Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия на НС ще обсъди механизъм за разследване на главния прокурор

Снимка: БГНЕС

Пет проектозакона за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс ще обсъждат на първо четене депутатите от правната парламентарна комисия. Сред предложенията е и това на Министерския съвет, с което се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор.

Първият вариант на механизма стана факт, когато правосъден министър беше Надежда Йорданова. Последваха оценка на Венецианската комисия, корекции, съобразени с нея, направени вече от екипа на настоящия министър Крум Зарков, обществено обсъждане и още корекции в механизма, залегнал в промените в НПК. които депутатите ще обсъждат днес.

Според тях при данни за извършено престъпление върховен съдия или съдия с ранг съдия от Върховния касационен съд, избран на случаен принцип и работил през последните седем години като наказателен съдия, временно ще бъде назначаван от Прокурорската колегия за прокурор, който да разследва главния или негов заместник. За да няма злоупотреби или чадър, друг съдия - избран отново от съдебните кадровици, ще бъде назначаван за заместник-главен прокурор, който да наблюдава работата на първия. 

Ден преди обсъждането, служебният министър Крум Зарков не изключи предложенията да срещнат съпротива.

"Въпросът за механизъм за разследване на главния прокурор е на дневен ред от 2009 г., ако нямаше съпротива, сега с вас нямаше да го обсъждаме, вече щеше да е факт."

Зарков все пак се надява на депутатска подкрепа за реформата, за която, по думите му,  всички знаят, че трябва да бъде направена.

Освен Министерският съвет, предложения за промени в НПК са внесли и от "Демократична България", "Възраждане" и "Продължаваме промяната".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има..

публикувано на 02.10.24 в 09:37

Разработка на учени от БАН дава насоки за по-практическо обучение

На 4 октомври екип учени от Българската академия на науките ще представи колективна монография, посветена на процесуалния подход в образованието и развитието на ключови компетентности чрез предметите по философия и гражданско образование. Книгата е предназначена за учители, преподаватели и възпитатели в средните училища, както и за всички, които..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
Христина Христова

Христина Христова: Политическата нестабилност се отрази негативно на пенсионната система

" Има за какво да се притесняваме и то точно за разходната част на бюджета ".  Това е мнението на бившия социален министър Христина Христова.  По думите ѝ бюджетът за тази година е бил напрегнат бюджет . Бяха предприети редица законодателни промени в разходната част, в социалната сфера, напомни тя и посочи, че има напрежение. Христова..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 800 хиляди бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

Разследват два взрива край израелското посолство в Копенхаген

Датската полиция съобщи, че разследва два взрива в района на израелското посолство в Копенхаген, предаде агенция Ройтерс. Няма данни за пострадали, посочиха органите на реда.  Извършват се първоначални следствени действия на място. Разследва се евентуална връзка с намиращото се в района израелско посолство, се казва в публикация на полицията в..

публикувано на 02.10.24 в 08:45

Средиземноморските държави от ЕС обсъждат конфликта в Близкия изток

9-те средиземноморски държави-членки на ЕС ще обсъдят последното развитие на военния конфликт в Близкия изток и ситуацията в региона. Това е част от работата на започващата днес в Никозия двудневна среща на техните министри по европейските въпроси. Сигурността в Средиземноморието, миграционните процеси и разширяването на Европейския съюз са..

публикувано на 02.10.24 в 08:43
Петя Алтимирска

Очакват се промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязваме днес. Над 80 милиарда животни са убивани..

публикувано на 02.10.24 в 08:08