Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британец посрещна новата 2023 с пробягани 365 маратона през старата 2022

Снимка: Pixabay

Британец посрещна новата 2023 с пробягани 365 маратона през старата 2022, като събра над 1 милион паунда за благотворителни цели.

53-годишният Гари Маккий от Клийтър Мор, графство Къмбрия, баща на три деца, бе посрещнат с бурни овации в навечерието на новата 2023 година , приключвайки последния си 365-ти маратон за годината. Той събра повече от 1 милион паунда за две благотворителни организации, които активно участва в борбата с ракови заболявания.

По време на авантюрата Маккий скъса 22 чифта маратонки, пробягвайки 9 563 мили или 15 301 километра в дъжд, сняг и пек. Интересен факт е, че в повечето дни Гари Маккий е пробягвал дневната си дистанция рано сутрин, след което е отивал на работа в атомната централа „Селафийлд“.

Маккий не за първи път се подлага на екстремно физическо изпитание. Той е изкачил връх Килиманджаро, обикалял е планините на Нова Зеландия, пробягал е най-дългата отсечка по суша на Острова от Ландс Енд в английското графство Корнуол до Джон О'Гротс в Шотландия, скачал е многократно с парашут и е ходил по жарава. Преди това е пробягал 100 маратона за 100 дни и 110 маратона за 110 дни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново начало на делото за смъртта на 15-годишния Филип

Очаква се да започне делото за смъртта на 15-годишния Филип. Момчето беше прегазено през септември миналата година на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" от автомобил, управляван от 37-годишния Петър Тодоров. Той е с обвинение за причиняване на смърт при евентуален умисъл. Според експертизите Тодоров е шофирал с 88 километра в..

публикувано на 21.06.24 в 08:52
Антъни Блинкън

Южна Корея и САЩ осъдиха новия договор между Русия и Северна Корея

Външният министър на Южна Корея Чо Те-джун и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън осъдиха новия договор между Русия и Северна Корея като сериозна заплаха за регионалния мир и стабилност. Това се казва в изявление на външното министерство в Сеул. САЩ: Обезпокоителна е възможността Русия да достави оръжия на Северна Корея Чо Те-джун..

публикувано на 21.06.24 в 08:46

С научен форум отбелязват 250 години от подписването на Кючуккайнарджанския договор

По случай 250 години от подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор между Руската и Османската империи  е организиран научен форум с участие на преподаватели от Велико Търново, Варна и Силистра, на изследователи и краеведи от региона. Той ще се проведе на територията на комплекс "Историческа чешма 1774 година" в село Кайнарджа. Ще бъде..

публикувано на 21.06.24 в 08:37

Фестивал на лавандулата в Чирпанско

В Чирпан и района започва Международният фестивал на лавандулата. Сред мероприятията са посещения на лавандулови полета, концерти, изложби и базари. В събота в село Средно градище ще има Лавандулов базар на занаятите. Сред участниците във фестивала са и винарските изби в района.

публикувано на 21.06.24 в 08:21
Карта на опасните явления, 21 юни 2024 г.

Опасни горещини в 16 области у нас

"Жълт" код за опасно високи температури е обявен в 16 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол. В тези области ще е горещо, като максималните температури ще са между 35 и 38..

публикувано на 21.06.24 в 08:13

Кои хора са най-уязвими от горещото време и как да им помогнем при топлинен удар

Хората с психични заболявания, диабет и наднормено тегло, както и децата до 4 години са сред най-уязвимите спрямо горещото време. Това припомнят от столичната Спешна помощ и съветват да се потърси помощ на телефон 112 при симптоми на топлинен удар.  Топлинният удар може да се разпознае по главоболие и гадене, но също по неадекватно поведение..

публикувано на 21.06.24 в 08:08
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че "опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват с всяка изминала година", а злонамерената дейност в киберпространството се увеличава от страна на правителства, неправителствени организации и престъпници, предаде Асошиейтед прес. В същото време Антониу Гутериш..

публикувано на 21.06.24 в 08:03