Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насер ал Атия направи още една стъпка към нова титла в Рали Дакар

Насер ал Атия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекордьорът с 14 победи в автомобилното Рали Дакар Стефан Петерханзел напусна състезанието в днешния шести етап, а съотборникът му в Ауди Карлос Сайнс също изпитва трудности. Това даде сериозни шансове на катареца Насер ал Атия да защити титлата си от миналата година.

Френският ветеран Петерханзен, който е известен с прякора Мистър Дакар, до снощи изоставаше на 22 минути и 36 секунди от Ал Атия, който кара за Тойота. Инцидентът стана на 212-ия километър в днешния шести етап от ралито и то в момент, в който беше начело на класирането. Организаторите добавиха, че навигаторът на Петерханзел – Едуар Буланже е приет в болницата в Бурайда.

При това положение четирикратният шампион при автомобилистите от Катар спечели етапа с обща дължина  917.74 км. За него това е трета етапна победа тази година, финиширайки за 3 часа, 13 минути и 12 секунди. Ако се опази от проблеми и кара внимателно, без да рискува прекалено, "Принцът на дюните" трябва да спечели нова титла (след тези от 2011, 2015, 2019 и 2022) в Дамам на 15 януари, тъй като този 6-ти етап беше синоним на кошмар за тримата му преследвачи.

На 2-ото място в днешния етап остана друг ветеран – Себастиан Льоб (Франция) от отбора на Бахрейн Рейд Екстрийм, изостанал на 3 минути и 29 секунди. Третото място е притежание Хенк Латеган от Република Южна Африка, приключил на 8:52 минути.

В генералното класиране катарецът води с време 24 часа и 48 секунди, като след него е Латеган. Южноафриканецът изостава вече на 1 час и 6 минути, след като му бяха присъдени нови 20 минути наказателно време. Трети в генералното класиране е Лукаш Мораеш (Бразилия), който кара за отбора на Овърдрайв.

Арженинецът Лусиано Бенавидес с Хускварна спечели етапа при мотоциклетистите с време 3 часа, 14 минути и 19 секунди. Втори се нареди американецът Скайлър Хоус, също от Хускварна. Австралийската звезда Тоби Прайс е на 3-о място. В генералното подреждане Хаус увеличи преднината си на върха, като 2-ата позиция вече е за Тоби Прайс, изостанал на 3:31 минути.

Тарик ал Рама от Саудитска Арабия от отбора на СТА е първи в днешното преследване, но върха в генералното класиране е Мартин ван ден Бринк от отбора на Ивеко.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
България с първа загуба  на Евро 2024 по волейбол за жени до 20 години

България с първа загуба на Евро 2024 по волейбол за жени до 20 години

България допусна първа загуба на европейското първенство по волейбол за жени до 20 години. Във втория ден от шампионата в зала "Христо Ботев" българките отстъпиха срещу Белгия с 0:3 гейма, в  отделните части 23:25, 19:25, 18:25 точки.  Селекционерът Борислав Крачанов пусна в игра стартов състав: Маргарита Гунчева, Елена Коларова, Виктория Коева, Ива..

публикувано на 06.08.24 в 20:38
Джанлоренцо Бленджини

Бленджини влиза в щаба на националите U20

Селекционерът на мъжкия ни национален отбор Джанлоренцо Бленджини ще влезе в щаба на тима за младежи до 20 години, съобщава volleyweek.bg. Бленджини ще пътува с отбора за Балканиадата във Върнячка баня (Сърбия) която ще бъде от 12-и до 16-и август (от понеделник до петък). Вероятно италианският специалист ще бъде консултант и анализатор на младите ни..

публикувано на 06.08.24 в 20:19

Валентина Георгиева: Все още не мога да осъзная какво направих

С цветя и балони малките гимастички от клуб по спортна гимнастика "Левски - Спартак", техните родители и състезателките от женския ни национален отбор посрещнаха на летище "София" Валентина Георгиева и нейния треньор Филип Янев.  Уважение към двамата засвидетелстваха и президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев,..

публикувано на 06.08.24 в 16:07
Айк Мнацаканян ще се бори след 12:30 часа.

Трима българи на Олимпиадата в Париж днес

Трима българи ще вземат участие в състезанията от 11-тия ден на олимпийските игри в Париж.  В лекоатлетическият турнир в 12.15 часа започва квалификацията в скока на дължина при жените с участието на Пламена Миткова.  Квалификационната норма е 6,75 м или 12-те най-добри резултата. Миткова е с четвърти най-добър резултат за сезона от всички..

публикувано на 06.08.24 в 08:11
Валъри Олман

Валъри Олман защити олимпийската си титла в мятането на диск

Американката Валъри Олман стана за втори пореден път олимпийска шампионка в мятането на диск за жени. На "Стад дьо Франс" в Париж 29-годишната Олман бе категорично над конкурентките си и дублира златото си от Токио с резултат от 69,50 метра.  Олман, в чиято кариера липсва само световната титла, направи четири успешни опита, като и четирите бяха над 68..

публикувано на 06.08.24 в 06:44
Арманд Дуплантис

Феноменалният Арманд Дуплантис взе златото с нов световен рекорд

Арманд Дуплантис продължава да пише историята в овчарския скок. 24-годишният швед защити олимпийската си титла от Токио, след като постави пореден световен рекорд в своята кариера. Дуплантис преодоля 6.25 метра в своя трети опит и изправи на крака над 70 000 души на стадион “Стад дьо Франс” в Париж. Дуплантис се справи от първи опит с 5.70 м, 5.85..

публикувано на 06.08.24 в 06:35
Ботев (Враца)

Берое с драматична победа над Ботев във Враца

Берое постигна драматична победа с 2:1 като гост срещу Ботев (Враца) в последен мач от третия кръг в Първа футболна лига.  В 20-ата минута Жорди Говеа центрира от ъглов удар, а в наказателното поле Хуан Пинеда стреля с глава и топката мина под плонжа на Федерико Бариос и влезе в долния десен ъгъл на вратата на домакините. Постепенно домакините,..

публикувано на 05.08.24 в 23:32