Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристина Ташева: Ние сме професионалисти като работа и аматьори като заплащане

Снимка: Владислав Стоянов



Световните титли са все по-рядко явление в българския спорт. На пръсти се броят през последните години, така беше и през 2022-ра. Сред отбраната група, която го постигна, е и женският ансамбъл по естетическа гимнастика - спорт, в който страната ни направи исторически пробив със златото на световното в австрийския град Грац. 

Постигна го сплотен колектив - момичета, които се отличават от своите връстнички като манталитет, отношение и като добродетели. На тях спортът им отнема свободното време и забавленията, а им дава дисциплина и изгражда манталитет. Те са около границата на пълнолетието - някои са я прекрачили, на други предстои - Карина Нейкова, Сияна Табакова, Сибила Кърпачева, Виктория Берова, Яна Стайкова, Христиана Ковачева, Дария Капсъзова, Мария Мехлемова и Рада Куатли. Треньор е Кристина Ташева, бивш състезател по художествена гимнастика.

Австрийският град Грац, в който беше спечелена титлата, е исторически свързан с нашата естетическа гимнастика, "защото първото състезание на България се е провело там, припомня Ташева. - Там президентът на нашата федерация Мариета Дукова е видяла за пръв път състезание и е попитала какъв е този спорт. Оттам тръгва нашият път. А нашата титла е плод на петгодишен труд."

Как се изгражда колективът? "Трудно е да се напаснат толкова много характери и да се превърнат в едно цяло. По едно време бяха 18 момичета, на различни възрасти и различни характери", допълва тя. 

Според треньора, най-сложният елемент при изпълненията е постигането на синхрон: "Много е трудно да накараш 8 момичета да се движат като една. Рисковите моменти са много. Казвала съм си, че като няма уреди, няма от какво да се притесняваш, но разбирам, че една стъпка в погрешна посока може да е фатална."

Колко трае един поколенчески цикъл? Догодина предстои ново световно първенство, а шампионките все още са на линия. "Тук по-дълго време успяват да се съхранят. А и за да покажеш най-доброто от себе си, трябва да узрееш като жена. Те вече доста време са заедно и доколкото искат и могат, ние ще ги подкрепим да се съхранят като отбор. Това е по-лесно и за мен. Техните конкурентки от Финландия са на доста по-сериозна възраст и това е плюс. Често се получават травми и е важно да имат условия за възстановяване. Трудно задържаме отбори, защото не сме толкова популярни като спорт. Това са момичета, които не са получавали почти нищо, за да тренират. Професионалистки като в работата и аматьори като заплащане", допълва Кристина Ташева.

Силен фактор ли е съдийството? "Разбира се, че е силен! Нашият спорт е толкова субективен, колкото и художествената гимнастика. Сядат около 15 съдийки, всяка с нейния вкус."

По въпроса с лакомствата и лишенията "не се стремим към изтезания, но когато излизаш с трико по теб, е нормално да имаш спортен вид", уверява Ташева.

ДУМАТА ИМАТ МОМИЧЕТАТА 

КАРИНА НЕЙКОВА: Честно казано, усещам разлика между нас и нашите връстнички, които не спортуват. Ние сме с различни принципи и виждания като дисциплина, като физическа култура - това ни изгражда като личности. Извън тренировките и състезанията не танцувам толкова често, защото в тях изразходваме много енергия и ми е нужна почивка. В бъдеще искам да продължа за тренирам, не мога да си представя, че ще се откъсна от тази реалност.


СИЯНА ТАБАКОВА: Нямаме капитан и лидер, нашият лидер е треньорът. Иначе много си помагаме помежду си. След 5 години си се представям добре завършила образованието си и да продължа да тренирам.

ВИКТОРИЯ БЕРОВА: Мисля, че популярността ми след световната титла се увеличи, имаме профил и чрез него се опитваме да развивавем спорта. Трудно ми е да кажа как си се представям след 5 години, но се надявам бъдещето да ми предложи нещо хубаво и да продължа спортната си кариера.

СИБИЛА КЪРПАЧЕВА: Като отбор се популяризирахме доста в социалните мрежи след световното. Индивидуално - не толкова. След 5 години мисля, че ще съм треньор в залата, защото това ще е втората ми специалност в Националната спортна академия.

ХРИСТИЯНА КОВАЧЕВА: Като отбор популярността помага доста за нашето развитие - хубаво е хората да ни знаят. В лично отношение не мисля, че имаме нужда от известност, защото сме отбор. След време със сигурност ще работя в сферата на спорта.

