Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата в Девин вече е и база за обучение на студенти

Снимка: Община Девин

Многопрофилната болница за активно лечение в Девин вече е база за обучение на медицински сестри и студенти по медицина. Лечебното заведение изчисти всичките си финансови задължения към кредиторите си.

Девинската болница става база за клинично, практическо обучение на медицински сестри, студенти по медицина, както и на следдипломно обучение за придобиване на специалност за някои от клиничните направления, по които осъществява дейност.

Това става факт благодарение на получената положителна оценка от Акредитационния съвет на Министерството на здравеопазването от 18 януари т.г., уточнява изпълнителният директор на болницата Радка Грозданова.

Предстои подписването на договори с медицински университети за съвместна дейност, като с някои вече са проведени предварителни разговори и е постигнато споразумение.

Болницата е приключила най-успешната си финансова година, след повторното ѝ отваряне в началото на 2014 г. Погасени са всички задължения към кредиторите. Благодарение на действията на община Девин през изминалата година, капиталът на лечебното заведение е увеличен с общо 1 580 000 лв. Така болницата преодолява декапитализацията и приключва годината с положителна капиталова структура в размер на 718 000 лв.

Добрата финансова политика позволява и от началото на август 2022 г. да се повишат и възнагражденията на персонала по колективното договаряне в здравеопазването, като основните заплати на медицинските сестри в болницата са 1500 лв., а най-ниската основна работна заплата за лекар е 2000 лв.

Ръководството на болницата и общината работят и по придобиване на съвременна и качествена медицинска апаратура.

С европейски средства беше доставена медицинска апаратура за подобряване на диагностичния процес. В момента тече процедура по Закона за обществените поръчки за закупуване на компютърен томограф, като до средата на следващия месец трябва да бъде избран изпълнител и подписан договор за доставка.

Снимки: Община Девин 
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26