Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на отбраната Димитър Стоянов обясни:

В съюзна страна експерти ще оценяват техника, която може да получим, ако дадем наша на Украйна

Министърът на отбраната Димитър Стоянов говори пред ресорната парламентарна комисия.
Снимка: Добромир Видев

Български експерти ще посетят "съюзна страна", която да оцени техниката, която България може да получи, ако дадем наше въоръжение за Украйна. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред депутатите от ресорната комисия в парламента. Министърът не уточни коя е държавата и какви са въоръженията. Но посочи, че "въоръжението би било полезно." 

Министър Димитър Стоянов се надява предложението на служебния кабинет за допитването до парламента при оказване на помощ за Украйна, да бъде одобрено:  

"Трудно ми е да предскажа дали Народното събрание ще обърне сериозно внимание на нашето предложение за промяна в споразумението...Защо си мислите, че това блокировка, не е блокиране, напротив - това е една откритост, която самите партии, част от партиите пожелаха от парламента. Така че, ние сме открити в това отношение и по никакъв начин не бихме си позволили да прескочим най-висшия орган в държавата -  парламентът. Няма как да бъде взето такова решение без парламента. В същото време, както знаете, беше сезиран и Конституционният съд и ние ще изчакаме решението му", коментира министърът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Гръцките власти с предупреждение за жегите и опасността от пожари

Областите до границата с България са с изключително висок риск от пожари, предупредиха гръцките власти. Днес и утре са критични дни с много високи температури, които ще достигнат, а на места и ще преминат 43 градуса. Червен код за горещини в цялата страна, температури до 43° Към туристите отново има препоръка да не остават на плажа в обедните..

публикувано на 17.07.24 в 10:21
Съпредседателите на ДПС Джевдет Чакъров и Делян Пеевски.

Разцепление в ДПС и по въпроса за разговори с ПП-ДБ

Изключените от ПГ на движението са готови да участват в разговор с ПП-ДБ, макар че имат критики към подхода им да водят разговори за законодателна програма, преди да са получили втория мандат. Съпредседателят на партията Джевдет Чакъров коментира: "По-скоро една такава законодателна инициатива би следвало да се разглежда след получаване на..

публикувано на 17.07.24 в 10:17
Външният министър на Унгария Петер Сиярто.

Унгарският външен министър: Работим за още една среща на високо равнище за мир в Украйна

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че се работи по организирането на още една среща на високо равнище за мир в Украйна. В интервю за руската агенция "Новости" Сиярто отхвърли критиките към Будапеща относно посредничеството ѝ за мир между Киев и Москва. Шарл Мишел отхвърли призива на Орбан за преосмисляне на политиката на ЕС..

публикувано на 17.07.24 в 10:14

Главчев: За денонощие службите са реагирали на 250 сигнала за пожари, ликвидирани са 204

Само за последното денонощие пожарните служби са реагирали на 250 сигнала за пожари, като са ликвидирани 204 от тях, няма жертви и опасност за населените места. Това подчерта служебният министър-председател Димитър Главчев по време на изслушването в парламента за ситуацията с пожарите . Главчев увери, че екипите на "Пожарна безопасност",..

публикувано на 17.07.24 в 10:09

Потушен е пожарът в района на село Ореш, пострадал е доброволец

Напълно е потушен пожарът в и около свищовското село Ореш. Има пострадал доброволец, който е откаран в болница. Материалните щети са значителни.  7 противопожарни автомобила и десетки доброволци гасиха пожара, тръгнал от клетка на мобилен оператор. Огнеборци дежуриха и през нощта в Ореш, като пожарът е напълно ликвидиран. Щетите са големи и тепърва..

публикувано на 17.07.24 в 09:57
 Вон Гетинг

Първият министър на Уелс подаде оставка след 4 месеца на поста

Първият министър на Уелс Вон Гетинг обяви снощи оставката си, само четири месеца след като пое поста. Това става след като трима от неговите министри в правителството на Уелс и неговият висш правен съветник драматично обявиха, че подават оставки, призовавайки го да се оттегли.  Вон Гетинг бе въвлечен в скандали, откакто пое поста през март. Той..

публикувано на 17.07.24 в 09:57

Повечето партии в НС - готови за диалог с ПП- ДБ, но резервирани за подкрепа на втория мандат

Повечето от парламентарно представените партии са готови за диалог с ПП- ДБ по тяхната декларация за законодателни приоритети, но са резервирани за подкрепа на втория мандат за съставяне на правителство. Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС предупреди:  "С декларация не се формира мнозинство в парламента. Иначе, това са неща, които трябва да..

публикувано на 17.07.24 в 09:31