Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън изключва възможността САЩ да изпратят бойни самолети F-16 на Украйна

Самолети Ф-16
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън изключи възможността Съединените щати да изпратят бойни самолети F-16 на Украйна. Президентът на Франция Еманюел Макрон пък не изключи възможността страната му да изпрати на Украйна изтребители.

На фона на разнопосочните позиции на западните съюзници за пращането на изтребители за силите на Киев, днес военният министър на Украйна Олексий Резников ще разговаря с президента Макрон в Париж.

Късно снощи американският президент Джо Байдън заяви, че не подкрепя изпращането на изтребители F16 на Украйна.

"Не", заяви президентът на САЩ, попитан от репортери в Белия дом дали подкрепя изпращането на самолети, за които лидерите на Украйна казаха, че оглавяват последния им списък с желани оръжия.

Бойните самолети са на челно място в призива за оръжейна подкрепа от страна на лидерите в Киев към Запада. Американският президент разкри обаче, че му предстои пътуване в Полша - страната, която е основен център за изпращането на оръжейна подкрепа срещу руската инвазия в Украйна, без да уточни кога ще се състои посещението му.

"Ще отида в Полша. Не знам обаче кога", каза той пред репортери, които го попитаха кога ще бъде посещението.

Междувременно стана ясно, че първата пратка от американските бойни машини „Брадли“ са на път за Украйна, съобщиха от транспортното командване на САЩ, цитирани от изданието "Киев индипендънт". Бронираните машини са напуснали вчера пристанището на град Норт Чарлстън, Южна Каролина като част от споразумението за военна помощ на стойност 2,85 милиарда долара, обявено по-рано тази година. Общият брой на машините трябва да достигне 109. Те трябва да осигурят на украинската пехота допълнителни способности във възпирането на руската агресия.

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон не изключи възможността страната му да изпрати на Украйна изтребители. Междувременно стана ясно, че Франция и Австралия ще снабдяват заедно Украйна с артилерийски боеприпаси.

По време на днешното посещение в Париж на военният министър на Украйна Олексий Резников се очаква Киев отново да настоява за доставка на западните изтребители от четвърто поколение F-16, след като си осигури доставки на основни бойни танкове миналата седмица. Западните съюзници са на различни позиции по темата със самолетите – през репортери в Хага вчера Еманюел Макрон заяви, че "по дефиниция нищо не е изключено", когато става въпрос за военна помощ. А полският премиер Матеуш Моравецки също не изключи доставка на изтребители F-16 за Киев.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43