Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Качеството на ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев" - чака се финалният отговор

Снимка: БГНЕС

Проби за качеството на ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев" направи регионалното министерство и ако всичко е наред, то ще плати 12 милиона лева на Столичната община за дейностите, защото те са по оперативната програма "Региони в растеж".

На прага на новата година, но по стар стил, регионалният министър Иван Шишков събра екипите си, за да направи проверка по тъмно на ремонта на улица "Граф Игнатиев":

"По тъмно, защото не искахме да спираме по никакъв начин трамвая, близо сме до трамваите, ако го бяхме направили през деня, щяхме да пречим на движението. И затова е по тъмно", поясни министърът.

Снимка: БГНЕС
Пет години след началото на ремонта, близо година след последния ремонт на ремонта, дела и глоби за близо 800 000 лева за строителя "Джи Пи груп", една оставка на зам.-кмет и последвалото му оправдаване от съда, финансови корекции, 59-тият протокол от проверката на улицата трябва да убеди - този път Регионалното министерство, че трябва да даде 12-те милиона лева по оперативна програма "Региони в растеж" на Столичната община за ремонта на дългата около 900 метра улица:

"Търсим истината, нищо повече. Ще направят проба, която е на всички материали. Аз като архитект считам, че евентуално, ако има някакъв проблем, той може да е тук, защото има слягания видими. Проверяваме и документацията, този ремонт беше от най-скандалните и емблематични ремонти... Сега, когато трябва да докажем дали всичко е наред с този ремонт и дали наистина могат да получат европейските пари, трябва да го направим така, че ако има някакъв проблем, да дадем възможност и на Столична община да го оправи. На няколко места и към днешна дата има участъци, които очевидно не са в добро състояние".

"Колеги, няма нищо лошо да бъдат направени проверки", коментира и заместник-кметът на София Ангел Джоргов:

"Ние не се притесняваме от проверките и наистина, ако има нещо, е добре да излезе сега, защото има достатъчен срок -  до есента....Това е един от най-проверяваните проекти в България - специално тук за "Графа", нека да бъдат направени проверките - от поредна, независима лаборатория".

"Проблеми - има достатъчно време да бъдат отстранени, в рамките на програмата и в рамките на срока, в който трябва да бъдат завършени всички строително-монтажни  дейности, и, разбира се, ако се наложат някакви корекции по тях, наистина да имат време и строители, да има време и Столичната община".

"8 години гаранция - такава гаранция сме искали, тъй като сме в началото на гаранционния период, ако има нещо, е добре да бъде направена проверката".

"Нека да мине проверката, не искам да коментирам нищо" -  посочиха министърът и зам.-кметът.  

И така, точно в полунощ на 13 срещу 14 януари, за около 40 минути приключи сондирането на 12-те дупки на двете места, които бяха определени. Резултатите от пробите ще станат ясни след 20 до 25 дни. Но още след втората сонда, на едното от местата цилиндричните проби се разпадаха с изваждането. Неофициално от лабораторията казаха, че това се дължало на повечето пясък в бетона. С отварянето на паветата пък други забелязаха, че имало по-малко от задължителния пясък за подложка.

Големият ремонт на улица "Граф Игнатиев" започна през май 2018 г. Вместо в рамките на годината, строителните работи продължаха повече от година. След това обаче краят му също не се видя, защото се уточняваше дали ограничителите на трамваите за бъдат от опасните "перки на акули" или "триъгълни надгробни плочи", както шеговито бяха наричани.

След няколко инцидента за пешеходци блоковете бяха сменени, но инцидентите продължиха заради разместените плочки, нестабилната настилка. Имаше изровена или бетонирана коренова система на дървета...И така - от ремонт на ремонта, улица "Граф Игнатиев" посрещна дори и началото на настоящата година, продължавайки да създава притеснения за бизнеси и за живеещи там:

"Целият "Граф Игнатиев" под тези плочки е бетониран. Този бетон в момента - всички вибрации от трамваите, отиват в сградите", каза един от живеещите на емблематичната столична улица. А други, които се забавляваха в петъчната вечер в центъра на София, оцениха и сегашните усилия на институциите все пак да приключат с епичните ремонти на улицата.

"Копаха тук, сега разкопават пак"; "Разбиха "Графа", всеки ден минаваме по "Графа"; "Ремонтът, когато беше, не минавах много, но не ми хареса резултатът и се радвам, че подмениха онези "акулови перки"; "На мен ми хареса, всичко ми хареса, аз съм доволен гражданин, трябва да има  и такива. Според моите стандарти - европейско ниво", отбелязаха минувачи.

Какво ще каже пък докладът на специализираната фирма, която взе пробите – очакваме да разберем. Разбира се, с намигването на софиянци, че докато пета година се занимаваме с ремонта на една улица, градът все пак има нужда от поддръжка и на останалите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26