Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Бръмбари и референдуми в главата

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Не съм сиромахомил, не обичам да милвам клети сюрмаси, не че ще тръгна да ги бия, но и защо пък трябва да ги милвам?

Сиромахомилството у нас е секта от ранга на богомилството. 

Най-смешни са ми заможни хора, които се специализират да плачат за бедните. Излезе някой екзистенциален шишко и почва да циври - ах, колко ми е жал за бедните, ще се разплуя от мъка!

Подчертавам, не говоря не за физически недостатъци, а за екзистенциални излишъци. 

Човек може да яде на ден по два кренвирша от хлебарки, да има телосложението на сиромашка магарица - и пак да е с наднормено екзистенциално тегло.

Аз съм сравнително богат човек - духовно и материално, ала никога не плача за бедните, никога не ги милвам повече, отколкото бих помилвал някоя крава.

Някоя си козичка или беден интелектуалец, който няма пари за театър, ще ги помилвам, колкото да не е без хич, няма да се преструвам на ангажиран.

Примерно всичките му там референдуми, които се организират тия дни - това е имитация на обществен ангажимент, шум в ефира, хлебарки в ушите, бръмбари в главата. Хлебарките и бръмбарите в крайна сметка са за ядене, а не да ни ги мушкат през ушите в главата.

Имитацията на ангажимент, преструвката на ентусиазъм, за мен това са много пошли занимания. А това е основното амплоа на повечето политици.

Я ще се разплачат за бедните, я ще се ангажират с някоя кауза, от която ще се натъпчат с дивиденти, така че и майка им да не ги познае. Или ще думкат като глашатаи по тъпана на безсмислието.

Това става, защото преяждат с метафизически кюфтета.

А тия дни аз пък си взех едни конвенционални кюфтета по 59 стотинки. Ако бяха по 69, нямаше да си взема, защото това са буржоазни извращения. 

Аз съм си аскет, умерен във всяко едно отношение. На езика на Махатма Ганди това се нарича брахмачария. Брахмачарията, това е пълно въздържание от всичко - месо, мляко, манекенки, психоложки, чувства за хумор. И никакви дори най-малки помисли за удоволствия. Това е то брахмачарията, като целта е такъв човек да се посвети изцяло на обществото и да не се разсейва с джиджи-биджи.

Така и аз - месо ям, но не за да си угаждам, а за протеини. И с манекенки общувам, но не за удоволствия и чувства за хумор, а за поука и наставление.

Манекенките много обичат чувствата за хумор и се е случвало многократно да ме умоляват със сълзи на очи: разкажи ни някоя смешка, Г-н Балев, ако ще да е дидактически-назидателна! На колене те молим.

Аз ги вдигам да не клечат и ги гледам строго. Не си позволявам дори контролирано изпускане на чувства за хумор!

И така, без повече лирика, връщам се при моите кюфтета по 59 стотинки. Закупих си ги аз от топлата витрина на известна верига. Такива едни скромни, аскетични кюфтета, които обаче се оказаха пълни с Ахилесови пети, сухожилия, съединителни тъкани, рога, копита, четина и тем подобни биологични скандали!

Ако бях някой невъздържан тип, щях да се разкрещя. Щях да се разпищоля-разглаголя с някакви нецензурни думи от сорта на - Карамба! Или - триста дяволи! Или - чекисти! Както крещят пиратските капитани, когато им се натрупат проблеми. Примерно, ако ги нападнат чекисти или главорезите на кораба ги хване скорбут от липса на витамин C. Или като ги налегне немощ от липса на протеини.

И така - без да ругая невъздържано, аз се отвратих биологически от тия кюфтета със скандален състав. И си рекох - да го бяха направили от буболечки това непознаваемо кюфте. Бръмбарите поне нямат Ахилесови пети, най много някой рогач да ми се падне в менюто. Ама то колко му е рогчето на бръмбара носорог - ще го схрускам като нищо и за още ще питам.

Така че, ако някой реши да прави плебисцит за бръмбарите в храната, това пак ще е голяма щуротия от ранга на референдумите за еврото и за президентската република.

По добре бръмбари в храната, отколкото в главата! 

За самите насекоми тази концепция е убийствена, ала от друга страна получават и защита като домашни животни. Убийството и смилането им на брашно става основание за съществуването им. Също като разните му там добитъци, които отглеждаме, за да им слагаме Ахилесовите пети в кюфтета за 59 ст. 

- Бабо Мравке, де така...

- Тичам, Щурчо, към Москва!

Във Сибир, Урал и Коми

не похапват насекоми!

Пустите еврофашаги

станали инсектофаги!

- Бабо Мравке, ох че страшно!

Бягай, да не станем бра̀шно! 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе. Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и невриуриргията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните доклади..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в крайдунавския град се присъединява към Националната кампания "Написах ти писмо", чиято идея е да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96% загуба на питейната вода за селото.  Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби, устойчиви на налягане от 10 атмосфери, ще бъдат подменени старите азбесто-циментови от 60-те години на XX век...

публикувано на 26.04.24 в 16:17