Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Керкелов посвети творба на Радиооркестъра

Константин Добройков ще дирижира световната премиера на 20 януари

Петър Керкелов и Константин Добройков

На 20 януари от 19 часа в зала "България" Симфоничният оркестър на БНР ще представи премиерно „Duemevela” – интерлюдия и епилог за оркестър. Произведението е създадено специално за Радиосимфониците от композитора Петър Керкелов. Диригентът Константин Добройков добавя в програмата увертюрата "Крал Лир" от Ектор Берлиоз и Симфония №40 на Моцарт.

Петър Керкелов споделя, че е бил вдъхновен от творчеството на Джеймс Джойс, както и от филмите на мексиканския режисьор Алехандро Ходоровски:

"За мен музиката е всъщност мостът между реалността и нереалния свят. Така че тя съществува едновременно и в двете пространства. Точно това е моментът, в който ти си с единия крак на земята и с единия - в облаците. Трябва да намериш този баланс - и не само като композитор, въобще като музикант, а дори и като слушател - да разбереш, че музиката не е нещо, което просто те държи на земята, за да й се наслаждаваш, а тя те отвежда в пространства, които са много отвъд твоето същество." - така обяснява концепцията на новата си пиеса младият композитор.

Неслучаен е и изборът на другите две произведения, които Радиооркестърът ще изпълни в първия си за 2023 г. концерт под диригентството на Константин Добройков - дългогодишен член на трупата на Държавна опера - Пловдив, а от този сезон - ръководител на камерния ансамбъл "Софийски солисти". 

Чуйте в звуковия файл какво споделиха двамата гостуващи музиканти за програмата и за работата си със Симфоничния оркестър на БНР в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Световна премиера в първия концерт за 2023 на Симфоничния оркестър на БНР

Световна премиера бележи началото на 2023 година за Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин. Под диригентската палка на Константин Добройков, който от 2022 г. е главен диригент и художествен ръководител на камерен ансамбъл „Софийски..

публикувано на 13.01.23 в 13:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата...

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР...

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези..

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство...

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той..

публикувано на 19.04.24 в 19:25