Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партия "Възраждане" с антинаграда "Биг Брадър"

Ал. Кашъмов: Учудващо е, че "Възраждане" отрича за огласяване на лични данни

Комисията за защита на личните данни не е предприела действия по този казус, подчерта той

Снимка: БГНЕС

Партия "Възраждане" получи антинаградата "Биг Брадър" на Програма "Достъп до информация". Мотивацията за това антиотличие е за незаконно събиране и огласяване на лични данни на 800 души във връзка с инициатива на партията за приемане на Закон за чуждите агенти. От партията изпратиха много страници на прокуратурата, публикува ги на сайта си, разказваше ги в интервюта и според установеното от Програма "Достъп до информация" в материалите се съдържат и лични данни. Костадинов твърди, че ЕГН-та не са публикувани. 

Пред БНР директорът на Програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов каза, че е учуден, че Костадин Костадинов отрича това:

"ЕГН-та имаше - това е безспорно установено и доказано. Ние разполагаме и с доказателствени средства, изготвени по реда на съответните процесуални закони за това. Разбрахме, че в неделя - ден след връчването на антинаградата за това съзнателно и целенасочено изтипосване на стотици хора с техните ЕГН-та по един абсолютно противозаконен начин в нарушение на общия регламент на ЕС за защита на личните данни, който е пряк закон в България, беше извършено това публикуване и то с ясната цел да бъде стигматизирана една група хора, които бяха представени в този сигнал до прокуратурата и на обществото като шпиони, врагове и не знам още какви. Всяването на вражда в обществото е и част от непозволеното поведение в демокрацията". 

По думите му тази антинаграда "Биг Брадър" се връчва в много държави. Самото законодателство за защита на личните данни възниква като отговор след Втората световна война на огромните престъпления, които са извършвани, включително че чрез незащитени лични данни са били издирвани и идентифицирани хора от групи, които нацистите са били набелязали за свои жертви, припомни Александър Кашъмов в интервю за предаването "Преди всички".

С учудване той отбеляза, че не са констатирали или не е публично известно Комисията за защита на личните данни да е предприела някакви действия по този казус. По думите му случаят е различен от останалите номинации тази година, които касаят НАПлийкс, Банка ДСК, МОН: 

"Случаят с "Възраждане" е отворен - не виждаме реакция. Второ - тук има съзнателно и целенасочено действие, каквото не се наблюдава в другите случаи, при които се дължи по скоро на пропуски, пробойни, хакерски атаки и т.н.". 

За сигнала на "Възраждане" до прокуратурата Кашъмов подчерта, че към него е имало приложение:

"Това е използвано по един абсолютно непозволен начин, като са извлечени тези данни с членства на хора в бордове на НПО-та. Оттам се виждат и ЕГН-та. Това беше документ от над 200 страници".

С удовлетворение Кашъмов подчерта, че партия "Възраждане" явно си е взела бележка, защото още на следващия ден е премахнала този документ от сайта си

"Това е смешно и някакъв опит за замитане на следите да се твърди, че този документ не е бил там. От август до онзи ден този документ беше там. Защитата на личните данни е едно от основните задължения на всяка държава-членка на ЕС и Комисията дължи действия не само в полза на българските граждани, но и отчетност пред ЕС как спазва това законодателство и как извъшва контрол". 

За процедурата за избор на съдии за новия ВСС адв. Кашъмов коментира:

"Установи се, че системата за електронно гласуване не става за гласуване. Тя не отговаря на основното изискване на самия Закон за съдебната власт - да осигури тайната на вота. Ако вършиш с негоден инструмент избори, значи избор няма. Тази система се оказа един "пробит съд", а повечето гласували магистрати са гласували чрез нея". 

Машината за изборите е много по-сигурен начин на гласуване, защото тя е затворена в себе си, тя не е част от верига, подчерта адв. Кашъмов и добави, че електронното гласуване е в интернет верига.
ПРАВО НА ОТГОВОР
Във връзка с участието на адвокат Александър Кашъмов в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" и интервю по повод връчената награда на „Възраждане“ от „Програма достъп до информация“, от партия "Възраждане" поискаха право на отговор. Според чл. 18 от Закона за радио и телевизия предоставяме това право без редакторска намеса.

"В предаването „Преди всички“ с водещ Силвия Великова, излъчено на 31.01.2023 година, са отправени редица клевети и неверни твърдения както спрямо мен лично, така и спрямо политическа партия „Възраждане“. Поводът е връчената награда на „Възраждане“ от представляваната от Александър Кашъмов организация „Програма достъп до информация“.

Александър Кашъмов гостува и в студиото, а настоящото право на отговор, което ползваме, е във връзка с твърдения от страна на Кашъмов, че нашата организация е изнесла 800 ЕГН-та в публичното пространство, като ги е публикувала в собствената си страница.

Това абсолютно не отговаря на истината и е клевета. 

Между другото, вътре в самото предаване става ясно, че самата водеща Силвия Великова, както тя сама каза, ако трябва да съм точен, се е опитала да влезе, но не е могла да ги види. Тя казва така: „аз затова вчера не можах да видя тези данни“, тъй както твърди Александър Кашъмов, че всъщност данните са премахнати.

