Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийска компания се извини за загубата на радиоактивна капсула

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Минна корпорация се извини днес за това, че е изгубила високо радиоактивна капсула в рамките на 1400-километров участък в Западна Австралия, докато властите претърсват пътя в търсене на малкия, но опасен предмет, предаде АП.

Капсулата е била част от устройство, за което се смята, че е паднало от камион, докато е било транспортирано от минен обект в пустинята и град Пърт на 10 януари.

Камионът, транспортирал капсулата, е пристигнал в Пърт на 16 януари, а службите за спешна помощ за информирани за изчезналата капсула на 25 януари.

Капсулата е съвсем миниатюрна – 8 на 6 мм и хората са предупредени, че може да се е закачила в гума на преминаваща кола. 


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Християн Мицкоски

Мицкоски: Нямаме гаранция за европреговори, ако впишем българите в Конституцията

Медиите в Северна Македония цитират изявление на премиера Християн Мицкоски, според когото няма гаранция, че Скопие ще започне преговори за членство в Европейския съюз, ако впише българите в Конституцията на страната. В Съединените щати, където е за срещата на страните членки от НАТО - Мицкоски коментира още, че правата на българите в Северна..

публикувано на 10.07.24 в 14:03
Калин Стоянов

Министър Стоянов за починалия в ямболския арест: Към момента се твърди, че е самоубийство

Към момента се твърди, че при случая със смъртта на 32-годишния мъж в ареста в Ямбол става въпрос за самоубийство. Това обясни вътрешният министър Калин Стоянов. Той уточни че разследването по случая продължава: "Образувано е следствено дело по случая, отделно от което има и дисциплинарно производство по отношение на един от служителите,..

публикувано на 10.07.24 в 13:55
Проф. Марин Русев

Проф. Марин Русев: Пеевски иска друг тип бизнес елит в ДПС - да инвестира, а не да събира "данък"

Делян Пеевски е олицетворение на новото в ДПС и неговият начин на мислене, на един такъв млад бизнесмен, е, че не понася местните деребеи , както ги нарекоха. Това каза пред БНР проф. Марин Русев, преподавател по политическа география в СУ "Св. Климент Охридски", автор на книгата "Електорална география на България". "Елементи на деребейство има...

публикувано на 10.07.24 в 13:49

Без доброволни проверки на депутатите за употреба на алкохол и дрога

Временната комисия за изработване на проект на Правилник за дейността и организацията на НС отхвърли предложението депутатите да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол. Предложението на "Възраждане" изискваше народните представители да се подлагат два пъти годишно на изследване за наркотични вещества, техни аналози или други..

публикувано на 10.07.24 в 13:44
Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова даде началото на основния ремонт на Дунав мост при Русе в българския му участък

Министър Коритарова: Ремонтът на Дунав мост няма да затрудни румънските туристи

От днес в продължение на две години Дунав мост ще бъде в ремонт, но няма да бъде изцяло затварян за движение на леки и товарни автомобили. Това увери служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова, която даде начало на строителните дейности. "След нашите изследвания сме сигурни, че няма да затрудним летния туристически..

публикувано на 10.07.24 в 13:38
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова вече не е председател на БСП

Софийският градски съд заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и лице, което представлява партията и на нейно място записа Атанас Зафиров,  но само като изпълняващ функциите на председател. Корнелия Нинова: Държавата ни е в тежка криза Съдът е отхвърлил искането Зафиров да бъде вписан за нов председател до избор на титуляр от..

публикувано на 10.07.24 в 13:37
Славчо Велков

Славчо Велков: Източният фланг едва ли не свършва на река Резовска. Никой не говори за Турция

Много сериозно е намерението за създаване на отделно командване, което да координира помощта за Украйна , което да бъде разположено на територията на Европа. Това повдига въпросителни - като че ли това координиране е разглеждано през призмата   на евентуалното преизбиране на Тръмп за американски президент. Това мнение изрази пред БНР..

публикувано на 10.07.24 в 13:14