Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия на НС отказа разглеждането на ръст на минималния и максималния осигурителен праг през т.нар. удължителен закон

Бюджетната комисия: През удължителен закон е недопустимо да се правят промени в социалния пакет

Снимка: БНР архив

Бюджетната комисия на Народното събрание отказа разглеждането на ръст на минималния и максималния осигурителен праг през т.нар.  удължителен закон за бюджета. Депутатите прецениха, че е недопустимо в подобен вид законопроект да се правят промени в социалния пакет, които дори не са съгласувани със социалните партньори. Въпреки това предложените от левицата текстове ще бъдат обсъдени в пленарната зала, когато законопроектът бъде гласуван на второ четене. 

Недопуснатите до разглеждане текстове са свързани с минималния размер за плащане на служителите в публичния сектор от 850 лева месечно – практически, това е текстът, който обикновено правителството използва за размер на минималната работна заплата. Тя винаги се определя с постановление на Министерския съвет. Министърът на финансите Росица Велкова за пореден път припомни, че нетно хазната изгуби около един милиард от ръст на минималната заплата от 710 на 850 лева.

Друго предложение, направено от лидера на БСП Корнелия Нинова и група депутати то левицата, е за ръст на максималния осигурителен праг от 1 януари до 4 200 лева. И тези текстовете няма да бъдат обсъдени заради недопустимост, както и увеличаването на плащанията за втората година от майчинството и преизчисляването на пенсиите.

Подчертавам обаче, че това не е окончателно отхвърляне на предложенията в социалния пакет, а препращането им за дискусия и окончателно решение на второ четене в пленарната зала. Председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов припомни, че всички тези предложения не са съгласувани с Тристранния съвет.

Преди това депутатите от ресорната комисия решиха общините да могат да правят плащания по вече сключени договори и в условията на удължителен закон. От сдружението на общините обаче изразиха притеснение, че няма да могат да бъдат обслужвани и вече подписани договори, включително по европрограми и основно свързани с уличното осветление. От служебния кабинет поеха ангажимент за допълнително постановление, след като им бъде предоставена информация.

Министър Росица Велкова на няколко пъти призова депутатите да придържат предложенията си към фискалната дисциплина. Тя цитира изследване на Европейската комисия, според което България е втора в съюза по структурен дефицит след Италия. Структурният дефицит се отнася именно до политиките и процесите, които пряко се отнасят до управлението на държавата и не зависи от цикличните фактори в икономиката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал на лавандулата в Чирпанско

В Чирпан и района започва Международния фестивал на лавандулата. Сред мероприятията са посещения на лавандулови полета, концерти, изложби и базари. В събота в село  Средно градище ще има  Лавандулов базар на занаятите. Сред участниците във фестивала са и винарските изби в района.

публикувано на 21.06.24 в 08:21
Карта на опасните явления, 21 юни 2024 г.

Опасни горещини в 16 области у нас

"Жълт" код за опасно високи температури е обявен в 16 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол. В тези области ще е горещо, като максималните температури ще са между 35 и 38..

публикувано на 21.06.24 в 08:13

Кои хора са най-уязвими от горещото време и как да им помогнем при топлинен удар

Хората с психични заболявания, диабет и наднормено тегло, както и децата до 4 години са сред най-уязвимите спрямо горещото време. Това припомнят от столичната Спешна помощ и съветват да се потърси помощ на телефон 112 при симптоми на топлинен удар.  Топлинният удар може да се разпознае по главоболие и гадене, но също по неадекватно поведение..

публикувано на 21.06.24 в 08:08
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че "опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват с всяка изминала година", а злонамерената дейност в киберпространството се увеличава от страна на правителства, неправителствени организации и престъпници, предаде Асошиейтед прес. В същото време Антониу Гутериш..

публикувано на 21.06.24 в 08:03

САЩ: Обезпокоителна е възможността Русия да достави оръжия на Северна Корея

Изразената от руския президент Владимир Путин възможност Русия да достави на Северна Корея оръжия след подписването на отбранителен пакт с Пхенян, са "невероятно обезпокоителни", заяви говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Матю Милър, цитиран от агенция "Ройтерс" . Путин: Кремъл обмисля промяна на руската ядрена доктрина..

публикувано на 21.06.24 в 07:55

Танкове нахлуват по-дълбоко в Рафах

Продължават израелските въздушни удара в централната и северната част на Ивицата Газа. В същото време местни жители съобщават, че танкове нахлуват по-дълбоко в Рафах на юг. Израелската армия заяви, че продължава операциите си в анклава, насочени към екстремисти и военна инфраструктура, като ги описа като "прецизни, базирани на разузнаване"..

публикувано на 21.06.24 в 07:48
Ива Лазарова

Колко пари похарчиха партиите за изборите?

В тази предизборна кампания интересът на дарителите е доста по-слаб, отколкото на предишните. В нея повече са инвестирали самите кандидати. Това съобщи пред БНР Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. " В кампанията за НС даренията възлизат на едва 510 хиляди лева. Н ай-много са привлекли от ИТН – 270 хил.  лв., ПП-ДБ –  почти 70..

публикувано на 21.06.24 в 07:46