Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсва адекватна лекарствена политика за 65 000, страдащи от епилепсия у нас

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия
Снимка: Ани Петрова

Близо 65 хил. са страдащите от епилепсия у нас. Една трета от тях са с тежка форма на заболяването. Данните бяха изнесени на научна конференция на тема "Живот с епилепсия в България”, организирана от Асоциацията на родителите с деца с епилепсия.

Според председателя ѝ Веска Събева най-тежкият проблем, с който тези хора се сблъскват е липсата на адекватна лекарствена политика.

„Съвсем пресен случай, дори за моя син от 527 лева за един месец лекарство от чужбина. Аз не знам кой би могъл да си го позволи, аз също не мога да си го позволявам всеки месец. Нали разбирате, че това е невъзможно и се оказва, че държавата не ни осигурява най-необходимите лекарства – нито скъпи има, нито евтини, нито тези, които спасяват човешки живот

Сега целта на сдружението е медицинските изделия за епилепсия да бъдат включени във финансирания от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) списък. Проблем е и достъпът на хора с това заболяване до пазара на труда, посочи Събева:

„Няма работодател, който да реши да назначи човек с неконтролирана епилепсия“

Към момента у нас работи само един дневен център, в който се полага грижа за страдащи от епилепсия - в столицата. Очаква се през следващата година да бъде открит такъв и в Търговище.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Алексей Навални

43 държави поискаха международно разследване на смъртта на Навални

Общо 43 държави, сред които САЩ, Европейският съюз и Обединеното кралство, отправиха съвместен призив за провеждане на международно разследване на смъртта на опозиционния политик Алексей Навални по време на задържането му в Русия, предаде АФП. Навални е починал в затвора "Възмутени сме от смъртта..

публикувано на 04.03.24 в 16:42

В Световния ден на инженера - има ли интерес към обучение в инженерни специалности

На 4 март се отбелязва Световният ден на инженера . Това е международен празник, който цели да покаже значимостта на инженерите и инженерната наука за разрешаване на глобалните предизвикателства. Инженерната мисъл е необходима за разрешаване на проблеми в области като климат, енергийна сигурност, водни ресурси, строителство, транспорт,..

публикувано на 04.03.24 в 16:31

ЕК глоби „Епъл“ с 1,8 млрд. евро

Европейската комисия глоби „Епъл“ с 1,8 милиарда евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара за разпространение на приложения за излъчване в интернет на музика за потребителите на айфони и айпади, или ползвателите на операционната система iOS.  Злоупотребата се извършва чрез онлайн магазина на компанията за приложения (App Store),..

публикувано на 04.03.24 в 16:27

Богдан Милчев: Корупцията пречи да бъде намален броят на катастрофите

От Института за пътна безопасност смятат, че и корупцията пречи да бъде намален броят на катастрофите със загинали и тежко пострадали хора.  Проблемите се дължат не само на неразумно шофиране, но и на лоши пътища, заяви пред БНР Богдан Милчев от института: "Никой шофьор не иска да убие друг, но това се случва всеки ден. Скоростта е тази, която ни..

публикувано на 04.03.24 в 16:23

Изтича срокът за обществено обсъждане на предложението за 15 дни отсъствия от училище по домашни причини

Утре, 5 март, изтича срокът за обществено обсъждане на предложението за 15 дни в една учебна година, в които ученикът може да отсъства от училище по уважителни причини след мотивирано писмено заявление от родителя до класния ръководител. То е записано в проект на правителствено постановление за изменение на Наредбата за приобщаващото образование...

публикувано на 04.03.24 в 16:12

КНСБ: 15 млн. лева повече се насочват към заетост на безработни и за обучение

88 милиона лева са предвидени в държавния бюджет за 2024 година за така наречените активни политики на пазара на труда - това предвижда проектът на Националния план за действие по заетостта, който предстои да бъде одобрен от правителството.  Средствата са с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година. С тях ще бъде осигурена..

публикувано на 04.03.24 в 15:54

Модернизират уличното осветление в Мездра

Модернизират уличното осветление в Мездра и четири села от общината с близо 500 хил. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост. Уличното осветление ще бъде цялостно обновено в Мездра и селата Руска Бела, Дърманци, Моравица и Игнатица. В тези населени места ще бъдат демонтирани старите лампи и ще бъдат поставени нови 1400 LED..

публикувано на 04.03.24 в 15:41