Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на 2024 България ще може да внася суров руски петрол

Зачестник-министърката на финансите Людмила Петкова
Снимка: БГНЕС

България ще може да изнася преработени от руски петрол продукти за Украйна и други „трети“ държави „при определени условия“. Това реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. Законовите промени са свързани с наложените санкции върху руския петрол заради военната агресия на Москва в Украйна. Миналата година България получи право на изключение – да внася руски суров петрол до края на 2024 година.

До края на 2024 година България може да внася руски суров петрол и преработени продукти, обясни заместник–министърът на финансите Людмила Петкова.

Промените трябва да влязат в сила от 5 февруари. Според тях – ако петролът е с произход друга страна – например Казахстан, но транзитно е преминал през територията на Русия, няма проблем да бъде внесен в България. И още - от „Продължаваме промяната“ настояват „Лукойл“ да бъде задължен да изготви план за преминаване към работа с неруски петрол до края на дерогацията.

Това каза Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“. Бюджетната комисия отхвърли текстовете, но окончателното решение ще бъде взето утре в пленарната зала.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Температурен рекорд беше регистриран във Великобритания

Вчерашната събота беше най-топлият ден от началото на годината в Обединеното кралство, съобщиха от британската метеорологична служба. Температурите достигнаха 25,9 градуса в Източен Съсекс и 25,7 градуса по Целзий в Северна Шотландия.  Националната метеорологична и климатична служба на Обединеното кралство заяви, че рекордите едва ли ще задържат дълго,..

публикувано на 12.05.24 в 05:25

България ще бъде представена на "Форум на разнообразието" в Никозия

"Форум на разнообразието" /Diversity Forum/ се провежда днес на централния площад на кипърската столица Никозия. България ще бъде представена на фестивала от танцовия ансамбъл "Канатица" към Съюза на българите в Кипър. "Да отпразнуваме заедно разнообразието, равенството и приобщаването", кани Центърът за социални иновации, който организира..

публикувано на 12.05.24 в 05:22

Огромни запаси от нефт и газ в Антарктида са били открити от Русия

Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида, голяма част от които в райони, към които има претенции Обединеното кралство, съобщи вестник "Сънди телеграф". Проучванията са прелюдия към въвеждането на сондажни платформи за експлоатация на девствения регион за изкопаеми горива, предупредиха британски дипломати, цитирани от "Сънди телеграф"...

публикувано на 12.05.24 в 04:54

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства. Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

обновено на 12.05.24 в 04:40

Байдън: Примирие е възможно още утре, ако "Хамас" освободи заложниците

Американският президент Джо Байдън е заявил, че примирие между Израел и "Хамас" е възможно още утре, ако групировката освободи заложниците, които държи. "Израел каза, че зависи от "Хамас", ако искат да го направят, можем да сложим край утре. И примирието ще започне утре", посочи Байдън на събитие за набиране на средства за предизборната му кампания в..

публикувано на 12.05.24 в 03:55

Швейцария спечели "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата. За Швейцария настоящото първо място е..

обновено на 12.05.24 в 02:50
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на иновации в предприятията" с бюджет 127 млн. лв. по програма "Конкурентоспособност и иновации в..

публикувано на 11.05.24 в 21:28