Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Шишков настоява за законова промяна, свързана с казуса в село Пролеша

Арх. Иван Шишков
Снимка: БГНЕС

Регионалният министър Иван Шишков настоява за законова промяна, с която да се реши казусът с жителите на село Пролеша.

Сутринта те се събраха на мълчалив протест срещу огромните суми за глоби, които са натрупали за шофиране без винетен стикер.

Хората твърдят, че две години са били убедени, че могат да пътуват без винетка до община София, но сега са получили глоби за хиляди левове.

Годишната сума за глоби заради липса на винетка да не може да надвишава сумата от три еднократни, предлага регионалният министър инж. Иван Шишков. Той е говорил с депутати от различни парламентарни групи, за да внесат промяната, която е необходима в Закона за движение по пътищата. Тя се налага заради казуса с жителите на село Пролеша.

"Този момент, ако бъде приет по този начин или по сходен начин, естествено, че проблемът ще отпадне, т. е. жителите на Пролеша и всички други, които наистина са получили по много актове в рамките на една година, ще платят съизмерима глоба, защото в момента глобата е несъизмерима".

Шишков съобщи още за одобрени процедури, с които да се ускори строителството на отсечки от скоростния път Видин - Монтана - Ботевград:

"Считаме, че за по-малко от три години този път, който е трасето днес, който одобряваме от Ружинци до Монтана, ще бъде построено".

Според Шишков отсечката е ключова за регионалната свързаност:

"С това си решение днес МС даде един ясен хоризонт напред за развитието на Северозапада".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът Радев ще обяви утре кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви утре сутринта кога ще връчи втория мандат. "В никакъв случай няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите наистина да формират правителство, ако могат, но също така ще се съобразя с партиите да имат възможност да водят пълноценна кампания. А тя не може да се случи през август, така че още утре сутринта,..

публикувано на 18.07.24 в 17:20
В село Воден след пожара

Заради пожара край Воден затвориха пътя за с. Крайново. Четирима са евакуирани

Заради бушуващия пожар е затворен пътят между селата Воден и Крайново. Четирима души от Крайново са евакуирани в дома за стари хора във Воден. По думите на свидетели огънят е на около километър от Крайново, но няма опасност за жителите. Засега официална информация за ситуацията с разпространението на пожара край селата в община Болярово няма...

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Няколко села в община Крумовград преминаха на воден режим

Няколко села в община Крумовград преминаха на воден режим.  Заради жегата и екстремните температури използваните водоизточници са с намален дебит и не могат да захранват населените места.  За справяне с кризата към засегнатите райони са насочени водоноски, каза заместник-кметът Абидин Хаджимехмед:  "Общинската водоноска кара вода до определени населени..

публикувано на 18.07.24 в 16:56
Днес (18 юли) министърът на отбраната Атанас Запрянов награди военнослужещи от служба

Министър на отбраната призова за оборудване на повече хеликоптери с техника за пожарогасене

Министърът на отбраната Атанас Запрянов призова за оборудване на повече хеликоптери с техника за пожарогасене.  Той заяви, че всички формирования на армията са приведени в готовност.  "Може би ще трябва да мислим за оборудване на повече вертолети, даже и премиерът ми звъня преди малко. Това обаче изисква допълнително оборудване, допълнителна..

публикувано на 18.07.24 в 16:51

Кипър ще получи 30 млн. евро от ЕК за наблюдение на морските си граници

Кипър ще получи 30 млн. евро допълнително финансиране от Европейската комисия за засилване на наблюдението на морските си граници, съобщиха днес от вътрешното министерство. Подкрепата е част от усилията за борба с незаконната миграция по море. Проектът на Кипър, одобрен от Брюксел, предвижда надграждане на възможностите на системата за..

публикувано на 18.07.24 в 16:37

Нови предупреждения за опасни горещини в Румъния

Румънските метеоролози издадоха нови предупреждения за опасни горещини и за утре. Червеният код обхваща Южна Румъния от Калафат до Браила, Тулча и Констанца, и включва и столицата Букурещ.  Максималните температури ще бъдат между 38 и 41 градуса, съобщава Радио Румъния.

публикувано на 18.07.24 в 16:17
Киър Стармър и Володимир Зеленски на срещата на върха на Европейската политическа общност край Оксфорд

Киър Стармър: Искаме да възстановим отношенията на доверие и приятелство с ЕС

На срещата на върха на Европейската политическа общност край Оксфорд, в която участва и българският президент Румен Радев, новият министър-председател на Великобритания Киър Стармър се обяви за възстановяване на отношенията с Евросъюза след Брекзит.  Кейт Смит: Искаме да рестартираме отношенията с Европа, не отново да се присъединим към ЕС "Искаме..

публикувано на 18.07.24 в 15:34