Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС изслуша на закрито заседание Демерджиев и Тончев по казуса с британеца в Плевенско, издирван от Интерпол

Снимка: БГНЕС

В Народното събрание депутатите изслушаха вътрешния министър Иван Демерджиев и  председателя на ДАНС Пламен Тончев по казуса със задържания у нас британец, издирван с червена бюлетина от Интерпол. 

Изслушването се проведе по искане на ГЕРБ-СДС. Заседанието беше закрито заради класифицирани данни, които могат да бъдат изнесени.

В мотивите Маноил Манев от ГЕРБ обясни, че на фона на битова престъпност, стрелба по полицейски управления, убийства, катастрофи, сме стигнали дотам да си говорим вече за терористи, задържани на територията на България, издирвани с червена бюлетина, влезли у нас. За да не правим неинформирани изказвания, най-правилно е да чуем хората, които могат да ни представят фактите, посочи депутатът.

По думите му на фона на проблемите с невлизането ни в Шенген ще ни зададат и въпроса как терорист е влязъл в страната ни. Тези въпроси ние ще ги зададем тук, днес, не трябва да си заравяме главата в пясъка, заяви представителят на ГЕРБ и поиска конкретни отговори. 

"А въпросите са много, народен представител е замесен в това", добави Манeв: "Нали на всички е ясно, че партньорските служби от Великобритания ще се заинтересуват от депутат, помагал по административни проблеми на терорист", каза още той. 

От изслушването стана ясно, че лице, свързано с терористични организации, се е добрало до съдействието на народен представител. Това коментира след закритото заседание на НС Маноил Манeв:  

"Лицето, за което става въпрос днес цял ден, има съпричастност към терористични организации. И второ - нашата колежка не е била помолена от никоя кметица, кмет или който и да било, да му оказва съдействие. Те просто се познават със семейството на това лице от 2019 година. Знаела или не - това, което мога да ви кажа е, че тя не е молена от никой административен -  кмет, зам.-кмет или друг, да помага. Тя е помагала доброволно".

В кулоарите на парламента депутатката Албена Симеонова отново отказа коментар. 

"Госпожа Албена Симеонова оказа пълно съдействие на службите. Това, което се чу в рамките на това закрито изслушване, мисля, че мога да го възпроизведа. Вече от нейните обяснения, доколкото разбирам, става дума за това, че в това село има англичани. Тя е един от, може би единственият, или малкото хора, които владеят английски и редовно се обръщат към нея за помощ да окаже съдействие. Твърденията, че той е живял в неин имот, не са верни. Моята информация е, че е задържан в кметството", коментира от своя страна Христо Иванов, съпредседателят на "Демократична България", от чиято парламентарна група е Албена Симеонова.

След изслушването на засекретеното заседание вътрешният министър Иван Демерджиев коментира, че у британския гражданин е намерено въздушно оръжие. Пред Нова тв той заяви, че не смята, че Бодил е "някаква голяма опасност за страната": 

"Няма нещо толкова впечатляващо във връзка с дейността на това лице в България, което да бъде изнесено пред медиите. Не мога да кажа дали има замесен депутат, тъй като по случая работи ДАНС, както казах. За оръжия, ако броим въздушните оръжия за оръжия - да, има намерени въздушни оръжия. Не мога да коментирам, че това специално е някаква голяма опасност за страната ни".



По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Гърция очакват кратки бури с интензивни дъждове

В Гърция температурите се понижиха, но мълнии запалиха нови пожари. След горещата вълна, продължила над 10 дни, прогнозата за днес и утре е за кратки бури с интензивни дъждове на много места в страната. Градушка с размер на орех удари град Лариса. От Земеделската организация в района съобщават за значителни щети на реколтата от ябълки,..

публикувано на 24.07.24 в 11:21

Патриарх Даниил е в сградата на МС, премиерът го посрещна лично

Негово Светейшество българският патриарх Даниил пристигна в сградата на Министерския съвет, където беше посрещнат лично от служебния министър-председател Димитър Главчев. Планираното за днес редовно правителствено заседание ще се състои с лед срещата между двамата.

публикувано на 24.07.24 в 11:14
Йордан Тодоров

"Възраждане" внася в НС проект за удължаване на компенсациите за бизнеса във връзка с цените на тока

"Възраждане" ще внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение за удължаване на компенсаторния механизъм заради повишените цени на електроенергията за небитовите крайни потребители и поставяне на таван. Йордан Тодоров обясни, че по предварителни разчети тази помощ ще струва на бюджета 136 милиона лева: "Ще предложим таванът..

публикувано на 24.07.24 в 11:04

Приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет

Народното събрание гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет във връзка с подадени нови 271 проекта по Инвестиционната програма на общините. С подкрепените предложения, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 милиона лева, а общата прогнозна стойност на проектите от началото..

публикувано на 24.07.24 в 11:02
Николай Денков

Денков: Пеевски сe опитва да отклони вниманието от проблемите в ДПС

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков заяви, че формацията му е готова за диалог, но остава скептична към възможностите за реализиране на третия мандат в това Народно събрание: "Ние сме готови да обсъждаме какви са нашите приоритети, защото това е начинът да търсим някакъв тип разбирателство и общо решение, но сме..

публикувано на 24.07.24 в 10:37

МВР: Пожарната обстановка в страната ни е овладяна

Към момента на територията на страната няма активни пожари. От огнената стихия през изминалите дни са опожарени изключително големи площи – хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти, съобщиха от МВР. Според извършения анализ броят на пожарите в сравнение с миналата година е с над 10%. В тежката битка с огнената стихия..

публикувано на 24.07.24 в 10:13

Борисов очаква избори: Трябва да се върнем към корените на демокрацията!

Поредните предсрочни избори са неизбежни, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той призова останалите партии да са сдържани по време на предизборната кампания, за да създадат условия за диалог и формиране на редовен кабинет в следващия парламент: "Като прогнозата за времето става! Като не се случи нещо с..

публикувано на 24.07.24 в 10:05