тази година Нобеловата награда за мир за работата си по документиране на руските военни престъпления в Украйна. Сподели яс руския правозащитен център „Мемориал“, който беше ликвидиран от Руската държава, защото бъркаше дълбоко в раните, които нанася управлението на Владимир Путин и с белоруския правозащитник и политически затворник Александр Беля́цкий.

Олександра Матвийчук

За Олександра документирането на болката на хората е най-трудно.

„Защото даже да имате добър опит в работа с международното хуманитарно право и със събиране на свидетелства за нарушаването на човешките права на терен, в момента, в който говорим за това, което става в Украйна, се срещаме всъщност с безпрецедентно ниво на болка. И тогава се чувстваш безсилен, в опита да се документира тази болка. Защото хората показват как са били бити, изнасилвани, как са рязани техните пръсти, как са смачквани техните нокти и изтръгвани, как са мъчени с електрически ток и всичко това продължава. И най-страшното знаете ли какво е? Аз съм адвокат по човешки права и изведнъж се оказвам в ситуация, в която разбирам, че законът не работи“.

Иван Федоров

Иван Федоров – избраният кмет на Мелитопол, който в момента е в изгнание, защото това е един от първите градове, които паднаха под руска окупация, обясни, че Русия сега го използва за логистичен център на Южна Украйна.

„За да правят своите операции там. Това е точката, от която започват всички инфилтрации, депортации към Русия, нещо като разпределителен център. Голяма част от отвличанията на наши украински граждани минават от там. Ситуацията в окупирания град, на който съм последният свободно избран кмет, е тежка. Няма лекарства, населението, което е останало е подплашено и отчаяно. Голяма част от тях напуснаха градаи продължават да напускат, въпреки че руснаците ограничават това. Много е особено чувството да бъдеш кмет в изгнание, да организираш помощи за града и населението отвън. Но сме горди, че са много малко хората, които колаборират с руските окупатори. Има толкова много директори на училища и детски градини, които отказаха да го правят. Но е страшно това, което правят руснаците с децата на Украйна. Само руски, патриотични песни, промиване на мозъците. Затова и ние организираме онлайн обучения на украински“.

Самият Иван Федоров е видял със собствените си очи какво означава да бъдеш отлечен от руските окупационни сили. Той прекарва5 дни в плен след превземането на Мелитопол. Върнат е на територията на Украйна в замяна на руски военнопленници.

Другите представители на народа на Украйна са полковник Олександър Чекрихин, който е директор на Департамента по Гражданска защита и Спешната помощ в Украйна, Юлия Пайевска - основателка на медицинската група за евакуация „Ангелите на Тайра“, самата тя взимана в руски плен и Ярослав Божко – представител на гражданското движение на съпротивата “Жълта лента”.

Без думи – в дълбока скръб, но и с вяра, че хората на Украйна ще устоят на изпитанията и че тази война ясно показва огромните предизвикателства, пред които е изправен ЕС – това е атмосферата, която съпътства церемонията по награждаването на смелите хора на Украйна с наградата за свободата на мисълта на името на Андрей Сахаров днес в ЕП, в тази последна тържествена и заключителна сесия за годината.

Наталия Лулчева е българка от Украйна, която живее у нас. Нейният брат е офицер от украинската армия и пилот на хеликоптер, който беше свален в началото на войната. Той престоя известно време в руски плен и с българска помощ беше изтеглен у нас, за да се лекува. В предаването "Нещо повече" Наталия  сопедли, че приема наградата с огромно вълнение и с радост заради добрата информираност на света относно това, което се случва в Украйна.

Храбрият украински народ няма да се предаде, увери тя.

„Тези 10 месеца го показаха ясно. Хората не изплашиха в началото на войната, когато ги атакуваха масирано, не се плашат и сега, когато ги оставят без ток и без топлина. Това е народ, който показва на целия свят как трябва да обичаш родината си и как да противостоиш на едно такова зло. Може да се поучим„

Ситуацията около Одеса и Николаев е много тежка, разказа тя.

„Няма ток. България много помага. Изпратени са генератори“.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, съобщиха от МВР. Документът е входиран в деловодството на..

публикувано на 24.07.24 в 19:22