Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2022 година - най-топлата в Испания, откакто се води статистика

Участници в традиционното новогодишно плуване на плаж на Сан Себастиан в Барселона, Испания,1 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Миналата година е била най-топлата в Испания, откакто се води тази статистика, предаде АФП, като се позова на националната метеорологична агенция.

Тя съобщи днес, че през 2022 г. средната температура в страната е надхвърлила 15 градуса по Целзий за първи път. Тя е достигнала близо 15,5 градуса - рекордно равнище от началото на метеорологичните наблюдения в Испания през 1916 г.

"До 2011 г. (равнището от) 14,5 градуса по Целзий никога не бе надхвърлено. Оттогава това стана пет пъти", отбеляза испанската метеорологична агенция.

И още: През 2022 г. два поредни сезона са били най-топлите в историята - лятото и есента.

Подобно на редица други европейски държави, Испания бе връхлетяна миналата година от няколко горещи вълни през летните месеци. Тези периоди бяха белязани от големи пожари, суша и много смъртни случаи, причинени пряко или косвено от жегата, отбелязва АФП.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството решава за тарифата за предизборните предавания по БНР и БНТ

Служебният кабинет ще разгледа проект за постановление на тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българското национално радио, Българската национална телевизия и техните регионални центрове при произвеждането на изборите за народни представители на 27 октомври.  Това е записано в..

публикувано на 11.09.24 в 07:49

В Израел допускат примирие с "Хамас"

Израелският министър на отбраната Йоав Галант смята, че временно примирие с радикалната палестинска групировка "Хамас“ е възможно. Според него обаче прекратяването на войната е друго нещо. Йоав Галант посочи, че се затваря времевият прозорец за постигане на споразумение за временно прекратяване на огъня с "Хамас". По думите му назрели са..

публикувано на 11.09.24 в 07:46

На първо четене: НС обсъжда промените в Закона за опазване на околната среда

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от ГЕРБ и ДПС. Те предвиждат решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване, когато са свързани с обекти от национално значение и от стратегическа важност. В седмичната програма на депутатите е проектът на решение,..

публикувано на 11.09.24 в 07:43
Васил Божков

СГС гледа дело срещу Васил Божков

Софийски градски съд ще гледа днес делото срещу Васил Божков за организирана престъпна група. На 5-ти юли Софийският градски съд даде ход на първото заседание по първото дело срещу Божков, подсъдим за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. "Хазартното дело" срещу Васил Божков тръгна по същество..

публикувано на 11.09.24 в 07:40
Даниела Божинова

Даниела Божинова: Кризата се дължи на проваленото партийно представителство

"Не успяхме в опита да направим демократично обединение. Постигнахме съгласие с някои от партиите. Успяхме да направим някакво ядро. В тази спирала от избори решихме, че за първи път в 15-годишната ни история да пропуснем тези избори ." Това каза пред БНР Даниела Божинова, съпредседател на Зелено движение. "Ако биха били редовни, нямаше..

публикувано на 11.09.24 в 07:37

Изтича срокът за подаване на документи на партии и коалиции в ЦИК за участие в изборите

Днес в 17 часa изтича крайният срок за подаване на документи на партии и коалиции в Централната избирателна комисия за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.  Очаква се Комисията да вземе решение по подаденото заявление за явяването на партия ДПС на изборите, както и по заявлението за регистрацията на коалиция "БСП-Обединена..

публикувано на 11.09.24 в 07:30
Камала Харис и Доналд Тръмп се ръкуваха при началото на дебата

Първи пряк тв сблъсък между Камала Харис и Доналд Тръмп

Вицепрезидентът Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в телевизионен дебат по-малко от два месеца преди изборите, които ще определят кой ще е новият държавен глава на САЩ. Дебатът, който се проведе във Филаделфия, щата Пенсилвания, и беше организиран от телевизия Ей Би Си нюз беше първият между Харис и..

публикувано на 11.09.24 в 07:21