Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община иска да изгради 27 дка парк в "Манастирски ливади"

Снимка: Столична община

27 дка в столичния квартал "Манастирски ливади" ще се превърнат в модерен и зелен градски парк с европейски облик. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и главният архитект на София Здравко Здравков предлагат да се възстановят градски пространства на изоставени речни разливи чрез иновативни и екологични решения. За целта градският парламент трябва да даде съгласие Столичната община да кандидатства заедно с Асоциацията за развитие на София“, „Софинвест“ и Ботаническата градина по програма на Европейската инициатива на градовете.

Конкретното предложение е за превръщането на 27 дка разливна зона, разположена в гъсто населения квартал „Манастирски ливади – Изток“, в ново европейско пространство – висококачествено, отворено, безопасно и оживено градско място, съобразено с най-високите екологични стандарти, включващо иновативни технологии, ориентирани към гражданите. Новият модел на градски парк допълнително ще служи като еталон и ще подкрепи усилията на Европейската комисия за пресъздаване на градове с помощта на гражданите и подкрепата на различни заинтересовани страни, които са част от градския живот.

Създаването на модерния парк ще включва:

·изграждане на корекция на 350 л/м от река „Боянска бара“ в участъка между ул. „Флора“ и ул. „Костенски водопад“;

·изграждане на ретензионно (задържащо) езеро;

·изграждане на система за събиране и управление на дъждовна вода, включително задържащи контейнери и система за напояване на растителността и почистване на алеите;

·повърхностно озеленяване, включително изграждане на велоалеи

·въвеждане на възобновяема електроенергия „Умни цветя“ с батерии, захранващи парка;

·градско земеделие, захранвано от възобновяеми източници и компостиране, мини оранжерии на открито;

·въвеждане на нови оперативни схеми за обучение на хора в неравностойно положение и включването им като градски градинари и отговорници за правилното събиране на отпадъци;

·класни стаи на открито за повишаване на осведомеността за природата и климата;

·споделени работни пространства/почивки за обяд съоръжения на открито, вкл. иновативни лаборатории;

·разработване и консултиране на иновативно обществено споразумение за управление и експлоатация на споделени градски пространства;

·изготвяне на дигитален паспорт на парка и използваните материали;

·комбинирана детска площадка.

·културни и празнични събития, спорт, игри, иновативни лаборатории.

„Продължаваме активната работа по изграждане на пътна инфраструктура, детски градини и места за отдих в един от най-бързоразвиващите се столични квартали. Наред с това, нашата цел е да продължим усилията, които и до момента полагаме за превръщането на София не само в модерна европейска столица, но и в зелен град. Това неминуемо ще подобри качеството на живот в нашия град.“, коментира председателят на съвета Георги Георгиев.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Цонев

Йордан Цонев: Някой се уплаши от голямо и силно ДПС, което се реновира

"Ние, които сме в екипа на Пеевски, категорично сме убедени, че някой се уплаши от голямо и силно ДПС, което се реновира ".   Това заяви пред БНР депутатът от ДПС Йордан Цонев. А  "уплашените" описа така: "Тези, които искат малко, по-етнизирано и по-затворено ДПС".  " Огорчен съм от етнизацията на проблемите в ДПС. Това не е насочено към..

публикувано на 16.07.24 в 14:29
Пламен Димитров

КНСБ: Най-малко 10% увеличение на заплатите в обществената сфера

За най-малко 10 процента увеличение на заплатите в обществената сфера настоява КНСБ. Промяната трябва да залегне в бюджета за следващата година, за което ще са необходими близо 2 милиарда лева.  Това каза в Кърджали президентът на синдиката Пламен Димитров.   Той уточни, че за някои сектори, включително за Българското национално радио, искането е..

публикувано на 16.07.24 в 14:05
Валентин Вацев

Валентин Вацев: България е до шия в олигархична машина, единственият начин за излизане - диктатура

Ако е възможно да се излезе от олигархичната машина, в която България е потънала до шия, единственият начин, познат от античността, е диктатура, въпреки че не съм привърженик на диктатурата. Това коментира в интервю пред БНР геополитическият анализатор Валентин Вацев. Като примери той посочи Гърция, Турция, Аржентина и десетки..

публикувано на 16.07.24 в 13:55
Кирил Петков

Кирил Петков за позицията на ГЕРБ: Общи приказки - да, борба с корупцията - не

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков критикува ГЕРБ-СДС за позицията им да потърсят подкрепа за декларация за законодателни намерения, която да предхожда опита за съставяне на правителство с втория мандат.  "Превеждам от Герберски към днешна дата: Общи приказки - ДА, Борба с корупцията - НЕ", написа във Фейсбук Петков.  Радев: Тези дни ще..

публикувано на 16.07.24 в 13:39

"Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ срещу съгласие за 5 референдума

От партия "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят антикорупционната декларация на "Продължаваме промяната - Демократична България", при условие че коалицията даде подкрепа за декларацията на "Възраждане".  Костадинов: Няма значение кой е премиер, ако не зачита волята на българския народ и правото на референдум Документът на партията съдържа..

публикувано на 16.07.24 в 13:35

Георги Лушнарев: Аз винаги нося Машалов в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на сърцето ми

"И тази година няма да пропуснем този юлски месец, дата 16 юли 1962-ра година. Навършиха се 62 години от кончината на великия народен певец Борис Машалов.  Такъв народен певец не може да бъде забравен от никого от неговите почитатели, а от мен никога, докато съм жив. Аз винаги го нося в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на..

публикувано на 16.07.24 в 13:33
Роберта Мецола

Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП

Роберта Мецола бе преизбрана за още половин мандат от 2,5 години начело на Европейския парламент с 562 гласа при необходими 312. Гласуваха общо 699 от 720 евродепутати. 76 бюлетини бяха обявени за невалидни, което означава, че действителните гласове са били 623. Съответно необходимото абсолютно мнозинство бе от 312 гласа. Конкурентката ѝ..

публикувано на 16.07.24 в 13:31