Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима убити при стрелба в предградие на Торонто

Снимка: toronto.ctvnews.ca

Петима души бяха убити и друг ранен при стрелба в предградията на канадския град Торонто, съобщи полицията. Другата жертва е хоспитализирана в тежко състояние.

Заподозреният нападател също е загинал при престрелката с органите на реда, каза шефът на местната полиция Джим Максуин пред репортери. Той посочи, че стрелбата е станала в жилищна сграда. Раненият е откаран в болница и няма опасност за живота му.

Разследването е в ход, се казва в изявление на полицията, като се добавя, че няма повече заплаха за обществената безопасност.

Полицията разследва мотивите и дали има връзка между жертвите и заподозреният нападател, чието име не се посочва. Твърди се, че мъжът е действал сам.

Жертвите са намерени в различни апартаменти в сградата във Вон, на около 30 километра северно от Торонто.

Жителите са били евакуирани незабавно, а десетки линейки и полицейски служители се оказали на мястото на стрелбата.

Въпреки че има значително по-малко стрелби с множество жертви от съседните Съединени американски щати, Канада преживя скок на насилието с оръжие, което я подтикна неотдавна да приеме закон за забрана на пистолетите.

През април 2020 г. въоръжен мъж, маскиран като полицай, уби 22 души в източната провинция Нова Скотия, най-тежката масова стрелба в Канада.

През септември тази година мъж уби 11 души и намушка с нож 18 други, главно в изолирана местна общност в провинция Саскачеван.

Насилствените престъпления, свързани с огнестрелни оръжия са под 3% от всички насилствени престъпления в Канада, но от 2009 г. делът на използваните оръжия с с цел убийство или нараняване на глава от населението се е увеличил 5 пъти.

Канада забрани 1500 вида огнестрелни оръжия от военен клас или нападателни през май 2020 г., дни след стрелбата в Нова Скотия.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се включиха отбори от 46 държави с общо 198 участници. Ден преди да отпътуват за Иран, най-добрите..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към друг проект. Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса и заяви, че искал да гради..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането на единната европейска валутата. От "Възраждане" предлагат удължаване от един на три месеца на..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково Сигналът за горящи сухи треви и храсти..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са заделени към 100 000 лева от бюджета за текущ ремонт.  За следващата година се предвижда нов..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11 самолета и хеликоптери гасят по въздух. Прехвърлиха противопожарна техника от съседни области...

публикувано на 29.07.24 в 19:31