Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зарев: Объркани в свободата - най-голямото противоречие, в което човек може би живее

Владимир Зарев
Снимка: БГНЕС

"Объркани в свободата е може би най-голямото противоречие, в което може да живее човек". 

Това сподели пред БНР писателят Владимир Зарев за новия си роман със заглавие "Объркани в свободата". 

Романът се състои от две привидно независими и несрещащи се сюжетни линии. Първата е за съвременността, втората ни връща в Средновековието.

"В първата става дума за ковида, който промени живота на много хора. Опитвам се да разгледам психологическите механизми, които повлияха върху всички нас. Ковид и войната са едно непрекъснато насилие. Насилие на страха, на неизвестността. На несвободата - на задължителното равенство, което е форма на посредственост. Тази посредственост изтощи хората. Тъй като свободата е форма на различие, а ни беше отнето различието, собствената ни същност. Това предизвика огромни психологически проблеми у хората. Във втората сюжетна линия действието се развива в Средновековието, главен герой е един монах, исихаст. Исихазмът е едно величествено духовно учение в Средновековието. Той е монах, дал обет да не говори с други хора". 

В интервю на Даниела Големинова за предаването "12+3" писателят каза, че тези два сюжета са обединени от проблемите, които той се опитва да разчете във всеки негов роман – копнежа за власт, проблема за свободата, за истината, за вярата.

"Вярата се постига по два начина. Човешката вяра се постига по естествен начин или чрез познанието. Има хора, които вярват така, както дишат. Вярват, защото умеят да вярват. Те са спасени и никакво зло не може да ги постигне. Познанието е подвижно, то непрекъснато се усъвършенства и развива. Познанието понякога е форма на незнание. Затова в романа имам една важна фраза – познанието е може би най-усмихнатото лице на Сатаната. Познанието е част от злато, към което се стремим, за да прогледнем. Затова и Бог гони Адам и Ева от Рая".

Владимир Зарев разкри, че по време на писането на романа е срещнал трудност и тя се изразява в… незнанието. Като християнин той е вярвал, че знае много за християнството, но християнската философия се оказала нещо сложно.

"Бог непрекъснато нараства в този разказ. Нараства по умен, деликатен начин. Това незнание беше трудно. Второто нещо беше да намеря общото между двете, непресичащи се на пръв поглед две сюжетни линии. Проблемът за свободата".

Авторът търси и отговор на въпроса – дали истинската свобода е тази, когато човек се откаже от свободата си.

"По времето на ковид бяхме принудени в името на здравето да се откажем доброволно от собствената си свобода. Това е проблемът и на исихазма, и на самия Бог. Това, което е накарало човек да потърси Бог, е незнанието да си обясни какво е безкрайността, какво е вечността. Може би Бог е всичко необяснимо в нашия живот".

Може би днес истината е най-добрата и величествена форма на справедливостта, допълни Зарев. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10