Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Иран полицията отново следи жените да носят хиджаб

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранската полиция започна отново да следи за носенето на хиджаб от жените, които пътуват с коли, предаде Франс прес, като се позова на ирански медии.

Когато полицията забележи нарушителка в кола, то ще прати до собственика на превозното средство, есемес.

Страната е разтърсена от протести заради смъртта на 16 септември на младата Махса Амини, която бе задържана заради нарушение на правилата на носене на хиджаб.

Върховният съд на Иран потвърди вчера още една смъртна присъда на участник в протестите, разтърсващи страната от септември насам, предадоха световните агенции. С това осъдените на смърт са вече 20.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама пилоти на Ryanair са загинали при катастрофа на такси с камион във Великобритания

Във Великобритания двама пилоти на нискобюджетната авиокомпания Ryanair са загинали при катастрофа с камион на път към летище „Джон Ленън“ в Ливърпул, съобщиха от полицята.  28-годишният Мат Грийнхалг и 24-годишният Джейми Фернандес са пътували към "Джон Ленън", когато колата им се сблъскала с два камиона на магистралата, отвеждаща към..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Мартин Танчев: Нужна е разяснителна кампания за черните кутии в новите автомобили

Да има широка информационна кампания за наличието на нови системи за сигурност. Това призова Мартин Танчев - лицензиран експерт по събиране на информация.  Дилърите на автомобили трябва да информират клиентите си, че в колите им има "черни кутии". В България това не се случва. Нужна е кампания, която да обяснява за новите системи.   "Огромна..

публикувано на 13.07.24 в 10:35
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза

Няма лидерска криза на НАТО, а криза на западния свят като цяло.  Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза . Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. "Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, свързани с възрастта и здравословното състояние. Редица други лидери бяха по-тихи и..

публикувано на 13.07.24 в 10:30

Мунир Мамадзаде за детската болница в Киев: Трагедията е опустошителна

В понеделник Русия предприе изненадващ масиран дневен ракетен бараж срещу столицата Киев и още няколко украински града. Загинаха повече от 40 души, ранените бяха много повече. Поразени бяха граждански обекти, сред които и детската болница в Киев. Москва се опита цинично да хвърли вината върху украинската противовъздушна отбрана. Доказано е..

публикувано на 13.07.24 в 09:49

Продължава и гасенето и на пожара край с. Преколница, близо до границата с РСМ

Трети ден продължава гасенето на пожара в района на граничното кюстендилско село Преколница , обхванал около 120 декара частна гора.  Пламъците вчера се пренесоха в труднодостъпно дере. На терена са три екипа на пожарната, десетки горски работници. Районът е напълно обезлюден, няма къщи и имоти, каза кметът на селото Христина Илиева, но е в близост до..

публикувано на 13.07.24 в 09:45
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов: Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и като площи в района на село Срем, както и в Горнославци, община Ивайловград. Продължава в община..

публикувано на 13.07.24 в 09:41

Гафовете на Байдън и останалите световни новини от седмицата

С над 14 милиона гледания за два дни в събитие се превърна тази седмица и разпространяването на трейлъра на втората част на " Гладиатор ", 24 години след премиерата на първия филм на Ридли Скот. Действието се развива няколко десетилетия след събитията в първия филм. Почитателите на киното и историческите епоси ще се пренасат в центъра на тънещата в..

публикувано на 13.07.24 в 09:40