ДАРИЯ КАПСЪЗОВА: Повечето от нас тренират и художествена гимнастика. Опитваме се да ги съчетаваме в един ден - сутрин повечето от нас идват за индивидуална подготовка по художествена, а вечер се събираме като отбор. След 5 години смятам, че все още ще съм в залата и ще правя това, което обичам.

РАДА КУАТЛИ: За последен път почивахме цял уикенд преди лятото. След световното първенство имахме един ден почивка и се разхождахме във Виена. Аз също не мога да си представя живота си без спорт.

ЯНА СТАЙКОВА: Предстои ми абитуриентски бал след година и половина, но все още нямам кавалер. Моите планове са да завдърша образованието си, да продължа да тренирам и ще видим какво ще ми предложи животът.
Чуйте още в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илиан Илиев

Илиан Илиев: Ако сме концентрирани, можем да затрудним всеки

Националният селекционер на България по футбол Илиан Илиев говори преди мача с Румъния утре. За "лъвовете" това е първа от двете юнски контроли, след като на 8-и този месец гостуват на Словения на стадион "Стожице" в Любляна. Илиев трябваше да се лиши от седем футболисти поради здравословни проблеми и решения на клубове, а за тази среща няма да..

публикувано на 03.06.24 в 19:40
Кирил Десподов

Кирил Десподов: Ще дадем максимума за България

Капитанът на България Кирил Десподов изпрати страхотен сезон в гръцкото футболно първенство с ПАОК (Солун). Той вкара 13 гола и подаде за още 13 във всички турнири, поздрави се с шампионската титла и очаква ново предизвикателство – атака на Шампионската лига с различен от Лудогорец клуб. Той говори пред журналистите на стадион "Стяуа" в румънската..

публикувано на 03.06.24 в 19:37
Христо Янев

Изненадващо Христо Янев и Ботев (Вр) се разделиха

Ботев (Враца) и старши треньорът Христо Янев се разделиха по взаимно съгласие, съобщават от футболния клуб. Бившият национал бе назначен на 19 септември 2023 г. и изведе врачани до девет победи, шест равенства и 13 загуби в 28 мача. Под ръководството на Янев Ботев спечели баража с Марек и следващия сезон отново ще бъде в Първа лига. "Благодарим на..

публикувано на 03.06.24 в 19:20
Антоанета Костадинова

Мирослава Минчева и Антоанета Костадинова останаха извън финала на 25 м пистолет на Световната купа

Мирослава Минчева и Антоанета Костадинова не успяха да влязат във финала в дисциплината 25 метра пистолет за жени на Световната купа по спортна стрелба в Мюнхен, Германия. Минчева зае 18-о място с 581 точки, докато Костадинова остана 23-а с 580 точки. Финалът затвори американката Морган Абелин с 584 точки. Самуил Донков и Кирил Киров пристигат тази..

публикувано на 03.06.24 в 19:00

Състезанието по картинг за издръжливост "Еко 24 на България" в подкрепа на детското отделение към МБАЛ Кюстендил

Сезонът в европейския картинг шампионат по издръжливост ще бъде възобновен на 8 юни, когато стартира „ЕKO 24 часа на България“ – единственото за годината 24-часово състезание у нас. Писта „Пауталия“ в Кюстендил отново ще бъде домакин на събитието, в което ще участват над 250 пилоти, разпределени в 46 отбора. Началото на надпреварата ще бъде дадено..

публикувано на 03.06.24 в 13:32
Моринари Ватанабе - президент на Международната федерация по гимнастика

Двама са кандидатите за президент на Международната федерация по гимнастика

Настоящият президент Моринари Ватанабе и шефът на Европейската гимнастика Фарид Гаибов ще се борят за поста президент на Международната федерация по гимнастика (ФИГ), стана ясно след заседание на Изпълнителния комитет на централата в Шанхай (Китай). Изборите за ръководните органи на ФИГ ще се проведат в 25 октомври тази година по време на 85-ия конгрес..

публикувано на 03.06.24 в 09:30

България взе гейм, но не успя да победи Германия в Лигата на нациите

Женският ни национален отбор по волейбол допусна 3-а поредна и общо 7-а загуба от началото на тазгодишната Лига на нациите. Момичетата на селекционера Лоренцо Мичели се бориха и взеха гейм, но все пак отстъпиха пред Германия с 1:3 гейма, в отделните части  19:25, 25:21, 21:25, 11:25 точки,  в последния си мач от турнира в 4 група от втората седмица на..

публикувано на 03.06.24 в 07:00