Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаел Фауленд: Еврозоната има много позитиви за икономическата и финансовата стабилност

Снимка: Личен архив

От 1 януари догодина Хърватия ще стане 20-ата държава членка на еврозоната. Загреб започна процеса по присъединяване към единната европейска валута малко след България, но се присъедини към т.нар. "чакалня" заедно с нас през юли 2020 г.

В специално интервю за "Събота 150" вицегуверньорът на Хърватската централна банка Михаел Фауленд разказа за предизвикателствата пред приемането на еврото, ползите и рисковете от членството във валутния съюз.

"За нас това е огромно постижение. Надявам се, че нашите български приятели ще успеят да направят същото една година след нас. Както знаете, цялата икономическа ситуация, в която влизаме в еврозоната, изобщо не е лесна. Постковид кризата и конфликтът в Украйна изстреляха инфлацията на исторически високи нива във всички държави. Тази постановка на събитията изобщо не е хубава, но виждаме сигнали за стабилизация. Надяваме се, че това е временен феномен, който в някакъв момент ще приключи".

Фауленд изрази увереност, че с добри и смислени политики хората няма да почувстват твърде голям стрес. Разбира се, тази година с енергийната и продоволствената криза жизненият стандарт леко се е понижил. Ако погледнете исторически, ще установите, че това не е твърде голяма намеса спрямо подобренията, които вече има в стандарта на живот. В Хърватия се надяваме, че още догодина ще усетим подобрение спрямо тази година, последната преди въвеждането на еврото. 

Какво ще се случи със задлъжнялостта в контекста на покачващите се лихви – първо в останалите страни от еврозоната и второ в Хърватия. Вие влизате във валутния съюз с намаляващ дълг, но все пак над изискванията по договора от Маастрихт?

Права сте, нивата на задлъжнялостта ни са над критериите от Маастрихт. Тази година очакваме дългът да спадне малко под 70 процента спрямо брутния вътрешен продукт. Миналата година започна с ниво от 78 на сто, а по време на пандемията достигнахме до 85-86 процента. Намаляването на дълговите равнища е много силно, което се дължи донякъде и на икономическото представяне. Нашият брутен вътрешен продукт расте, миналата година с около 13 процента, а тази очакваме ръстът да бъде около 6 на сто. Все пак в някои страни от еврозоната вероятно ще видим техническа рецесия. В Хърватия очакваме позитивен растеж, макар и доста под нивата, на които сме свикнали и които наблюдавахме тази година.

Лихвените равнища, които споменахте, са в основата на политиката на Европейската централна банка. Процесът е съвсем естествен, защото това е начинът, по който централните банки стабилизират инфлационните очаквания. Покачването им е от ключово значение, за да се ограничи търсенето в икономиката, което може да бъде стабилизиращата котва по отношение на инфлационните очаквания. Също така това е пътят към връщането към стабилни инфлационни нива от около два процента. Няма как това да се случи догодина, но е важно ясно да виждаме пътя в тази посока.

Към Хърватия бе проявена известна гъвкавост по отношение на дълговия критерий по Маастрихт. Можем ли в България да очакваме подобен подход за инфлацията, като се има предвид, че тя ще остане висока навсякъде догодина?

Не бих казал, че беше проявена гъвкавост по отношение на дълговия критерий по Маастрихт. В него се казва, че дългът не трябва да бъде по-висок от 60 процента от брутния вътрешен продукт или в случай на низходящ икономически тренд, правилото позволява по-висок дълг, стига тенденцията да е намаляваща. В нашия случай дългът намалява със 7-8 процентни пункта годишно. Нека го кажа ясно: не е проявена гъвкавост към нас. Освен това има обща клауза за дерогация, която бе въведена заради ковид. Тя казва, че фискалните правила могат временно да не се спазват, защото е по-важно да се запази заетостта, но трябва да пазим и здравето на хората.

