Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папата заклейми войните в традиционната си литургия във Ватикана

Папа Франциск по време на традиционната меса в базиликата "Св. Петър" във Ватикана, 24 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск заклейми войните, които се водят по света, по време на традиционната си литургия на Бъдни вечер в базиликата "Свети Петър", която е и първата от коледните му служби, предаде ДПА.

"Хората по света, които са жадни за власт и пари, поглъщат дори своите съседи, своите братя и сестри. Колко много войни има! И на колко много места днес все още се потъпкват достойнството и свободата!", възмути се Светият отец, макар да не назова конкретно войната на Русия срещу Украйна, отбелязва БТА.

Базиликата "Свети Петър" беше препълнена по време на службата за първи път, откакто започна пандемията, като на нея присъстваха 7000 гости, а още 3000 души я проследиха отвън от площад "Свети Петър".

Папа Франциск нарече слабите и бедните "основните жертви на човешката алчност".

"И тази Коледа човечеството, което ненаситно се стреми към пари, власт и удоволствия, не прави място за малките, за многото неродени, бедни, забравени хора, точно както е било с Исус. Мисля си най-вече за децата, които са погълнати от войната, бедността и несправедливостта", каза още Светият отец.

Папата ръководеше литургията, но я отслужи предимно от седнало положение до олтара заради състоянието на коляното си. Той отбеляза, че Исус се е родил без лукс и удобства, но благодарение на това е "излязло наяве истинското богатство на живота", а именно междуличностните отношения.

"Разбира се, не е лесно да напуснеш удобната топлина на светския живот, за да влезеш в суровата красота на Витлеемската пещера", каза Франциск. "Но трябва да помним, че без бедните няма истинска Коледа. Дори и без тях ние празнуваме Коледа, но не и Коледата на Исус", добави той. "Братя, сестри, на Коледа Бог е беден: Нека милосърдието процъфти отново!", призова Светият отец.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въздушна линейка транспортира жена с мозъчен инсулт от Благоевград до столицата

50- годишна жена с тежък мозъчен инсулт беше транспортирана с въздушна линейка от Благоевград към столичната болница  "Света Ана“. Помощта беше поискана от областната болница.  Жената е била приета тази сутрин в МБАЛ-Благоевград в тежко състояние и веднага е приведена в реанимация, каза завеждащият отделението доктор Росен Стойчев: "Касае се за жена на..

публикувано на 28.08.24 в 18:00

Тапите на "Дунав мост" - Русе. Кои са възможните решения

Премиерът Димитър Главчев възложи на министрите на вътрешните работи, транспорта и регионалното развитие да договорят с румънските си колеги спешни мерки за ускоряване на трафика на тежкотоварни автомобили на "Дунав мост" при Русе. Премиерът възложи спешни разговори с Румъния заради проблема с опашките на "Дунав мост" Увеличеният поток от..

публикувано на 28.08.24 в 17:51
Дмитрий Песков

Кремъл предупреди, че от догодина руският газ за Европа ще поскъпне

Европейците ще трябва да плащат повече за природния газ от догодина, предупреди говорителят на Кремъл. Дмитрий Песков обвини за това Украйна и отказа й да удължи договора за транзит на руско синьо гориво през своя територия, чийто 5-годишен срок изтича на 31 декември:  "Алтернативни маршрути има, но няма съмнение, че тези действия на Украйна ще ощетят..

публикувано на 28.08.24 в 17:44

Юлия Георгиева: Тази реклама в мрежите е пропагандиране на употребата на наркотици

Свидетели сме на един урок, как се употребяват наркотици. На практика тази реклама е пропагандиране на употребата на наркотици. Това предупреди в интервю пред БНР Юлия Георгиева от Центъра за подкрепа на зависими от наркотици и алкохол. Тя е сигнализирала за бруталната реклама в социалните мрежи, в която инфлуенсърка, хваната за..

публикувано на 28.08.24 в 17:42

КЗП ще санкционира с до 30 000 лева фирмата, разпространяваща енергийния прах, рекламиран от Диона

Комисията за защита на потребителите ще санкционира с до 30 000 лева фирмата, разпространяваща енергийния прах, рекламиран от певицата Диона в Instagram. Рекламата на енергийния продукт предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Причина за санкцията, че липсва информация за адреса на търговеца и форма за отказ от поръчката.  От КЗП са..

публикувано на 28.08.24 в 17:17
Руслан Трад

Руслан Трад: Китай има интереси в Афганистан заради ценни суровини

Компании започват да работят на терен в Афганистан. Най-силно присъствие, след изтеглянето на западната коалиция, е на Китай и Руската федерация, която има пълен достъп до Афганистан и директни контакти с талибаните. Това коментира в интервю пред БНР Руслан Трад. Той каза, че талибаните изпращали делегации в Русия, въпреки че са признати..

публикувано на 28.08.24 в 17:03

Още едно населено място в община Чипровци мина на воден режим

Още едно населено място в община Чипровци мина на воден режим. Заради сушата до сега в 12 села на територията на област Монтана има нарушено водоподаване. Железна е четвъртото село в община Чипровци, което е засегнато от липсата на вода. Чешмите остават сухи от 17 до 7 часа сутринта.  За общинския център ще се решава какъв ще бъде..

публикувано на 28.08.24 в 16:54