Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Ще се стремим към укрепване на взаимодействието между въоръжените сили на Русия и Китай

Си Цзинпин е подчертал, че Пекин и Москва трябва да работят в тясно сътрудничество по международните въпроси

По време на разговорите между лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин - 30 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще се стреми към разширяване на военното и военно-техническото сътрудничество с Китай. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на видеоконферентен разговор с китайския си колега Си Цзинпин. Освен това Путин покани Си на държавно посещение в Русия следващата година. 

Владимир Путин нарече двустранните отношения "най-добрите за цялата история" и подчерта:

"Особено място в руско-китайското сътрудничество заема военното и военно-техническото сътрудничество, което гарантира сигурността на нашите страни и поддържа стабилността в ключови региони. Ще се стремим към укрепване на взаимодействието между въоръжените сили на Русия и Китай". 

Руският президент изрази увереност, че догодина ще се срещне лично с китайския си колега:

"Уважаеми господин председател, скъпи приятелю, чакаме ви на държавно посещение в Москва през пролетта на следващата година. Това ще демонстрира пред целия свят стабилността на руско-китайските връзки по ключовите въпроси и ще стане главното събитие на годината в двустранните отношения". 

Според Владимир Путин той и Си Цзинпин защитават не само собствените си интереси, но и на всички онези, които подкрепят "истинския демократичен световен ред и правото на страните сами да определят съдбата си". По думите на Путин това става при безпрецедентен натиск и провокации от страна на Запада. Той изтъкна, че въпреки неблагоприятната международна конюнктура и западните санкции годишният стокообмен между двете страни е нараснал с около 25%. 


Китайският президент е заявил по време на днешната си видеовръзка с руския си колега, че мирните преговори за Украйна няма да бъдат лесни и официален Пекин ще запази "обективна и справедлива позиция" по темата, предаде Ройтерс, като цитира информация на Китайската централна телевизия.

Китайският лидер е подчертал също, че Пекин и Москва трябва да работят в тясно сътрудничество по международните въпроси.

"Обърнато беше внимание, че руската страна никога не е изключвала възможността за уреждане на конфликта в Украйна с дипломатически средства и Китай подкрепя такава позиция", се казва в информацията на китайската държавна медия, цитирана ТАСС.

Си Цзинпин и Владимир Путин неведнъж са разговаряли през 2022 г. и поддържат "тесен стратегически контакт", предаде по-рано днес агенцията. "Тази година проведохме с вас две присъствени срещи, неведнъж разговаряхме по телефона, намираме се в тесен стратегически контакт", посочи Си Цзинпин.

Началото на видеовръзката между двамата държавни глави бе излъчено от телевизия "Россия-24".

"Под нашето съвместно ръководство китайско-руското всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие през новата епоха показва стресоустойчивост", каза Си Цзинпин.

В началото на февруари Владимир Путин направи визита в Китай, където преговаря със Си Цзинпин и посети откриването на зимната олимпиада в Пекин - броени дни преди началото на руската инвазия в Украйна. През септември двамата също разговаряха лично в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд, Узбекистан.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се включиха отбори от 46 държави с общо 198 участници. Ден преди да отпътуват за Иран, най-добрите..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към друг проект. Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса и заяви, че искал да гради..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането на единната европейска валутата. От "Възраждане" предлагат удължаване от един на три месеца на..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково Сигналът за горящи сухи треви и храсти..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са заделени към 100 000 лева от бюджета за текущ ремонт.  За следващата година се предвижда нов..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11 самолета и хеликоптери гасят по въздух. Прехвърлиха противопожарна техника от съседни области...

публикувано на 29.07.24 в 19:31