Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Има шанс да избегнем глобата относно процедурите за качеството на въздуха

Росица Карамфилова: Брюксел ще уважи искането ни за предоговаряне на ПВУ

В момента няма нищо обезпокоително около язовирите, каза екоминистърът

"Вярвам, че Брюксел ще уважи искането ни за предоговаряне на ПВУ. Въпрос е на сериозен преговорен процес за намиране на балансирано решения". Това заяви пред БНР министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова. 

Тя посочи, че очакванията са за забавяне на постъпленията при влизане в преговорен процес. С финализиране на преговорите това забавяне ще бъде преодоляно, добави екоминистърът в интервю за предаването "Преди всички". 

"Задачата е с висока степен на важност и висока степен на предизвикателство. Срокът е много кратък. Мобилизирали сме ресурси, за да се направят анализи и сметки, за да се прецени какъв да е преговорният подход", коментира тя.

По думите й фокусът в преговорния процес е да се предоговорят ангажиментите година спрямо година за намаляване на емисиите парникови газове, така че да се постигнат реализируеми цели. 

Според нея задачата е много трудна. Ние като държава следва да вървим по пътя на декарбонизацията и дори в момента да намалим скоростта, то крайната цел вече е моделирана, подчерта екоминистърът.

По думите й усилията са насочени към изготвянето на единна стабилна национална позиция, с която да се покажат конкретни и ясни мерки и стъпки за реализирането им.

Росица Карамфилова припомни, че първият транш е дошъл и се работи "без ни най-малко отпускане". 

За селата в Карловско, които понесоха сериозни щети след обилните валежи, служебият екоминистър каза, че веднага е направена проверка:

"При сравнителния анализ във връзка с първите проверки, които бяхме осъществили при бедствието, сега състоянието е значително подобрено". 

В момента се работи по проект за корекция на речното легло, така че да се минимизира рискът в бъдеще, посочи тя. 

Още след бедствието през септември установих, че има необходимост от цялостен оглед и изготвяне на карта за състоянието на дигите на територията на цялата страна, каза министър Карамфилова. 

"Екипи бяха изпратени. Идентифицирахме рисковите диги. Този доклад представих на МС. Организрахме няколко срещи с областните управи и местната власт, за да представим къде са най-рисковите участъци и най вече с оглед на бързи действия - ако има необходимост от почистване, паднали клони или замърсяване с отпадъци, така че да се минимизира рискът. Направихме някаква степен на класифициране опасността от дигите. Първата степен са тези, които застрашават и инфраструктура и са с по-висок риск от бедствени състояния. Бяха дадени редица предписания".

Сега стартира усилена кампания за това колко от предписанията са изпълнени, къде има необходимост от допълнителни дейности и да се види има ли напредък и ако има нужда, да се предприемат допълнителни корективни действия, допълни тя. 

По думите на Росица Карамфилова комплексна проверка ще помогне да се види колко са почистени речните коритата и осигуряване на тяхната проводимост

МОСВ отговаря за 52 комплексни и значими язовира, припомни министърът. В момента няма нищо обезпокоително, отчете тя.

По думите й в началото на годината е имало притеснения относно изпразването на някои язовири. Сега имаме обратна тенденция, каза тя и посочи, че са дали ограничение за нивата, до които трябва да се поддържат язовирите, с оглед избягване на преливане. 

Тя подчерта, че ежедневно се следи състоянието на язовирите. Със съответните механизми и анализ на състоянието ще се минимизира рискът от бедствия, смята Карамфилова. 

"Към 1 август 2022 г. бяха останали 8 депа от 113-те идентифицирани като рискови по повод наказателната процедура. Към момента сме докладвали 4 депа завършени, петото също е завършено. Остават още 3. Тежки проекти са. Тежки терени - забавяния и обжалване на общетвени поръчки", обясни министърът на околната среда. По думите й сроковете са приключили преди години. 

"Този напредък ще доведе до намаляване, ако има санкция, на размера й".

