Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Русия планира нова мобилизация, за да започне масирана офанзива

Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия планира нова мобилизация, за да започне нова масирана офанзива, е заявил президентът на Украйна Володимир Зеленски, съобщава БГНЕС.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия планира да мобилизира още войски за нова мащабна офанзива, докато Москва е изправена пред вълна от вътрешни критики след нападението в град Макеевка, при което загинаха много войници.

От седмици Киев съобщава, че руският президент Владимир Путин планира отново да разпореди наборна мобилизация и да затвори границите, за да попречи на наборниците да напуснат страната.

"Не се съмняваме, че сегашното ръководство на Русия ще използва това, което е останало в него, за да промени хода на войната и поне да отложи нейното поражение", заяви Зеленски във вторник вечерта.

"Ние трябва да предотвратим този руски сценарий. Ние се подготвяме за него. Терористите трябва да бъдат победени. Всеки опит за ново нападение трябва да се провали", каза украинският президент.

Стотици хиляди мъже избягаха от Русия от септември насам, когато Путин нареди мобилизация за първи път от Втората световна война насам след пораженията на бойното поле в Украйна.

Миналия месец Путин заяви, че няма нужда от нова мобилизация. Сега обаче има признаци, че Москва може би обмисля и тази възможност.

Русия успява да заглуши всички гласове, които пряко се противопоставят на войната, а критиката е забранена с различни медийни разпоредби. В същото време обаче провоенно настроените блогъри имат по-голяма свобода, като някои от тях имат стотици хиляди последователи в социалните мрежи. Много от тях критикуват Украйна, като се позовават на "безсърдечното и некомпетентно ръководство", а тази седмица изразиха гнева си от нападението, при което загинаха руски войници в училище в Донецка област в навечерието на Нова година.

Руското министерство на отбраната, което съобщи, че броят на загиналите при нападението е нараснал от 63 на 89, обвини войниците в незаконно използване на мобилни телефони, което според него е помогнало на Украйна да локализира базата в Макеевка.

Андрий Черняк, служител в разузнавателния отдел на украинското министерство на отбраната, заяви, че Киев не очаква Русия да се оттегли въпреки големия брой жертви.

"Според информация от украинските военни, през следващите четири-пет месеца руската армия може да загуби до 70 000 души. И руското ръководство е готово за тези загуби", заяви Черняк.

Руските лидери "разбират, че ще загубят, но не планират да прекратят войната", каза той.

Путин планира да проведе разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган днес, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Турция действаше като "посредник" заедно с ООН, за да постигне споразумение за износ на зърно от украинските пристанища.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите и нови участници в парламента

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени съотношението на силите. Той прогнозира влизането в парламента на 1 или 2-ма нови участника :..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06