Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Барселона арестуваха ръководителя на платформата Everfx за киберизмами за милиони долари

Испанската полиция арестува в Барселона ръководителя на платформата Everfx, замесен в киберизмами за милиони долари. Те са печелили по 400 евро на минута и повече от 50 милиона на всеки три месеца.

Платформата е спонсор на ФК Севиля и доскоро е търсена от хиляди хора, желаещи да забогатеят. Измамниците са използвали кол центровете извън ЕС, за да се представят за финансови експерти и предлагали на хората да направят инвестиции, с които те вече уж са получили големи печалби. Първоначално са искали малки суми, които са удвоявали, а след това са получавали и големи финансови средства.

Разследването срещу тях започва след подаден сигнал през 2018 година. С помощта на полицията в осем различни държави са проследени три милиона имейла, които са били използвани за извършване на измамите, спряна е дейността на 15 кол центрове и са арестувани в Албания двама от шефовете на престъпната организация. 16 други вече имат международни заповеди за арест. Последният такъв е направен на летището в Барселона на ръководителя на измамната мрежа, който е пристигнал с полет от Румъния.

От полицията предупреждават гражданите да бъдат особено внимателни и да не правят финансови инвестиции чрез подобни платформи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ловци на бисери" на Старозагорската опера тази вечер във Велико Търново

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" във Велико Търново продължава тази вечер с оперния спектакъл "Ловци на бисери". Българското национално радио е медиен партньор на фестивала. На откритата сцена в крепостта "Царевец" се представя Старозагорската опера с класическо заглавие и пренася публиката на остров Цейлон. "Последната..

публикувано на 27.07.24 в 16:18

БЧК получи 6 нови ремаркета за реакция при бедствия, дарение от Австрийския червен кръст

Българският червен кръст получи 6 нови ремаркета за бърза реакция при бедствия, дарение от Австрийския червен кръст от гр Щаер. Специално за церемонията  в София пристигна група от доброволци към Австрийския червен кръс, а дарениуето блеше прието лично от председателя на българската организация акад. Христо Григоров. "Това са 6..

публикувано на 27.07.24 в 16:02

30 палестинци са били убити при израелски въздушен удар в училище в Деир ал Балах

Най-малко 30 палестинци са били убити при израелски въздушен удар в училище в Деир ал Балах в Ивицата Газа, съобщиха палестински източници.  Според изявление на израелската армия целта на атаката е бил команден център на "Хамас". От здравното министерство в Газа уточняват, че ударът е бил нанесен в район, където са разположени разселени семейства...

публикувано на 27.07.24 в 15:39

МОСВ: Няма превишения на средночасовите норми за вредни газове в района на складовете в Елин Пелин

От Министерството на околната среда и водите увериха, че в района на складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин няма регистрирани превишения на средночасовите норми за вредни газове като серен и азотен диоксид и озон.  Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид.  Стойностите за фини прахови частици също са в нормата, уверяват..

публикувано на 27.07.24 в 15:17

Граничната полиция в Гюргево обяви мерки за по-бързо преминаване на границата с България

Териториалният инспекторат на Гранична полиция - Гюргево разпореди мерки за осигуряване на оперативен контрол и намаляване на времето за изчакване на границата с България, където през уикенда се очаква интензивен трафик,..

публикувано на 27.07.24 в 14:51

Патриарх Даниил: Милосърдието е национална добродетел за нас, българите

Да пазим вярата, милосърдието и добродетелния живот. Това ни прави хора!“ – посланието отправи патриарх Даниил на днешния 27 юли, в който почитаме паметта на Светите Седмочисленици и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Днес честваме и успението на Свети Климент Охридски.  Патриарх Даниил оглави литургията в столичния храм "Свети Седмочисленици"...

публикувано на 27.07.24 в 14:35

Проблемът с питейната вода в много райони на България може да се задълбочи

Специалисти по водоснабдяване предупреждават, че проблемът с недостига на питейна вода в много райони на България може да се задълбочи.  Над 60 населени места, в които живеят около 40 хиляди души, са на воден режим заради намалени количества във водоизточниците.  Най-голям е броят на селищата в област Шумен, а от сезонен хроничен недостиг на вода..

публикувано на 27.07.24 в 14:11