Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Герасимов ще ръководи бойните действия в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Началникът на генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов ще ръководи бойните действия в Украйна вместо досегашния командир на Обединената войскова групировка Сергей Суровикин. Суровикин става заместник на Герасимов, съобщиха от министерството на отбраната.

Валерий Герасимов ще има още двама заместници. Това са командващият сухопътните войски Олег Салюков и заместник-началникът на генералния щаб Алексей Ким.

От министерството на отбраната съобщиха, че “повишаването на равнището на ръководство на специалната операция е свързано с разширяването на мащаба на задачите й”. 

Сергей Суровикин оглави руските войски в Украйна на 8 октомври миналата година. Той организира както изтеглянето от град Херсон, така и настоящото настъпление в Донбас. Под командването на Суровикин започна периодичният ракетен обстрел срещу украинската гражданска инфраструктура.

Междувременно Олег Салюков посети Беларус, където инспектира бойната подготовка на създадената през есента на миналата година руско-беларуска войскова групировка. По информация на беларуското министерство на отбраната числеността на руските войски в състава на групировката е около девет хиляди души.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Костадинов - директор

От 1 септември ще проверяваме пациентското си досие през мобилен телефон и без електронен подпис

От 1 септември здравноосигурените ще имат достъп до пациентското си досие през мобилен телефон, без да е нужен квалифициран електронен подпис. За целта хората трябва да посетят офис на РЗИ, на Здравната (НЗОК) каса или на "Информационно обслужване". При осигурен такъв достъп те ще получават напомнящо известие на какви профилактични прегледи имат..

публикувано на 12.08.24 в 19:36
Предсрочно освобождаване на Биляна Петрова

Биляна Петрова: Изненадана съм, не очаквах да ме пуснат предсрочно от затвора

Изненадана съм, не очаквах да ме пуснат предсрочно от затвора. Това бяха първите думи на Биляна Петрова, която беше освободена 11 месеца преди излежаването на 5- годишната присъда за получаване на подкуп. Няма да наруша условията на предсрочното освобождаване, каза тя. Биляна Петрова беше освободена от следствения арест в Бургас в 17.00 часа..

публикувано на 12.08.24 в 19:26

До средата на септември ще приключи разчистването на терена за Националната детска болница

Премахването на двете стари сгради от терена, предвиден за Национална детска болница, приключва до средата на септември, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Една от сградите е напълно премахната, а от другата остават само подземните нива. Така изпълнението на задачите в графика за изграждане на болницата, одобрен от Министерския съвет, ще..

публикувано на 12.08.24 в 19:11
Мигранти, прекосяващи Ламанша на малка лодка, архив, март 2024 г.

Повече от 700 мигранти са прекосили Ламанша и са достигнали британските брегове само за ден

Повече от 700 мигранти са прекосили Ламанша и са достигнали британските брегове само в неделя, когато бяха регистрирани и два смъртни случая. Двама мигранти загинаха, след като малката лодка, в която се намираха, изпадна в беда във френски води. Около 50 души са били спасени от същата лодка, след като тя е изпратила сигнал за помощ до местната брегова..

публикувано на 12.08.24 в 18:28

Близо 120 хиляди души са напуснали руската Курска област

Близо 120 хиляди души са напуснали руската Курска област. Според властите други 60 хиляди трябва да бъдат евакуирани. Данните докладва губернаторът Алексей Смирнов на заседание по сигурността с президента Владимир Путин. Границата на Русия с Украйна се превръща в пълноценен театър на военни действия - това е оценката на Вашингтонския..

публикувано на 12.08.24 в 18:17
Пожар край бобошевското село Блажиево

Голям пожар избухна този следобед край бобошевското село Блажиево

Голям пожар избухна този следобед край бобошевското село Блажиево. Ситуацията се усложнява, но е под контрол, казаха очевидци. Горят сухи треви и храсти, а със стихията се борят пет екипа на районните противопожарни служби, както и много доброволци от селото и близките населени места. Пожарът е в непосредствена близост до къщи от селото,..

публикувано на 12.08.24 в 17:58

В община Плевен е въведен воден режим

В община Плевен е въведен воден режим заради продължаващата суша. Общината настоява пред Министерството на околната среда и водите за увеличаване на ползваните количества от регионални водоизточници. Кметът д-р Валентин Христов свика спешна среща заради проблемите с водата. Конкретното искане е за увеличаване на ползваното количество от..

публикувано на 12.08.24 в 17:47