Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Важно е как България стои с решаването на корупционните проблеми, защото сигналите се изпращат навън"

Иван Михайлов: Външните инвеститори се интересуват основно от върховенството на закона в страната

"В стремежа си да решим вътрешните си проблеми, има опасност да изпратим много опасни послания навън"

Иван Михайлов
Снимка: Савина Спасова, БНР


Интервю с Иван Михайлов - ''Неделя 150'' по БНР

"Инвеститорите и компаниите, които се развиват в България, трябва да се чувстват комфортно и да припознават ясно върховенството на закона. Към потенциалните трябва да отправим ясно послание, че България е правова държава и да ги поканим да дойдат тук да правят бизнес. Обществените поръчки създават притеснение. ... Основният въпрос е как България стои с решаването на корупционните проблеми, защото сигналите се изпращат навън. Има опасност, в стремежа си да решим вътрешните си проблеми, да изпратим много опасни послания навън". 

Това каза пред БНР Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България. На 20-и януари се проведе конференция на тема "Върховенството на закона и бизнес средата в България", организирана от Камарата.

"Основният фокус е в обществените поръчки. Те генерират поток от проблеми за решаване. Законът за обществените поръчки не е съвършен, но консенсус за усъвършенстване на системата очевидно липсва, тъй като в повечето случаи се касае за някакви интереси, които много трудно обаче се доказват. Вторият момент е прозрачността - как работят правораздавателните институции, колко бързо. Бизнесът очаква бързо решаване на неговите проблеми. Някъде трябва да вместим и темата за дигитализацията. ... Прозрачността може да се реши по този начин. Не на последно място е политическата воля за решаване на тези проблеми", коментира още той.

Михайлов подчерта, че България се намира в огромна конкуренция със страните около нея и предимствата, които винаги са изтъквани тук - прекрасна данъчна система, висококвалифицирани кадри, за някои сектори дори евтина работна ръка - вече не са валидни:

"Инвеститорите са много информирани за това, но фактите, които ги интересуват, са докъде сме стигнали с върховенството на закона и как по-лесно и прозрачно могат да правят своя бизнес в България. Отговорите на тези въпроси са трудни".    

В предаването "Неделя 150" Иван Михайлов подчерта, че заради честото влизане в избори всяка тема, включително търговски взаимоотношения и бизнес практики, започва да се политизира:

"Това нагнетява средата и отблъсква инвеститорите и създава усещане за двоен аршин", каза той в коментар на различния подход на правораздавателните органи към казуси като кражба на фирма или случая "NEXO". 

Според него случаят "NEXO" се политизира.

"Има прозорец от възможности България да се включи във възстановителния процес на Украйна след приключването на войната там. Шансът е валиден и с висока степен на вероятност да се случи. Ако бизнесът тук бъде оставен и не му се пречи, той със сигурност ще се включи с охота във възстановяването на Украйна", коментира главният изпълнителен директор на Американската търговска камара в България.

Интервюто на Диана Янкулова с Иван Михайлов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36