Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калифорния е в плен на проливни валежи

Нанесени щети във Фелтън, Калифорния, 14 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щатът Калифорния е в плен на проливни валежи. Синоптиците предупреждават, че в почивните дни и в следващата седмица очакванията са за още валежи.

Предупрежденията за наводнения са в сила за повече от 26 милиона души в Калифорния, която вече беше опустошена от поредица бури.

Службата за спешни случаи на окръг Сакраменто е издала предупреждение за евакуация вчера за няколко района на фона на заплаха от наводнения.

Властите на окръг Плейсър също съобщават, че пътищата са затворени в събота поради падащи камъни и ерозия от оттичането на водите в района.

Над 22 000  абонати в щата са без ток. Най-засегнати са жителите край границата с Орегон.

От Белия дом съобщиха, че президентът Джо Байдън е одобрил декларация за бедствено положение в щата, която трябва да  насочи федералната помощ  към трите най- тежко засегнати окръга - Мърсед, Сакраменто и Санта Крус.

Декларацията има вероятност да бъде разширена и да обхване още райони в целия щат.

Според Националната метеорологична служба прогнозите са, че няколко тихоокеански бури ще донесат на Запад още силен дъжд в ниските места и значителни снеговалежи в планинските райони, както и силен вятър.

Няма данни за пострадали българи

Към момента генералното консулство в Лос Анджелис не е получавало сигнали за пострадали или бедстващи български граждани в района засегнат от наводненията. Задграничното представителство следи развитието на ситуацията и при необходимост ще реагира своевременно.

От външно министерство съветват българските граждани да избягват пътувания в района на наводненията  през следващите няколко дни. Изключително важно е да следват инструкциите и препоръките на местните власти. При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към генералното консулство на Република България в Лос Анджелис.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентски избори в Иран

Иранците гласуват днес на предсрочни президентски избори след като президентът Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер миналия месец. Около 61 милиона избиратели са призовани да изберат наследник на Раиси.  Съветът на пазителите, изключително консервативен контролен орган, одобри само шестима кандидати за участие в надпреварата..

публикувано на 28.06.24 в 08:01
Кристалина Георгиева

МВФ призова САЩ да повишат данъците, за да ограничат повишаването на дълга

Международният валутен фонд призова Съединените щати да повишат данъците, за да ограничат нарастващите нива на дълга, като същевременно приветства "стабилния и динамичен" растеж на най-голямата икономика в света и напредъка в контролирането на инфлацията, предадоха агенциите Ройтерс и ДПА. В заключителното си изявление за годишния преглед на..

публикувано на 28.06.24 в 08:00

Дебатът Байдън-Тръмп: Малко политики, много нападки!

В студиото на телевизия CNN в Атланта, щата Джорджия се проведе първия предизборен дебат между настоящия президент на САЩ Джо Байдън и неговия опонент и бивш държавен глава Доналд Тръмп. Продължилият 90 минути дебат беше определен от редица коментатори като ожесточен и изпълнен с лични нападки. Президентът Джо Байдън и Доналд Тръмп изложиха..

публикувано на 28.06.24 в 07:51

Сунак обвини Фарадж, че е "успокоил" Путин с коментарите за нахлуването в Украйна

Британският премиер Риши Сунак обвини Найджъл Фарадж, че е "успокоил" Владимир Путин с коментарите си относно руското нахлуване в Украйна. В интервю за вестник "Дейли телеграф" Сунак направи паралел между лидера на "реформаторите" и онези, които се противопоставиха на твърдата позиция спрямо нацистка Германия на Адолф Хитлер през 30-те години на..

публикувано на 28.06.24 в 07:44

Продължава офанзивата срещу "Хамас" в Ивицата Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на протести в Израел с искания за примирие и размяна на заложници. В същото време експерти предупреждават за опасност от широкомащабна конфронтация между Израел и Ливан.  Израелската армия е нанесла въздушен удар срещу централата на палестинската служба за..

публикувано на 28.06.24 в 07:44

Иван Минев: Очаквам бъдещият патриарх да пребори синодалния мажоритет

Очаквам бъдещият патриарх да пребори синодалния мажоритет. Това заяви пред БНР юристът Иван Минев, който е участвал в два църковни събора и е пряк участник в приемането на устава на БПЦ. Новият глава на православната ни църква ще бъде избран на 30 юни. Светият синод избра трима кандидати за поста.  Това са митрополитите  Григорий Врачански ,..

публикувано на 28.06.24 в 07:38
Калин Стоянов

Парламентът изслушва вътрешния министър за влизането на Брендо в България

Парламентът ще изслуша министъра на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с доброволното предаване на издирвания с червена бюлетина на Интерпол Евелин Банев-Брендо за изтърпяване на влязла в сила присъда срещу него от 2018 година.  По-рано от МВР заявиха, че последната информация, свързана с Брендо, води към септември 2021 година, когато той..

публикувано на 28.06.24 в 07:27