Имаме 2 наказателни процедури във връзка с качеството на въздуха, каза още Карамфилова. По думите й сумата е сериозна:

"Още през април 2021 г. ЕК завежда иска за налагане на еднократна санкция в размер на малко над 3000 евро на ден и периодична санкция от над 28 000 евро на ден. През септември подготвихме позиция, за да покажем, че вървим с устойчиви действия за намаляване на превишенията. Все още към момента очакваме решението на Европейския съд по делото. Имаме оптимистични очаквания". 

Според нея има шанс да избегнем глобата

Друго предизвикателство е свързано с нарушенията и увеличенията на серния диоксид: "Не преминахме 24-то превишение, което е сериозна позиция пред ЕК, че наистина вървим към подобряване на състоянието". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки българи се готвят да гласуват в специална секция в Силициевата долина в Калифорния

В американския щат Калифорния десетки българи се готвят да гласуват в специална секция в Силициевата долина. Председател на СИК в Сънивейл-Сан Хосе е Никола Борисов.  "Ще се гласува с хартиени бюлетини. Основното е да има секция, в която българите да могат да гласуват на близко, да не трябва да пътуват много надалече. Мисля, че самият изборен ден е..

публикувано на 01.04.23 в 08:29

Предварителни кандидатстудентски изпити в ТУ – София и неговия филиал в Пловдив

На 01.04.2023 г. (събота) в Техническия университет – София и неговия филиал в Пловдив ще се проведат предварителни кандидатстудентски изпити, както следва: Чужд език – в ТУ – София (английски, немски) и Филиал Пловдив (английски) от 9:00 часа; Рисуване – в ТУ – София, от 8:00 часа; Композиция – в ТУ – София, от 13:00 часа;..

публикувано на 01.04.23 в 08:18

Над 14% от съставите на СИК в област Велико Търново са подменени

Над 14% от съставите на секционните избирателни комисии в област Велико Търново са подменени, като не малка част от сменените са от ръководните състави на комисиите и не са минали обучение. Заедно с видеозаснемането това вероятно ще забави броенето на бюлетините. За да не се бави обработката на протоколите в изборната нощ, Районната избирателна комисия..

публикувано на 01.04.23 в 08:06
Музей

Вход свободен в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Днешният ден на шегата почитат жителите на Габрово, прочути с умението си да се смеят и да разказват весели истории за себе си. 1-ви април е и рождената дата на Музея на хумора и сатирата, който отбелязва своята 51-ва годишнина.   По традиция на международния ден на шегата, Музеят на хумора и сатирата отваря вратите си безплатно, за да посрещне..

публикувано на 01.04.23 в 08:00
Стево Пендаровски

Пендаровски: Отварянето на български клубове в РСМ не случайно започна след приемането на преговорната рамка

Няма промяна в държавната позиция на България към Северна Македония, заяви македонският президент Стево Пендаровски, цитиран от БТА. Той твърди, че серията от отваряне на български клубове, започнала веднага след приемането на преговорната рамка през юли, не е случайно. "Твърдя, че серията на отварянето на български клубове, която..

публикувано на 01.04.23 в 07:56

Германските служби оценяват като "висока" опасността от руски кибератаки

Германските служби за сигурност оценяват като висока опасността от кибератаки от страна на Русия, заяви говорител на министерството на вътрешните работи, като същевременно отказа да коментира съобщенията, че Русия подготвя мащабни атаки, подпомагани от частни IT компании, съобщи ДПА. "Потвърдихме атаките в миналото, без да коментираме..

публикувано на 01.04.23 в 07:51

Природният газ поевтинява от днес

Природният газ поевтинява от днес с около 8 процента, според предварителните разчети на "Булгаргаз" и се очаква този месец да се продава за около 98 лева за мегаватчас без таксите и налозите.  Окончателната цена на синьото гориво ще бъде определена от Комисията за енергийно и водно регулиране този следобед.  Изпълнителният директор на "Булгаргаз"..

публикувано на 01.04.23 в 07:48