Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият генерал Петър Павел печели изборите за президент на Чехия

Петър Павел
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

За нов президент на Чехия е избран генералът от резерва Петър Павел.

За него на балотажа са гласували над 57 процента от избирателите срещу 43 на сто за бившия премиер - милиардера Андрей Бабиш.

61-годишният Петър Павел е военен дипломат и първият източноевропеец, оглавявал Военния комитет на НАТО.

За президент се кандидатира като независим кандидат.

В първата си реч като избран за държавен глава на Чехия Петър Павел заяви, че в страната са победили “истината и отказът от конфронтация”.

Активността по време на втория тур е по-висока в сравнение с гласуването преди две седмици.

До урните са отишли близо 70 на сто от имащите право на глас чешки граждани.

Петър Павел е силно прозападно настроен и подкрепя оказването на по-нататъшната военна помощ за Украйна, както е привърженик на плановете за присъединяването на страната към еврозоната.

Президентският пост в Чехия няма особени правомощия в изпълнителната власт. Може да влияе при назначаването на премиера, на директора на Централната банка и на конституционни съдии, както и да взима ограничен кръг решения в областта на външните работи.


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян

Пожар обхвана кулата на готическата катедрала в севернофренския град Руан. Инцидентът, подобен на този с парижкия храм "Нотр Дам" преди пет години, е станал по време на ремонт.  Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян, както съобщи пожарната пред местните медии. В зоната около храма е изграден защитен кордон. Започнало е и изнасянето..

публикувано на 11.07.24 в 17:08
Снимката е илюстративна, архив.

Задържаха полицая, нанесъл побой на 20-годишен младеж на край к-г "Градина"

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение за нанасянето на средна телесна повреда по хулигански подбуди на полицая Христо Петров. Той е задържан за побой над млад мъж на 1 юли в района на "Кайт бар" до къмпинг "Градина". Срещу него обаче не е повдигнато обвинение, че е участвал в сбиването като длъжностно лице, защото 11 дни след..

публикувано на 11.07.24 в 17:05

Пеевски стартира нов сайт на ДПС

ДПС на Делян Пеевски пусна алтернативен сайт, след като по-рано днес старият сайт мина на страната на почетния председател на Движението д-р Ахмед Доган, предаде БГНЕС. Новият сайт се казва https://dpsbg.eu/. В него е включена информация за последните медийни изяви на единия от председателите на Движението Делян Пеевски. ДПС изключи още 17..

публикувано на 11.07.24 в 17:03
Калин Стоянов

Стоянов за исканата му оставка: Опит на политическа формация да използва криминален случай за атака срещу мен

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов не е учуден от факта, че депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков поиска оставката му.  От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да действат с втория мандат Според министъра коалицията е използвала случая с побоя на къмпинг "Градина" за "мощна атака" срещу него и МВР. "Поредният..

публикувано на 11.07.24 в 16:52

ГЕРБ-СДС предлага промени в Кодекса за социално осигуряване и Кодекса на труда

ГЕРБ-СДС предлага промени в Кодекса за социално осигуряване, с които да се прекратят злоупотребите при обезщетения за безработица на българи, работили за кратко време в чужбина.  Предлага се размерът на обезщетението да е еднакъв за хората, които се осигуряват в България, и за хората с кратък стаж от страна-членка на Европейския съюз.  За миналата..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Софийският окръжен съд отново не даде ход на делото за смъртта на Димитър Дойнов

Софийският окръжен съд отново не даде ход на делото за смъртта на Димитър Дойнов. 20-годишното момче беше блъснато от лек автомобил на входа на курорта Боровец през май 2022 година. Този път делото не тръгна заради липса на смъртен акт и удостоверение за наследници на дядото на убитото момче. Следващото заседание е насрочено за 25 юли. 

публикувано на 11.07.24 в 16:46

СГС: Европейска заповед за издирваните за опита за убийство на Алексей Петров през 2015 година

Софийският градски съд уважи искането на прокуратурата да бъде издадена Европейска заповед за арест за трима чужди граждани, издирвани и от Интерпол, за опита за убийство на Алексей Петров през 2015 година. Украинците Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков бяха представлявани в съдебната зала от служебни адвокати, които подкрепиха..

публикувано на 11.07.24 в 16:40