Данните са си там и никога по никакъв начин не са нито пипани, нито премахвани. По-скоро, в този случай трябва да зададем един елементарен въпрос – ако според лицето Кашъмов е налице такова сериозно нарушение на закона, защо след като неговата организация и той самият знаят за това от август миналата година, не са пуснали съответния сигнал в Комисия за защита на личните данни, защо не са сезирали съответните институции? А изведнъж почти половин година по-късно огласяват шумно тази информация.

Тук е и моментът да кажа още нещо - сайтът на „Възраждане“ беше подложен на поредица хакерски атаки миналата година, в резултат на които стана почти невъзможен за достъп, дори отварянето на определени менюта вътре костваше понякога часове, за да може да се влезе в тях. Определено към един момент нашият сайт имаше проблеми, но никога през нито един от тези периоди не е имало момент, в който да е имало проблем с достъпа до които и да било документи. Твърдя, че това, което е казано от Александър Кашъмов, е невярно, и твърдя, че ако това, което той каза, беше вярно, трябваше да бъде казано още миналата година.

Между другото, тук е мястото да задам въпроса, защо в крайна сметка никой не ни потърси нас, защо никой не потърси нашата гледна точка?

Всяко едно журналистическо предаване трябва да има и двете гледни точки. В този конкретен случай Силвия Великова не ни е търсила и дори не е поставено под въпрос и под някакво съмнение истинността на твърденията на Кашъмов.

Между другото, самият Кашъмов на няколко пъти си позволява да прави едни изключително престъпни внушения, като твърди, че всъщност това, което според него  е направено от нас, било равносилно на действията на нацистите по времето на втората световна война, че едва ли не сме го били направили, за да стигматизираме хората.

Тук е моментът да отбележа една малка подробност - този документ, за който говори лицето Кашъмов, представлява един сигнал, който ние внесохме в Прокуратурата. Той съдържа 800 лица, които са получавали финансиране от чужди фондации. Които са изградили своя обществен образ или авторитет на базата на това, че са канени по медиите или че самите те работят в медии и които се оказа, че са свързани най-вече с американски фондации или фондации, пряко или косвено издържани от САЩ и посолството на САЩ в България. А ние твърдим, че тези хора откровено защитават чужди национални интереси. Ние твърдим, че тези хора трябва да влязат в регистър на чужди агенти, какъвто регистър има в САЩ. Точно поради тази причина ние буквално преписахме закона за регистрация на чуждестранните  агенти в САЩ и го внесохме в нашето Народно събрание. Не е нужно да знаеш ЕГН-то на един човек или да знаеш някакви други негови лични данни, достатъчно е да знаеш трите имена и името на организацията, от чието име той работи. И това ние сме го пуснали при това публично и е достатъчно ясно и известно на българските граждани. Всичко останало, което се твърди, е просто една елементарна манипулация, най-лошото от всичко обаче е, че тази елементарна манипулация през цялото време е любезно подпомагана от водещата Силвия Великова. Защото, в интерес на истината, на няколко пъти в самото си участие лицето Кашъмов казва, че това е „една целенасочена стратегия“, цитирам, пак казвам, твърди той „не е случайна тази аналогия с нацисти във времената в Германия“.

В интерес на истината по-нататък Кашъмов твърди, че документът бил свален, истината е, че този документ, още веднъж повтарям, през цялото време е стоял на сайта на „Възраждане“ и въобще по никакъв начин не е липсвал никога. Самата Силвия Великова признава, че не успяла да види ЕГН-тата на хората, и въпреки всичко този разговор се провежда и то в национален ефир, в продължение на почти 15 минути. Тук е въпросът, който аз искам да задам като гражданин вече, защото на мен ми беше отнето нормалното право на отговор. Аз много исках да разговарям с лицето Силвия Великова и исках тези въпроси да ѝ ги задам на нея, само че тя не намери достатъчно смелост, чест и доблест, за да застане очи в очи срещу мен в ефира на националното радио. И затова сега съм принуден да давам отговор. Защото щях да задам следния въпрос : Ако един журналист представя само едната гледна точка, той журналист ли е или пропагандатор? Очевидно е, че има такива журналисти в България, които са позволили, за съжаление, техните субективни настроения и тяхното лично мнение да надделеят над обективната журналистическа преценка за това което се случва. Което е много тъжно, защото БНР доскоро беше еталон както за журналистическо поведение, така и за всичко останало, което може да служи за някакъв еталон в журналистическата професия. За съжаление обаче, към настоящия момент виждаме, че това се променя и то не се променя към добро. Изключително много бих се радвал, ако имам възможността да разговарям в ефира на националното радио с лицата, които дават възможност да бъдем клеветени безнаказано. Очевидно е, че клеветниците, както преди така и сега, са страдали и продължават да страдат от един основен недостатък, който имат те, а именно липсата на чест и огромен страх. Страхът от истината. Тази, която казваме ние от Възраждане!"

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. Борисов изброи законопроектите, включени по предложение на председателя на НС в дневния ред, което е водещото обвинение в..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На пръв поглед идеята за безупречния дом ни е насадена поколения назад - че всичко притеснително трябва..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства от Русия за финансиране на забранената вече проруска партия "Шор", създадена от Илан Шор, проруски..

публикувано на 25.04.24 в 10:22

Атентатът в Сарафово и отвличането на български моряци – в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летище Сарафово през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати –..

публикувано на 25.04.24 в 10:18
на живо

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:16
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по отговорен начин отношенията между двете страни", коментира той. Очаква се Блинкън да засили..

публикувано на 25.04.24 в 09:59