На практика правителствата бяха поканени да харчат пари. 2020-та беше годината, в която хърватският държавен дълг се покачи, както в много други държави. 2021-ва тази клауза вече действаше, заради което фискалните критерии не бяха проверявани толкова стриктно. Но, дори и да бяха проверявани по-стриктно, ние пак щяхме да ги покрием. Казано по друг начин, гъвкавост имаше, но не се наложи да се възползваме от нея.

Ако България се нуждае от малко гъвкавост за инфлацията, бихме ли могли да я получим догодина? Траекторията е надолу, но все пак несигурността тежи върху всяка прогноза.

Трудно ми е да отговоря. Доколкото си спомням, няма случай на проявена гъвкавост за инфлацията през последните 15 – 20 години, откакто следя конвергентните доклади. По-добре е да се придържате към критерия и да се опитате да го изпълните.

Започнахме разговора с икономическите трудности, през които преминаваме. Много хора в България, вярвам и в Хърватия, се питат – сега ли е моментът за присъединяване към еврозоната?

Това е въпрос, който в Хърватия си задаваме, не бих казал всеки ден, но доста често, особено в този момент на исторически висока инфлация. Това, което винаги си казваме, че именно в тези кризисни времена е истински късмет да се присъединим към еврозоната и да се скрием под чадъра на много по-силна парична зона.

Какво се случва с лихвите в страните, които са решили да не поемат още по пътя на еврото – Унгария, Полша, Чехия? В техния случай лихвите за домакинствата и за бизнеса достигнаха до 6, 7, 8 и дори в някои случаи 10 процента. В Хърватия те са около три, може би под четири на сто. В еврозоната говорим за около три процента. От началото на годината и в Хърватия има покачване на лихвите, но аз бих го определил като много малко и изцяло в синхрон с еврозоната. Това е много важно предимствокоето една държава може да има в толкова трудна среда – за икономиката като цяло, за гражданите и за правителството.

Хората обаче се питат – защо с нашите пари трябва да спасяваме страни като Италия и Гърция?

Гърция продължава да черпи позитиви от членството в еврозоната. Вижте каква част от държавния й дълг се финансира от Европейския стабилизационен механизъм – близо 100 процента от брутния вътрешен продукт. Този дълг се револвира със срочност от 30 години при лихвени проценти под едно на сто. Имате индиректен паричен трансфер от еврозоната към гръцката икономика. Това е осезаемо. Еврозоната си е на мястото. Необходимо е обаче да има солидарност. Не бих казал, че това е въпрос, поне за хърватското общество, защото от една страна в еврозоната имаме много позитиви, а от друга – помагаме на други държави, ако изпаднат в нужда. Струва ми се, че тази солидарност е в основата на еврозоната като цяло.

В Хърватия помните много трудни икономически времена и за много от хърватите куната е символ на независимостта и на новите по-добри времена. С какви аргументи ги убеждавате да се откажат от националната валута, която толкова обичат и да я заменят с общоевропейската?

Ще бъда много откровен с вас. Хората обичат, харесват куната, но ако погледнете в коя валута спестяват, в коя валута са срочните им депозити, ще видите че това е еврото. Едната страна на монетата е мнението на хората на улицата. Разбира се, всички обичат куната. Но другата страна на монетата е валутата, в която спестяват. Или казано по друг начин – в какво вярват в дългосрочен план. За съжаление, Хърватия исторически е преживяла няколко епизода на хиперинфлация, основно във времената на бивша Югославия. Именно тогава хърватите изгубиха вяра в националната валута и това е видно от ниското ниво на спестявания в нея. Ето защо промяната, която ще се случи, е толкова позитивна.

Вече коментирахме въпроса с инфлацията, която може да се окаже проблем пред България за влизането в еврозоната. Каква е вашата прогноза? Ще успеем ли ние?

