Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонатан Страуд за БНР: Винаги обичам да пиша истории с много хумор

Писателят Джонатан Страуд и журналистът Иван Русланов
Снимка: БНР

"Живял съм в Лондон, доста добре го познавам. Много интерсен град. В книгата пресъздавам града почти същия с една малка разлика. Разликата е, че историята в книгата се развива по време на пандемия от духове, Това означава, че света е много различен, хората се чудят как да се борят с духовете. Технологиите са различни, възрастните са много уплашени. Когато се стъмни те трябва да си стоят у дома. Те не могат да видят духовете и стават лесна плячка. Децата обаче могат да се борят с духовете. Децата трябва да са смелите в този свят. Стари хора като мен трябва да се крият", каза за БНР писателят Джонатан Страуд.

За предаването "Понеделник вечер" той добави:

"Главната ми героиня се казва Луси Каролайн. Тя е много добра в това да чува духовете, те понякога говорят. Много е талантлива, има нужда от работа. Пристига в Лондон и получава работа в "Локууд и сие", управляван от Антъни Локууд - красив, стилен, млад човек. Той има добри способности в борбата с духовете. Луси го харесва. Той обаче е типичен англичанин - много пестелив емоционално".

Той обясни, че е написал поредицата за „Локуд и Сие“ преди пандемията от Covid-19.

"В книгите всички се крият по домовете, възрастните хора са много уплашени, за да излизат навън, особено по тъмното. Децата са единствените, които могат да се справят с това".

На въпрос какви са приликите между  "Локууд и сие" и джинът Бартимеус, писателят Джонатан Страуд отговори:

"Това, че винаги обичам да пиша истории с много хумор, искам да има шеги, мрачна атмосфера, искам да свържа всичко и да създам бърза и вълнуваща история. Трябва да пишеш, така че да искаш после да прочетеш написаното. Смятам, че историите за Бартимеус са по-сатирични".

Писателят Джонатан Страуд  Снимка: БНР

Джонатан Антъни Страуд е роден на 27 октомври 1970 г. Бедфорд, Бедфордшър, Англия. Син на Мартин и Дженифър Страуд, строителен инженер и учителка по история. Израства в град Сейнт Олбанс. От ранна възраст обича да чете книги, да рисува и да пише. На възраст между 7 и 9 години често боледува и прекарва дните си в болницата или в леглото си у дома. За да се избегне скуката се занимава с четене на книги или си измисля истории, вдъхновен от книгите на Инид Блайтън.

През ученическите си години експериментира с различни видове творби, често илюстрирани, като фентъзи комикси и книги игри, а по-късно стихотворения и пиески. Любовта му към литературата го води до Университета на Йорк, който завършва с отличие с бакалавърска степен по английска литература през 1992 г.

От 1994 г. до 1998 г. работи в Лондон като редактор за издателя на детска литература „Walker Books“. Работата му в издателството е свързана в много контакти с автори, консултации с дизайнери и художници, оформянето на енциклопедии, исторически книги, игрови книги, и др. Тя го стимулира да пише самостоятелно. Първото му произведение „Justin Credible's Word Play World“, детска книжка пъзел илюстрирана от Каролайн Холдън, е публикувана през 1994 г. Следват още няколко илюстрирани произведения за деца.

През 1998 г. започва работа като редактор в издателство „Kingfisher Books“ в Лондон, където работи до есента 2001 г., когато изцяло се посвещава на писателското си поприще. Същата година се жени за съпругата си Джина, илюстратор на детски книги, която го издържа първоначално.

Първият му роман за юноши „Buried Fire“ излиза през 1999 г. и разказва за двамата братя, Майкъл и Стивън Макинтайър, сестра им Сара и местен свещеник, които откриват тъмна тайна погребана под тихото им английско село. Следващият „The Leap“ през 2001 г. е за едно момиче на име Чарли, чийто най-добър приятел Макс пропада в една воденица, но, след поредица от странни сънища, Чарли започва да вярва, че нещо по-свръхестествено е виновно за изчезването му. През 2003 г. Страуд публикува „The Last Siege“ който е минималистична фантазия за трима приятели, които позволяват на въображението си да се развихри през нощта в руините на една изоставена крепост.

