Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гунила Херолф: Швеция ще влезе в НАТО, макар и на по-късен етап

Швеция не е убежище за терористи, казва експертът от Шведския институт за международни отношения

Снимка: Алами/Ройтерс

В едно минало издание на "Събота 150" - през май миналата година, когато Швеция и Финландия изявиха желание да се присъединят към НАТО, а Турция ги спря - един наш събеседник определи президента й като "алъш-вериш геополитик", т.е. геополитически търговец.

Реджеп Тайип Ердоган показа тази седмица за пореден път, че е далеч по-комплексен политически играч. Майстор на този вид спорт, така да се каже. Защото безмилостно употреби за вътрешнополитически цели шоуто на един популист десен екстремист в Стокхолм, който публично изгори копие на Корана пред турското посолство в шведската столица. Между другото Расмус Палудан направи същото вчера и в датската столица Копенхаген.

"Онези, които позволяват такова светотатство не бива да очакват нашата подкрепа за членството им в НАТО", обърна се Ердоган задочно към шведското правителство, но и към националистическия електорат в Турция, чиято любов отчаяно иска да си осигури отново преди президентските и парламентарните избори напролет. И додаде: "Ако толкова обичате и браните членове на терористични организации и врагове на Исляма, обърнете се към тях да обезпечат сигурността на страната ви".

Турция отмени планираните за идния месец тристранни преговори с Швеция и Финландия, което означава, че те ще трябва да чакат конституирането на следващия турски парламент и тогава чак да се надяват той да ратифицира присъединяването им към НАТО. Само Турция и Унгария от 30-те настоящи членки на Алианса не са дали зелена светлина за това.

Скандалът предизвика Финландия, която дели около 1300 граница с Русия, за първи път да допусне възможността да влезе сама в НАТО, а не в пакет с Швеция.

Интервю с Гунила Херолф - експерт от Шведския институт за международни отношения и член на Кралската шведска академия за военни науки.

Съгласна ли сте с появилите се вече фаталистки анализи, че шведската кандидатура е вече обречена:

Това определено е неприятно развитие на събитията - очевидно е от реакцията в Турция, но и в други държави. Много силна е тази реакция. И това неминуемо ще доведе до отлагане на шведското и финландското присъединяване към НАТО. Съзнаваме го.

Но от наша гледна точка това развитие не е чак толкова значително – в смисъл в края на краищата няма да попречи на членството ни в Алианса. Все още сме уверени, че то ще се случи. И за Швеция, и за Финландия.

Чувствате ли се предадени от това, че Финландия за първи път допусна, че може да изостави Швеция по пътя към НАТО?

В Швеция напълно разбираме финландската реакция. Защото ни е ясно, че негативните нагласи са само срещу нас. А също и защото Финландия, заради дългата й обща граница с Русия, повече от нас има необходимост да се присъедини възможно по-скоро към НАТО. Швеция все пак е в по-изгодна географска позиция.

От друга страна в Швеция се знае, че НАТО хич не би предпочела да приеме в момента единствено Финландия. Няколко са причините за това. Първата е, че на Алианса му е необходима територията на Швеция - например за отбраната на балтийските републики. Те и затова реагираха най-радушно при обявяването на кандидатурата ни за присъединяване.

Друга причина е, че членството и на трите северноевропейски държави ще е огромно предимство за НАТО. Военното командване ще може да третира този регион най-после като целокупна оперативна зона. Това ще помогне на Алианса значително по-лесно да брани арктическите ни територии и целия регион на Балтийско море.

А и на страна от това – само ще се усложни процесът, ако първо бъде приета Финландия, а след това Швеция. Ясно е, че рано или късно ще има и шведско присъединяване. А от евентуално разделяне на кандидатурите ни би пострадал престижът на Алианса. НАТО ясно заяви, че ни иска в редиците си, и то бързо.

Президентът на Турция твърди, че Швеция се е превърнала в удобен пристан за терористи. Как реагира на това обществото във вашата страна?

