Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земята преминава през своя перихелий

Разстоянието Земя-Слънце ще бъде малко над 147 милиона километра
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Днес  в 18:17 ч. българско време Земята ще премине през своя перихелий, т.е. през най-близката до Слънцето точка от своята орбита, напомнят от Катедра "Астрономия" на Софийския университет.

Тогава разстоянието Земя-Слънце ще бъде малко над 147 милиона километра.

През този период нашата планета се движи най-бързо по орбитата, допълват учените.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожарникари работят на мястото на експлозията, вероятно причинена от безпилотен летателен апарат (БЛА), в Тел Авив, Израел, 19 юли 2024 г.

Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив

Един човек беше убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив тази нощ. 8 души са получили наранявания, но състоянието им не е тежко. Съобщава се и за израелски въздушни удари в Ливан, където почти всеки ден има размяна на огън от двете страни на ливанско-израелската граница. Израелската полиция съобщи, че разследва възможна въздушна атака..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Тръмп прие номинацията на Републиканската партия за президент

Бившият президент Доналд Тръмп прие официално номинацията на Републиканската партия за президентската надпревара. В четвъртия, последен ден от Националната конвенция на Републиканската партия той излезе на сцената пред делегатите и изнесе реч.  Доналд Тръмп започна речта си като разказа на делегатите как се чувствал по време на опита за покушение..

публикувано на 19.07.24 в 08:20

Радев обявява кога ще връчи мандата

Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които вече обявиха, че веднага ще го върнат неизпълнен Парламентарната рулетка ще се завърти за втори път с предизвестен край. В началото на..

публикувано на 19.07.24 в 07:54

БЧК предоставя храна, вода и психологическа подкрепа за пострадалите от пожарите

Доброволци и служители на БЧК са в ямболското село Воден , което беше тежко засегнато от бушуващите в страната пожари .  Там те подпомагат дейността на специализираните екипи. БЧК има изградена система за взаимодействие с институциите, обясни пред БНР Митко Филипов, директор на БЧК - Ямбол. "Осъществено е материално подпомагане, което..

публикувано на 19.07.24 в 07:52

Депутатите изслушват Главчев и Запрянов за срещата на върха на НАТО

Депутатите ще изслушат служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и министъра на отбраната Атанас Запрянов. След това ще се проведе редовен парламентарен контрол, в който ще участват 7 министри.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник Служебният премиер Главчев и министърът на отбраната Атанас..

публикувано на 19.07.24 в 07:49

Продължават битките с пожарите в цялата страна

Продължават усилията за овладяване на пожарите в страната, включително на големия пожар около Воден и близките села. Силно задимен, с остра задушлива миризма, е целият район около Воден. Ситуазията на място, а и в съседните села, където е обявено частично бедствено положение, е спокойна, предаде кореспондентът на БНР. В късните часове снощи в..

публикувано на 19.07.24 в 07:32

Опасни жеги и обилни валежи с гръмотевици

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила днес за 6 области.  Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област София и област Перник - в останалите области от страна е обявен жълт код за горещини и интензивни..

публикувано на 19.07.24 в 07:24