Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гласът на младите“ ще помага за по-бързата интеграция на украинските бежанци по Южното Черноморие

Гласът на младите
Снимка: Национален младежки форум

Виртуален „Хайд парк“ озаглавен „Гласът на младите“ ще помогне за по-бързата интеграция на украинските бежанци по Южното Черноморие. Проектът е на сдружение „Хоризонти“ и се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Целта е да бъдат обучени 11 медиатори от украинската общност, които да бъдат посредници и да помогнат за решаването на проблемите на украинските бежанци.

Украинските бежанци се намират в безпрецедентна ситуация. Те са на непознато място, сред непознати хора, в непозната среда и без ясна перспектива за бъдещето. Проектът на сдружение „Хоризонти“ е насочен към младите украинци, които искат да се интегрират и да помогнат на общността да се социализира към живота в страната ни. Какви са целите и възможностите, които дава проекта, обяснява неговият ръководител Евгения Джорджева.

"Младите хора пребивават предимно в интернет пространството. По тази причина и целият ни проект ще се развива там. За да помогнем на тези хора първо трябва да разберем ккави са проблемите им. ще проведем 6 сесии на нашата страница във Фейсбук. Надяваме се да се включат украински бежанци, които да ни споделят вижданията и желанията си, както и пробелмите, с които ес сблъскват в нашето общество". 

36 годишната Мария, която е от Мариупол е настанена в базата на Министерския съвет в Слънчев бряг. Там условията са добри, като на украинските граждани е предоставено безплатно настаняване и изхранване, разказва тя. Сега тя ще се обучава за медиатор. Какво знае тя за проекта и какво очаква от него.

"Искам да разбера какви парва и задължения имам в България, както и как да разреша проблемите си, които могат да възмникнат в бъдеще, свързани със защитата и търсенето на работа".

Работила е в кметството на  Мариупол. Тук е готова да извършва всяккава работа.   

Татяна е съдебен медиатор. Тя помага на украинските бежанци, защото познава българското законодателство 

"Най-често се търси помощ при камуникацията с държавни инстанции".

 Тя очаква да придобие от проекта повече знания и практика относно българското заканадателство. 

Основната цел на проекта е стимулирането на гражданска активност сред украинските бежанци. След фиксирането на проблемите им, медиатори и наставници ще станат посредници между украинците и представителите на различни институции в страната. 

Заключителния етап от проекта предвижда групите, наставлявани  от своите ментори,  да изработят един подкаст от 9 серии. те бъдат по опредлени теми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26