Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боевете в Донецк остават съсредоточени върху Бахмут и Авдеевка

Снимка: Reuters

Американският Сенат прие законопроекта за разходите за федералното правителство, предвиждащ помощ за Украйна в размер на близо 45 милиарда долара през следващата година. Предстои одобрението на Камарата на представителите.

Боевете в Донецк остават съсредоточени върху Бахмут и Авдеевка, съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили. Русия смята, че отбранителният потенциал на Украйна е изчерпан.

След като претърпя поредица от поражения на бойното поле Русия търси победа в Източна Украйна, където от месеци се опитва да превземе малкия град Бахмут. Но също така отново атакува населени места в Сумска област, на границата с Белгородска област в Русия, където не е имало бойни действия от пролетта. За това съобщи украинският генерален щаб без да дава повече информация. Ситуацията на фронтовете, съгласно доклада на Генералния щаб, остава като цяло без промяна.

Отбранителният потенциал на Украйна е сериозно повреден от руските ракетни удари, но военната помощ на Запада продължава. Съединените щати обещаха системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът" (Patriot), а руският президент Владимир Путин я определи като "стара" и заяви, че Русия ще се адаптира към нея.

Според "Уолстрийт джърнъл" Киев работи върху мирен план и възнамерява да представи идеите си на първата годишнина от руската инвазия. Позовавайки се на европейски и украински дипломати изданието твърди, че "планът Зеленски" се състои от 10 точки, но не посочва детайли.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира информацията, като заяви, че Киев трябва да приеме за реалност анексирането на от Русия на украински територии:

"Можем да заявим, че сме постигнали значителен напредък по отношение на демилитаризирането на Украйна. Чухме изявления на украинския президент Зеленски с различни стъпки и мирния план. Но всичко, което каза той, не взима предвид сегашната реалност, която не може да бъде игнорирана", заяви Песков.

Израелската разузнавателна служба Мосад пък твърди, че Иран възнамерява да увеличи доставките на "модерни оръжия" за Русия. Първата информация за доставки на военно оборудване се появи през август тази година. Едва миналия месец Техеран призна да продава дронове на Русия.

А Съединените щати твърдят, че Северна Корея е доставила оръжия на частната руска военна компания Вагнер, която участва в сраженията в Донбас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сирия се провеждат парламентарни избори

В Сирия се провеждат парламентарни избори. Това е четвъртият подобен вот след масовите антиправителствени протести през 2011 г., преминали в гражданска война, която продължава и до днес, предава "Асошиейтед Прес". Изключени от изборите са северозападната част на Сирия, която е под контрола на бунтовниците, и североизточната част, където..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Иван Христанов: Сега е моментът за бързи избори, докато ДПС е отслабено

Сега е моментът да се ходи на бързи избори, за да можем да ги проведем в едно отслабено за ДПС политическо пространство.  Това мнение изказа пред БНР Иван Христанов, лидер на партия "Единение". В предаването "12+4" той коментира искането на ПП-ДБ президентът да отложи с 2 месеца връчването на мандата с идеята през това време парламентът да..

публикувано на 15.07.24 в 14:08

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово. В овладяването   на огъня са участвали пожарникари от Септември и Белово, но гасенето е продължило с часове. Към този момент пожарът е напълно потушен, но остава под наблюдение. Причините за пожара се изясняват. Предполага се, че в основата е човешка..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Трети ден септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване

Трети ден жителите на септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване заради авария на  основния водопровод. Екипи на ВиК-Септември са на терен, но работата бе затруднена, тъй като повредата бе скрита. От кметството във Варвара съобщиха, че има напредък и до няколко часа проблемът ще бъде напълно отстранен...

публикувано на 15.07.24 в 13:58
Адина Вълян

Двама комисари напускат ЕК, за да станат евродепутати

Еврокомисарката по транспорта Адина Вълян и колегата ѝ, отговарящ за околната среда, океаните и рибарството, Виргиниюс Синкявичус са информирали председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за решението си да подадат оставки, за да заемат местата си на евродепутати в новия Европарламент. За да се осигури приемственост в работата на Комисията, Фон..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" сливат кампаниите си, насочени към подрастващите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичн ата  зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си , насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов " Не сте сами" . Кампанията "Не сте сами" е с ъздадена..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Джевдет Чакъров

Д-р Джевдет Чакъров: Готови сме на диалог, нека видим програмата и целите на ПП-ДБ

Нека видим програмата и целите на ПП-ДБ за втория мандат и тогава ще излезем с позиция. Ще водим диалог с всички партии в парламента без „Възраждане“, „Величие“ вече няма. Това заяви в интервю пред БНР съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който бе изключен от парламентарната група на Движението. "Нека да видими ПП-ДБ с какви аргументи..

публикувано на 15.07.24 в 13:23