След тези начални романи Джонатан Страуд започва да пише своята най-известна серия „Бартимеус“. Първият му фентъзи роман от юношеската поредица „Амулетът на Самарканд“ е публикуван през 2003 г. През 2004 г. и 2005 г. излизат следващите – „Окото на голема“ и „Портата на Птолемей“. Характерна особеност на тези романи в сравнение с други в жанра е, че Страуд изследва стереотипите и етиката на магьосническата класа и поробените демони. Прави го чрез разказването на историята от гледна точка на саркастичния и егоманиакален джин Бартимеус, който помага на младия чирак Натаниел в борбата му срещу могъщия, жесток и амбициозен, Саймън Лавлейс.

Романите бързо печелят успех и стават бестселъри. Романът „Амулетът на Самарканд“ е сочен като един от топ 10 фентъзи романа от Американската библиотечна асоциация.

През 2009 г. излиза много успешния му самостоятелен роман „Heroes of the Valley“. Твърде младият Хейли винаги е бил различен от останалите. Нисък, набит и мургав, но с бърз ум и изявени способности, той обича да се шегува. Но шегите му често са солени и той трябва да поеме трудния път на приключенията, които ще го срещнат с разбойници, ужасяващи чудовища, но и с едно момиче, като ще открие тайната истина за легендите, семейството си и себе си.

Новата му серия „Локууд и сие“ стартира през 2013 г. с романа „The Screaming Staircase“.

Джонатан Страуд живее със съпругата си Джина, и с двете им деца – Изабел и Артур, в Сейнт Олбанс, Хартфордшър, предградие на Лондон. Обича разходките, четенето, скицирането и свиренето на пиано.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристиян Стефанов е един от най-добрите членове на клуб "Дебати" в Плевен

Кристиян Стефанов е студент в СУ „Св. Климент Охридски“. През годините е един от най-добрите членове на плевенския клуб „Дебати“ към Центъра за работа с деца.   Тази година е главен съдия на Националното състезание  "Pleven Open 2024", което се провежда на 24 и 25 август в Плевен.  „Дебатите са вид състезателен спорт, което е..

публикувано на 25.08.24 в 07:52
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Мама винаги казваше, че най-голямото й богатство са хората

" Цялата ми фамилия сме македонци , аз бях дете и помня как се стигна до написването на книгата тогава , бях ва 9 години, трябваше да намерим лентов магнетофон, за да се запише гласа на Дилбер Илия - прототипът на главния герой - четникът Дилбер Танас, разказа в "Графити по възудха" Елица Бъчварова, която от години живее в Аржентина, със спомени за..

публикувано на 18.08.24 в 17:13

Усмивката на д-р Галина Цветкова успокоява и вдъхва надежда

Д-р Галина Цветкова е известен лекар в Плевен. Нейната топла усмивка винаги успокоява и вдъхва надежда. Но освен медицината, д-р Цветкова е посветена и на едно национално значимо събитие - ежегодния поход „По стъпките на Апостола“ , чиито ръководител стана след основателя Васил Копчев. Самият той казва, че оставя делото в сигурни..

публикувано на 18.08.24 в 06:40

Кой е Банкси - неуловимият и анонимен уличен творец?

В рамките на 9 дни световноизвестният уличен художник  Банкси  разкри 9 свои нови творби в британската столица – всички те със животинска тематика.  Обичайно изкуството на Банкси се приема като някаква форма на забавление от гражданите, а мнозина виждат в него и опит за привличане на вниманието върху различни проблеми, което прави творбите му..

публикувано на 17.08.24 в 22:45

Милостив по документи и на дела. Историята на Клемон Боло-Суков

Досега 50-ото Народно събрание не свърши много, но пък се самоизпрати във ваканция шумно. Сред доведените докрай промени са скоростните в Закона за предучилищното и училищното образование , с които депутатите забраниха "пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с..

публикувано на 16.08.24 в 19:29

Александър Василев - Василевса гори със собствен пламък между изкуството и спорта

На 11 август беше закрита Олимпиадата в Париж.   Наред със състезателните въления, най-голямото спортно събитие предизвика и разгорещени културни дискусии с церемонията по откриването.  В традиционната ни рубрика "Горещи сърца" ви срещаме с един врачанин, който не само обединява двете теми, но и беше част от културната програма в..

публикувано на 16.08.24 в 11:07
Директорът на Националната астрономическа обсерватория

Доц. Никола Петров от Рожен: Не можем да обърнем хода на климатичните промени, но можем да се предпазим от бедствия

Високите температури през това лято дори в планинската Смолянска област бяха непоносими за родопчани, които са свикнали на прохлада.  В най-горещите дни живакът стигна до 38 градуса, но след първия дъжд температурите в курорта Пампорово и високите части паднаха до 12-15 градуса. Има места, където средните температури се повишават, но и..

публикувано на 07.08.24 в 12:04