Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров не успя да спре Джокович и отпадна в Австралия

Григор Димитров
Снимка: БГНЕС

Българската тенис-звезда Григор Димитров приключи участието си на Откритото първенство на Австралия в третия кръг, където беше победен от Новак Джокович (Сърбия) в три сета – 7:6 (9:7), 6:3, 6:4. Това е 10-а победа в 11 мача за Джокович срещу българина, а също така и 24-а поредна за него на Аустрелиън Оупън.

Срещата продължи три часа и 7 минути, като първият и третият сет преминаха границата от един час игра. Димитров не игра никак лошо през цялото време, но някои минимални грешки и класата на противника му оказаха влияние върху развоя на срещата. Особено впечатляващо беше връщането в борбата в третия сет, който тръгна ужасяващо за Григор, но след това върна два пробива и държеше напрежението до самия край. Следващият съперник на Джокович ще бъде Алекс де Минор от Австралия.

Срещата започна много лошо за българина, който допусна пробив още в първото си подаване. В първите три гейма Григор демонстрира в много малки периоди агресия и бързина, като все пак взе от втори опит първото си подаване. Сценарият не се промени до 3:5, но след това Григор показа мощ и характер в 9-ия гейм, спасявайки три брейк-бола преди да го вземе. След това върна пробива за 5:5 и изпрати този сет в тайбрек. Всъщност първата ракета на България можеше на два пъти да стигне до пробив и 7:5, но в крайна сметка сърбинът спаси подаването.

В тайбрека Димитров успя да се върне от 1:4 и 2:5 изоставане до 5:5, след което дори поведе със 7:6. Но огромната воля и спортна злоба позволиха на сърбина да измъкне частта с 9:7 след час и 20 минути игра.

Във втория сет един пробив реши крайния му изход - при 2:4 българинът направи грешки при ударите по правата, в това число неточен бекхенд за 30:40. След това бекхенд на Джокович по диагонала оформи пробива. До край на частта никой от двамата не сбърка и така номер 4 в схемата спечели с 6:3.

Третият сет започна ужасяващо за българина, който трябваше да се връща в мача от 0:3 и два пробива. В интерес на истината, първите два гейма на частта бяха доста оспорвани и продължиха впечатляващо много, но крайният резултат беше за сърбина. След това българската тенис-звезда върна един пробив, но много бързо позволи на 9-кратния шампион от Мелбърн да вземе комфортен аванс от 4:1.

След това Димитров даде всичко от себе си за да върне за втори път пробив и успя след 29 разменени удара в разиграване и двойна грешка на сърбина. И веднага след това затвърди силната си серия с първи спечелен сервис-гейм в този сет, като направи три поредни аса и увеличи актива си по този показател на 15 към момента. След това обаче Джокович също взе подаването си, въпреки ожесточената съпротива на българина и дръпна с 5:3. Но мачът не свършваше все още, тъй като и Григор Димитров взе подаването си на 15.

След това Джокович спечели подаването си и с това и мача, но българската тенис-звезда не се предаде никак лесно. Димитров игра рисковано, но агресивно и особено при 40:15, показа сериозна класа. Тогава двамата направиха и най-дългото разиграване в мача - 31 удара, като изстрел на Джокович в краката на хасковлията решиха точката. След това при следващото българинът изпрати топката в аут по диагонала и така Джокович взе победата и отива в четвърти кръг.

По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 пилоти ще участват в първото състезание по офроуд в Северозападна България

Състезание по траялен офроуд ще се проведе следващата събота и неделя, 5 и 6 октомври, в монтанското село Мърчево. Проявата се организира за първи път на това място. 30 пилоти от цялата страна, и екипаж от Гърция, са заявили участие в проявата.  Състезанието е част от организацията за провеждане на европейско първенство по траялен офроуд в България..

публикувано на 02.10.24 в 13:46
Илия Груев-младши

Националът Груев с контузия в Англия

Футболистът на Лийдс Илия Груев получи контузия в коляното и бе сменен още в 19-ата минута по време на гостуването на Норич (1:1) в осмия кръг на Чемпиъншип. Българинът получи медицинска помощ на терена, но не успя да продължи участието си в мача. Подробности за състоянието засега не се съобщават. Груев е сред избраниците на националния селекционер..

публикувано на 02.10.24 в 06:19
Борусия вкара 7 гола на Селтик.

Гръмки победи за Дортмунд, Барселона, Сити, Интер и Брест в ШЛ

Борусия (Дортмунд) постигна гръмка победа със 7:1 над шотландския първенец Селтик (Глазгоу) и вече има 6 точки, както и най-добра голова разлика 10:1 след първите девет мача от втория кръг на Шампионската лига. Хеттрик за жълто-черните от Дортмунд постигна Карим Адейеми, а два гола добави лятното попълнение Серху Гираси. По веднъж се разписаха Емре Джан..

публикувано на 02.10.24 в 06:13
Арсенал - ПСЖ  2:0

Резултати от втория кръг в основната фаза на Шампионската лига

Резултатите в 9-те мача от втория кръг на основната фаза на Шампионската футболна лига: Залцбург - Брест  0:4 Щутгарт - Спарта Прага  1:1 Арсенал - Пари Сен Жермен  2:0 Леверкузен - Милан   1:0 Барселона - Йънг Бойс    5:0 Дортмунд - Селтик   7:1 Интер - Цървена звезда   4:0 ПСВ Айндховен - Спортинг Лисабон   1:1 Слован Братислава - Манчестър..

публикувано на 01.10.24 в 23:54
Президентът на федерацията Илияна Раева.

Федерацията извади Елвира Краснобаева от националния отбор

Федерацията по художествена гимнастика реагира със съобщение за желанието на Елвира Краснобаева да не се състезава за България, изтъквайки като причина семейни обстоятелства, потвърдено писмено от нейната майка и законен представител Александра Чернишева,  Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си..

публикувано на 01.10.24 в 16:10
Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо при младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо за младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на световното първенство по олимпийско таекуондо за младежи и девойки, което се провежда в Корвя. Състезателят на ВенциславСоколов отстъпи с 0:2 рунда във финала в категория 63 килограма пред  корееца Джунг Джебин. Преди да стигне до двубоя за титлата представителят на клуб „Ахил“ записа 5 победи – над Кога..

публикувано на 01.10.24 в 13:24
Елвира Краснобаева

БФХГ ще излезе с официална позиция по случая "Елвира Краснобаева", след като проведе УС

Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика ще излезе с официална позиция по случая „Елвира Краснобаева“, след като проведе управителен съвет, съобщиха от централата специално за БНР. Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си Припомням, че снощи гимнастичката публикува в..

публикувано на 01.10.24 в 12:00