Ами… (усмихва се). Хората не могат да повярват, че чуват такова нещо, защото знаем, че то не е истина. Швеция беше първата държава, освен Турция, която призна ПКК за терористична организация – още през 80-те години. Пределно ни е ясно, че тероризмът е един от големите проблеми на Европа, въпреки че на наша територия проявите му досега са били значително ограничени. Ясно ни е също колко е пострадала Турция от тероризма.

Швеция определено не е убежище за терористи. Силите ни за сигурност работят активно срещу тероризма. Господин Ердоган няма основание да говори такива неща. Очевидно проблемът е, че неговата и шведската дефиниция за терористи се различават. За нас например Отрядите за народна самоотбрана в Сирия не са терористични, макар ПКК да е.

Можеха ли властите в Стокхолм да подходят по различен начин, за да предотвратят публичното изгаряне на Корана?

Трудно би било. В Швеция свободата на словото е от огромно значение. Това е въпрос на чест за нас шведите. Първият ни закон за това е още от 1749 година. И ако направим макар и малка крачка назад, това ще промени изоснови страната ни. Това просто не подлежи на преговори.

Шведският премиер Кристерсон го каза кратко и ясно: "Свободата на изразяване е фундаментална част от демокрацията". Изгарянето на Корана в Стокхолм обаче беше извършено от всеизвестен крайнодесен политик – Расмус Палудан. Той е предизвиквал вече масови безредици в Швеция с подобни акции. Забранявано му е да влиза в страната. В Дания е осъждан за подстрекаване към расова омраза. Не би ли било оправдано за такива като него да се внимава със свободата на изразяване?

В Швеция не е забранено и горенето на знамена. Шведски знамена също се горят в множество страни в момента. А Стокхолм не протестира – защото става дума за свободно изявление на позиции от отделни хора. Но сте прав, че на господин Палудан са повдигани обвинения за доста неща. Той изглежда наистина е десен екстремист, а на такива хора не им е позволено да правят каквото си искат в страната ни. Въпреки че изгарянето на Корана не е противозаконно в Швеция.

Неприятно е. И премиерът на Швеция ясно заяви, че намира този акт за отвратителен. Така че дори ако на Палудан не се повдигат обвинения, това не означава, че действията му се оправдават. Абсолютно не!

Може ли Реджеп Ердоган да се надява да накара насила Швеция да промени начина си на живот?

Не. Не може. Чудя се дали той наистина не е наясно с традицията на свободното слово в Швеция. Или просто вижда добра възможност да напада страната ни по други – негови си причини. Смятам, че той е интелигентен и осведомен човек и че все пак има добри познания за историята на Швеция.

Казахте, че сте уверена, че Швеция ще влезе в НАТО, макар и на по-късен етап. Ердоган очевидно използва ситуацията, за да извлича предизборни дивиденти. Но ако той спечели вота в Турция през май, няма ли Швеция да бъде изправена вече пред непреодолима пречка?

Съгласна съм с вас. Не смятам, че всичко ще се оправи от само себе си след изборите. Но мисля, че победа на изборите е много важна цел за господин Ердоган. Не знам дали ще е по-лесно да се преговаря с него след вота. Може би пак ще излезе с някакви аргументи срещу Швеция. Препятствията ще останат, но въпреки тях вярвам, че накрая Швеция ще се присъедини към НАТО.

Може би останалите членки на НАТО би трябвало да се намесят по-агресивно в полза на Швеция. Правят ли според вас Съединените щати например достатъчно?

Мисля, че съюзниците вече отдавна са сериозно ангажирани по въпроса. Премиерът ни казва след всяка среща с представители на натовските държави много от тях предлагат помощта си на Швеция. Освен че става дума за страни, които са приятелски настроени към нас, е важно да се отбележи, че те осъзнават какво предимство би било за НАТО Швеция да е част от нея.

