Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Танева: Половината парламентарни групите не желаят да има редовно правителство по различни причини, включително местните избори

Десислава Танева
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП. ГЕРБ-СДС ще отиде на разговори с червените, въпреки че не заяви подкрепа към кабинет, предложен от тях.

„Ще си говорим за политики, които бихме подкрепили. В рамките на това НС ГЕРБ-СДС събра най-много гласове, когато получи  първия мандат и показа готовност за всички отстъпки, които се желаеха от други политически сили. Кабинетът, който предложихме беше изключително експертен. Имаше лица, свързани с различни политически групи, дори опозиционни на ГЕРБ-СДС. Положихме всички усилия“, обясни Десислава Танева, която е представител на най-голямата парламентарна група в този парламент, в предаването „Преди всички“.

Видно е, че поради различни мотиви, включително местните избори през есента, поне половината от групите в НС не желаят да има редовно правителство, заяви тя.

Танева, която е заместник-председател на Комисията по земеделие, коментира пред БНР и темата за трудностите при снабдяването с дървата за огрев. Тя е сред вносителите на законопроект, свързан с този недостиг.

„Временната комисия за установяването на проблемите при снабдяването с дърва за огрев има изготвен доклад, който трябва да бъде включен в дневния ред.  Той пълен с фактология по отношение на дърводобива, преработката и горенето в някои предприятия. Отговорът е ясен- това беше пазарен дефицит. Отражение даде и войната в Украйна. Преди нея страната даваше достъп до по-евтин такъв ресурс“.

От ГЕРБ–СДС  предлага промени, основаващи се на този доклад. 

"Цели се да има по-ясен ред и публичност в процеса по изготвянето на списъци за снабдяване на населението с дърва за огрев, както и планирането на тази дейност от общински горски предприятия като добив. Те пак ще се изготвят от кметовете и ще бъдат публични"

Списъците ще бъдат представяни първо в общинските, а след това и в държавните горски предприятия. 

"В процеса по осигуряване на предимство на населението при снабдяване с дърва за огрев се включват и общините, които имат горски територии. Те ще бъдат задължени първо да снабдят гражданите, а след това могат да продават на фирми".

Ако не спазят това изискване, законопроектът предвижда глоба за кметовете в резмер на 2000 лева. 

Танева посочи, че политизирането на един проблем води до нерешаването му. 

Тя обясни още, че е отговорник на ГЕРБ за провеждането на избори в район Сливен, а там дървата никога не са били политическа стока.

Много хора избарха да се върнат към този начин на отопление, посочи тя.

Следващият сезон при отоплението с дърва ще зависи от това, което направим като промяна в това НС, отбеляза Танева. 

„В момента има 4 законопроекта, свързани с дървата за огрев. Убедена съм, че в Комисията по земеделие всички партии ще намерим общото, за приключим тази важна за домакинствата тема“. 

Цялото интервю на Веселина Миланова с Десислава Танева може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илияна Йотова: В ГЕРБ-СДС има някакви колебания дали да състави правителство

В Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова коментира предстоящото връчване на мандат за съставяне на правителство на 1 юли на най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ-СДС: " Нямам отговор за себе си дали ГЕРБ иска да направи правителство или ще ходи на избори. Желанието на всички нас е да има стабилно правителство, защото това е добре за..

публикувано на 28.06.24 в 18:28
Ген. Иван Чобанов

Ген. Иван Чобанов: В случая с Брендо службите не са си свършили работата

В случая с Ивелин Банев-Брендо службите не са си свършили работата . Не е въпросът как е влязъл в България, а как от 2022 г. досега не са имали никаква информация за него .  Това каза пред БНР ген. Иван Чобанов, бивш ръководител на Националната служба "Сигурност", и добави: " Нещо гнило е пак в службите , но е трудно да коментирам. Едва ли е..

публикувано на 28.06.24 в 18:13
Димитър Главчев

Димитър Главчев пред Европейския съвет: РСМ да изпълнява поетите ангажименти

Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към Европейския съюз.  Това заяви министър-председателят Димитър Главчев по време на заседанието на Европейския съвет.  Премиерът постави темата на вниманието на европейските му колеги в Брюксел във връзка с развитията в Република Северна Македония от последните..

публикувано на 28.06.24 в 18:06
Денис Шмигал, премиер на Украйна

Шмигал: Партньорите на Украйна гарантират военни доставки от $ 60 млрд. през всяка от следващите 4 години

Партньорите на Украйна са гарантирали военни доставки от 60 милиарда долара през всяка от следващите 4 години, обяви премиерът на страната Денис Шмигал като се позова на споразуменията за сътрудничество, сключени през последните месеци с общо 20 държави. За Киев обаче това не е достатъчно - украинската страна настоява европейските държави от..

публикувано на 28.06.24 в 18:05
Доналд Тръмп и Джо Байдън

Анкета на CNN след кандидатпрезидентския дебат: По-добро представяне на Тръмп от Байдън

Бърза анкета, проведена от CNN след кандидатпрезидентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил президента Джо Байдън в зрителските предпочитания. Според данните, изнесени от телевизията, която беше домакин на дебата, 67% от зрителите считат, че Тръмп е спечелил телевизионния сблъсък в сравнение с 33%, които са дали своя глас в полза на..

публикувано на 28.06.24 в 17:51
Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Атина протестира в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие

Атина протестира и на официално европейско ниво в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие. Гръцкият премиер и външният министър на страната отправиха и поредното предупреждение към Република Северна Македония. На срещата в Брюксел гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е информирал колегите си от европейските..

публикувано на 28.06.24 в 17:38

Евгения Банева: Октоподът не би могъл да живее, без да стига до най-високо политическо ниво

"Има добре организирана структура , която си има своите нива, които се покровителстват от по-горни нива , която граби, живее и се възпроизвежда . Такъв октопод не би могъл да живее и да се развива, без да стига до най-високо политическо ниво ".  Това каза в предаването "РадиоТочка" бизнесдамата Евгения Банева. "Ние бяхме една от жертвите..

публикувано на 28.06.24 в 17:33