Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са първите фирми в България, които печелят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

Снимка: government.bg

Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" (ГД ЕФК) публикува на сайта на Министерството на иновациите и растежа (https://www.mig.government.bg/naczionalen-plan-za-vazstanovyavane-i-ustojchivost/tehnologichna-modernizacziya/) първите в България фирми, които печелят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

От включените за оценка 2423 предложения за изпълнение на инвестиции (по процедурата № BG-RRP-3.004 "Технологична модернизация") 953 проекта ще бъдат финансирани с близо 260 млн. лв.

По процедурата се кандидатстваше между 22.07.2022 г. и 21.09.22 г., а към вторият етап на оценката преминаха около 2000 компании, припомнят от Министерството на иновациите и растежа.

И още: Мярката беше насочена към четири от икономическите сектори на страната – Преработваща промишленост; Доставяне на води, Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване; Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, Далекосъобщения и Професионални дейности и научни изследвания. Това са предимно производствените фирми – за лекарства, медицински изделия и уреди, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др. Допустими бяха още предприятия, които се занимават със събиране на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиостанции, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научноизследователска и развойна дейност.

За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв.

Във връзка с приключване на работата на комисията по оценка на проектите Главната дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в качеството си на Структура за наблюдение и докладване по Програма за икономическа трансформация, Компонент 3 "Интелигентна индустрия" от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, публикува:

Списъци на предложените за финансиране предложения за изпълнение на инвестиции, подредени по реда на тяхното класиране и размера на средствата от Механизма, които да бъдат предоставени за всяко от тях;

- Списъци с резервни предложения за изпълнение на инвестиции, които успешно са преминали оценяването, но за които не достига финансиране, подредени по реда на тяхното класиране;

- Списък на предложените за отхвърляне предложения за изпълнение на инвестиции след етап "Техническа и финансова оценка“, по отношение на които не е прекратено производството по предоставяне на средства от Механизма.

Одобрените кандидати ще бъдат поканени да представят доказателства, че отговарят на изискванията за краен получател на средства от Механизма за възстановяване и устойчивост, включително на изискванията посочени в Условията за кандидатстване по процедурата.

На кандидатите, включени в списъка на предложените за отхвърляне предложения за изпълнение на инвестиции, по отношение на които не е прекратено производството по предоставяне на средства от Механизма, ще бъдат издадени мотивирани решения, с които се отказва предоставянето на средства от Механизма и в които ще са посочени конкретните основания за отхвърляне.

Повече информация:https://www.mig.government.bg/naczionalen-plan-za-vazstanovyavane-i-ustojchivost/tehnologichna-modernizacziya/

По втората процедура от ПВУ за "ИКТ решения и киберсигурност" по линия на Министерството на иновациите и растежа кандидатстването приключи на 19 декември. Бяха подадени близо 7 700 подадени проектни предложения за над 146 млн. лв. Печелившите фирми Главната дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" ще обяви на сайта на Министерството на иновациите и растежа до края на януари 2023 г.


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три пожарни от София са изпратени в помощ на гасенето на пожара край пернишките села Расник и Вискяр

Три противопожарни автомобили от София са изпратени в помощ на огнеборците в Перник за гасенето на пожара край пернишките села Расник и Вискяр. На място е пристигнал и директорът на Главна дирекция ПБЗН Александър Джартов. Все още не е овладян пожарът край пернишките села Расник и Вискяр. Силният вятър е пренесъл огъня в посока Вискяр,..

публикувано на 26.08.24 в 21:25

ВВС на Украйна: Днешната руска ракетна атака беше "най-масираната" от началото на войната

Командването на Военновъздушните сили на Украйна определи днешната комбинирана руска въздушна атака като "най-масираната" от началото на инвазията на Москва в страната. По време на атаката по-рано в понеделник Русия е изстреляла 236 ракети и дронове срещу Украйна, като противовъздушната отбрана на Украйна е свали 102 ракети и 99 ударни дрона...

публикувано на 26.08.24 в 20:46

ООН спира временно хуманитарните операции в Газа след нови израелски заповеди за евакуация

Хуманитарните операции на ООН в Газа бяха временно преустанови в понеделник след новите заповеди на Израел за евакуация на Дейр ал-Балах в централната част на палестинската територия, съобщава Ройтерс. Високопоставен служител на ООН потвърди спирането на доставката на хуманитарна помощ, подчертавайки напрежението във връзка с поддържането на..

публикувано на 26.08.24 в 20:22

Намериха потенциален нов водоизточник за бедстващото свищовско село Хаджидимитрово

Хидрогеоложки проучвания намериха потенциален нов водоизточник за бедстващото свищовско село Хаджидимитрово. Заради недостига на питейна вода и задълбочаващият се режим на водоподаване, хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава всяка събота и неделя блокират републикански път с искане за трайно решение на проблема. Направени..

публикувано на 26.08.24 в 20:10
Снимката е илюстративна

Загинал и ранени при пожар в руската петролна рафинерия в Омск

Един човек е загинал, а седмина други бяха ранени, след пожар в руската петролна рафинерия в Омск, обяви губернаторът на областта, като добави, че съоръжението работи нормално и производствените планове няма да бъдат засегнати. "Пожарът в рафинерията в Омск е под контрол. Системата за автоматична безопасност на завода откри пожар в..

публикувано на 26.08.24 в 19:41
архив

Напълно потушен е горският пожар в землищата на селата Сопот и Мике в Ловешко

Служители на Държавното горско стопанство – Лесидрен и огнеборци са потушили   напълно днес горски пожар в  землищата на селата Сопот и Микре в област Ловеч. Сигналът за пожара е бил подаден в събота около 17.00 ч., огънят   е бил потушен, но заради силният вятър пожарът се е възобновил през изминалата нощ. Потушен е напълно днес по..

публикувано на 26.08.24 в 19:25
снимка: Джулия Марангони

"Фантомът от операта" се завръща в НДК от 29 август до 5 септември

Фантомът от операта се завръща с няколко дати у нас. Спектакълът ще се играе в зала 1 на НДК от 29 август до 5 септември т. г. съобщи в "12+4" Иван Русланов. Това са финалните представление на българска сцена, а екипът на емблематичния мюзикъл по музика на Андрю Лойд Уебър продължава турнето си по световните сцени. "Ново..

публикувано на 26.08.24 в 19:04