По тази причина ще продължат да ни помагат. Но както отбелязахте, Съединените щати са най-могъщата сила сред тях. Сигурна съм, че желанието на Швеция да влезе в НАТО и това на Турция да се сдобие с още изтребители Ф-16 ще бъдат обвързани едно с друго в нашите преговори.

Вярваме, че нашите приятели ще направят необходимото, за да ни помогнат да се присъединим към НАТО. Заради Алианса. Но и в огромна степен заради самите нас.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Денят на Тракия се отбелязва днес в парка „Свети Никола Софийски“ в София.

Вицепрезидентът настоя ЦИК и партиите да положат усилия да няма злоупотреби с видеонаблюдението на вота

Вицепрезидентът Илияна Йотова настоя Централната избирателна комисия и политическите партии, които участват в изборите, да положат максимални усилия и да дадат уверения, че няма да има злоупотреби с видеонаблюдението в изборния ден. Йотова предупреди, че много хора се отказват от участие в секционните избирателни комисии, защото се страхуват от..

публикувано на 26.03.23 в 12:04
Принц Андрю

И принц Андрю иска да напише автобиографична книга

Британският принц Андрю води преговори с американски издателства да напише автобиографична книга след големия успех на „Резервен“ на принц Хари, съобщи „Мейл он сънди“. Източник, близък до Херцога на Йорк, е цитиран от „Мейл он сънди“ да казва, че принц Андрю е оригиналният „резервен“ и има много повече материал за разказване в сравнение с..

публикувано на 26.03.23 в 11:41
Главен комисар Петър Тодоров

Гл. комисар Петър Тодоров: Купуването на гласове - с пари, с опрощаване на дългове и бързи кредити

" Над 100 са проведените за месец полицейски операции в цялата страна . Резултатите са видими - както по линия на битовата престъпност, така и по линия на текстовете, свързани с изборното законодателство. Към петък имаме близо 60 досъдебни бързи производства по тези текстове . Около два пъти и половина са досъдебните производства повече в..

публикувано на 26.03.23 в 10:53

Мъж е с опасност за живота след скандал в петричкото с. Самуилово

Мъж от петричкото село Самуилово е с опасност за живота след скандал в местен ресторант.  По първоначална информация  той сам се е прострелял в главата. Малко след полунощ мъжът влязъл в заведението, за да направи забележка за  силния шум, който нарушавал спокойствието на живеещите около ресторанта. Последвал скандал със собственика, след..

публикувано на 26.03.23 в 10:48
Росен Христов

Росен Христов: Без ядрени мощности не можем да постигнем нито декарбонизация, нито енергийна сигурност

" България все още зависи от Русия за редица части и оборудване   за ядрената ни централа и с предстоящите планови годишни ремонти и други програми по поддръжка и експлоатация са ни необходими тези материали и услуги, затова беше гласувана тази дерогация. Дългосрочно търсим алтернативни доставчици, които могат да доставят това оборудване и части ...

публикувано на 26.03.23 в 10:14
Фрагмент от откритата при акцията на ГДБОП картина на Джаксън Полък

Снаряди за Украйна, избори, Джаксън Полък - новинарски акценти от седмицата

България няма да се включи в инициативата за закупуване на снаряди за Украйна, която се защитава в бруталната руска война срещу нея, въпреки че повечето европейски държави (включително Унгария, считан за Троянски кон на Русия) се присъединиха към проекта. Това обяви президентът Румен Радев, който за пореден път представлява държавата ни в..

публикувано на 26.03.23 в 09:58

Отменени са полети на "Луфтханза" от и до София

Отменени са част от полетите за днес и утре на авиокомпания „Луфтханза“ между летищата в София, Мюнхен и Франкфурт, пише във Фейсбук страницата на летище София. Два водещи синдиката призоваха за стачка. Ранният сутрешен полет днес, както и в 12,50 и 19,20 ч. са анулирани, няма да кацне и самолет от Мюнхен по обед и довечера. Утре, 27..

публикувано на 26.03.23 в 09:08