Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Ноев и Радослав Бимбалов пред БНР:

Реакцията в България на заплахата към Христо Грозев е много показателна

Христо Грозев
Снимка: Стопкадър, NOVA

Възникват много въпроси, свързани със случая "Христо Грозев", на които отговор трябва да дадат и българските власти.

Това каза пред БНР Бойко Ноев, експерт по национална сигурност и бивш военен министър. Той е и бивш посланик на България в НАТО.

"Дали журналист, който е извън Русия и не е стъпвал там от 2016 г., когато прави разследване и съобщава факти за това, което става в Русия и Украйна, може да бъде преследван наказателно? Това е голям принципен въпрос, на който ще очакваме отговор от властите у нас. Това, което става в Русия, не ме учудва, не ме учудва и реакцията ѝ. Учудва ме реакцията на български партии. Ръководството на БСП нарича Христо Грозев "информационен терорист и интригант" (Ноев цитира думи на Александър Симов от БСП пред сайта "Епицентър" - б.р.). Това не мога да си го обясня. Това дава една завършеност на образа на БСП и на ръководството на партията по въпросите на войната и мира и на това къде стоим ние спрямо Русия. Ние знаем, че те подкрепят политиката на Путин на тероризъм и убийства в Украйна. Те защитават действията на Путин", коментира той.

Ноев съобщи, че е разговарял с журналиста Христо Грозев и от него е разбрал, че има контакт с български органи, които предприемат мерки, за да допринесат за неговата сигурност.

Бойко Ноев

"Христо Грозев е сред малцината български журналисти, които имат ясна представа какво се случва в геополитически план. Много от българските журналисти гледат доста отстрани на всички тези процеси, а той има възможност да ги следи отблизо. Това е заплаха срещу българин и срещу български журналист и реакцията ни на тази заплаха е много показателна за отношението по този много важен въпрос. Защо посланичката на Русия Елеонора Митрофанова я викат чак след празниците?".

Този коментар направи пред БНР гражданският активист Радослав Бимбалов. Той изказа недоумение от това, че г-жа Митрофанова е поканена официално на честването на Деня на Ботев в Калофер на 6 януари.

Радослав Бимбалов

В предаването "12+4" Бойко Ноев призова да бъде разгледана от българските власти внимателно и дейността на кореспонденти на руски медии в България и дори да им бъде отнета акредитацията:

"Ако погледнете какво пише кореспондентът на "РИА Новости" за България, ще се учудите в каква държава живеем, сякаш в Сибир живеем ние".

Според Ноев кореспондентът на БНР в Москва работи в среда, в която, ако напише истината, ще бъде вкаран в затвора от руските власти, както е обвинен Христо Грозев:

"Така той не може да работи ефективно. Принуден е да предава руската пропаганда, а нямаме обективна гледна точка какво се случва в Русия".

"Русия се опитва да налага контрол не само върху информацията, но контрол върху истината. Трябва да се борим за това да върнем правото на истината да съществува. Ако това за Русия е проблем, в България трябва да се замислим какво наследихме от това отношение към истината", добави Бимбалов.

Интервюто на Диана Янкулова с Бойко Ноев и Радослав Бимбалов в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки в текста: Иван Русланов

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доналд Тръмп е леко ранен след атаката срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. От Сикрет сървис потвърдиха, че техни служители са убили нападателя, който откри огън срещу Тръмп. Един от зрителите също е загинал при атаката, а други двама са ранени и в критично състояние. Федералното..

обновено на 14.07.24 в 04:56

По стъпките на Левски тръгват 250 родолюбци

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на 18 юли и отбележат годишнината от неговото рождение.   Общо 250 участници, 68 от които ученици,..

публикувано на 14.07.24 в 04:37

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4 градуса. Станах 144-ият човек, преплувал успешно Северния канал, и влязох в престижния клуб на..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11