Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърските хотелиери очакват много посетители за празниците

Хотел в Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац, БНР

Успешни коледно-новогодишни празници очакват планинските хотели в Кипър и центровете за отдих и развлечения, съобщиха от техните асоциации. Цените се запазват ниски, за да дадат възможност на повече хора да се възползват от предложенията.

 През празничните дни планинските хотели ще са пълни, казаха седмица преди Коледа от Асоциацията на планинските курорти, част от Кипърската асоциация на хотелиерите.

Въпреки поскъпналата електроенергия и инфлацията цените в тях се запазват ниски – предлагат се нощувки за около 50 - 90 евро за двама със закуска, посочиха от организацията.

Собствениците на заведения за забавление и хранене също очакват силни за бизнеса им празници, за първи път след пандемичните години.

Резервациите в центровете за развлечения достигнаха 100% заетост и за Коледа, и за Нова година, по данни на тяхната асоциация.

Към момента са ангажирани около 70% от капацитета на зоните за хранене, но се очаква силно увеличение през следващата седмица, според Асоциацията на собствениците на центрове за отдих.

Положителен принос за големия брой резервации има намалението на ДДС от 19% на 9% върху консумацията на алкохолни и безалкохолни напитки в барове, развлекателни центрове, кафенета, клубове, което позволява задържането на ниски цени, отбелязаха от браншовите съюзи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи грижи за крокодила от "Ботунец"

В Столичния зоопарк могат да положат най-подходящите грижи за крокодила от "Ботунец". Това обясни пред БНР доц. Тихомир Стефанов, зам.- директор на Националния природонаучен музей.  Пребиваването на влечугото в стоцата е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала Регионалната..

публикувано на 07.08.24 в 12:35

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" "Жители от съседния блок ме сезираха за незаконна сеч и..

публикувано на 07.08.24 в 12:16
Димитър Главчев

Главчев допуска, че днес е последното заседание на настоящия служебен кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев допусна в началото на днешното правителствено заседание, че то може да е последното за този кабинет. Главчев отчете свършеното- провеждането на последните предсрочни избори по прозрачен начин, запазването на европейския път на България, оставането ни като силен съюзник в НАТО и решаването на проблемите..

публикувано на 07.08.24 в 12:08

Спряно е разпространението на пожара в българската част на планината Славянка

Спряно е разпространението на големия горски пожар в българската територия на планината Славянка. В Гърция все още има активни огнища, близо до границата. 160 са работещите на терен служители на пожарните служби, горските стопанства, военнослужещи и  доброволци, преминали специално обучение за гасене на горски пожари. Превенция,..

публикувано на 07.08.24 в 11:48

Адв. Мария Шаркова: Необходим е таван на цените за медицински услуги

Агенция „Медицински надзор“ извършва контрола на лечебните заведения за цените на медицинските услуги, дали са изпратили актуалния ценоразпис на МЗ. Извършва ли се такъв контрол не мога да кажа и на лекаря също, но определено Агенцията следи за контрола. Това обясни адв. Мария Шаркова в интервю пред БНР. В предаването „Преди всички“ тя..

публикувано на 07.08.24 в 11:30

До 2 месеца: Здравният министър да представи стратегия за увеличаване на заплатите на сестри и акушерки

Народното събрание прие единодушно решение, с което задължи в срок от 2 месеца министърът на здравеопазването да представи в парламента стратегия за увеличаване, най малко с 30 на сто на броя на медицинските сестри и акушерките до 2030 година. Предложението е на парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България"...

публикувано на 07.08.24 в 11:22

Притеснения за преминаването през ГТП след промените в наредбата

В очакване на новите промени в Наредбата за годишните технически прегледи гражданите на Ловеч и Враца изразиха своите притеснения пред БНР. Кореспондентът ни Пламен Христов напомни, че от 22 юли всички пунктове за технически прегледи трябва да са свързани със сървъра на ИА "Автомобилна администрация".  " Всички измервания на газовете, които..

публикувано на 07.08.24 в 11:20