Надявам се да успеете и ви пожелавам успех. Във всеки процес има рискове. Така беше и в Хърватия. Най-големият риск, който виждам за България, е спазването на всички критерии по договора от Маастрихт. Единият от тях – и вие го знаете много добре, е инфлацията, която в момента е много рисков критерий, защото има големи разлики между държавите. Не помня данните наизуст, но в някои страни говорим за 5-6 процента, а в други – за 20. Не знам какви са стойностите у вас. Ние сме малко над средното за еврозоната, което е около 10 процента. При нас стойностите са между 12 и 13 на сто. Когато бяхме оценявани обаче, инфлацията беше под съответния показател. Много се надявам и България да успее да сведе инфлацията си до исканото ниво.

Интервюто на Марта Младенова с Михаел Фауленд можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В село Воден след пожара

Заради пожара край Воден затвориха пътя за с. Крайново. Четирима са евакуирани

Заради бушуващия пожар е затворен пътят между селата Воден и Крайново. Четирима души от Крайново са евакуирани в дома за стари хора във Воден. По думите на свидетели огънят е на около километър от Крайново, но няма опасност за жителите. Засега официална информация за ситуацията с разпространението на пожара край селата в община Болярово няма...

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Няколко села в община Крумовград преминаха на воден режим

Няколко села в община Крумовград преминаха на воден режим.  Заради жегата и екстремните температури използваните водоизточници са с намален дебит и не могат да захранват населените места.  За справяне с кризата към засегнатите райони са насочени водоноски, каза заместник-кметът Абидин Хаджимехмед:  "Общинската водоноска кара вода до определени населени..

публикувано на 18.07.24 в 16:56

Кипър ще получи 30 млн. евро от ЕК за наблюдение на морските си граници

Кипър ще получи 30 млн. евро допълнително финансиране от Европейската комисия за засилване на наблюдението на морските си граници, съобщиха днес от вътрешното министерство. Подкрепата е част от усилията за борба с незаконната миграция по море. Проектът на Кипър, одобрен от Брюксел, предвижда надграждане на възможностите на системата за..

публикувано на 18.07.24 в 16:37

Нови предупреждения за опасни горещини в Румъния

Румънските метеоролози издадоха нови предупреждения за опасни горещини и за утре. Червеният код обхваща Южна Румъния от Калафат до Браила, Тулча и Констанца, и включва и столицата Букурещ.  Максималните температури ще бъдат между 38 и 41 градуса, съобщава Радио Румъния.

публикувано на 18.07.24 в 16:17
Киър Стармър и Володимир Зеленски на срещата на върха на Европейската политическа общност край Оксфорд

Киър Стармър: Искаме да възстановим отношенията на доверие и приятелство с ЕС

На срещата на върха на Европейската политическа общност край Оксфорд, в която участва и българският президент Румен Радев, новият министър-председател на Великобритания Киър Стармър се обяви за възстановяване на отношенията с Евросъюза след Брекзит.  Кейт Смит: Искаме да рестартираме отношенията с Европа, не отново да се присъединим към ЕС "Искаме..

публикувано на 18.07.24 в 15:34
Урсула фон дер Лайен в ЕП

Урсула фон дер Лайен бе избрана за втори мандат начело на Европейската комисия

С 401 гласа "за", 284 "против" и 16 "въздържал се" Урсула фон дер Лайен бе избрана за втори мандат начело на Европейската комисия. Гласуваха общо 707 евродепутати, невалидните бюлетин са 7. Евродепутатите гласуват кандидатурата на Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело..

публикувано на 18.07.24 в 15:21

Илияна Йотова: Надявам се да има правителство с третия мандат

Надявам се, че разумът при парламентарните групи ще надделее и ще има правителство с третия мандат, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Созопол, където днес участва в  тържествената церемония пред паметника на Левски по повод 187 години от рождението на Апостола на свободата. Според вицепрезидента в настоящата ситуация страната ни има нужда от..

публикувано на 18.07.24 в 15:08