Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуото Аглика Генова и Любен Димитров жъне успехи по света с новия си албум

Снимка: Irene Zandel

Аглика Генова и Любен Димитров са сред българските музиканти, отдавна доказали достойното си присъствие по световните сцени и мястото си в елита на изпълнителското изкуство. 

За 25 години успешно съществуване клавирното дуо има не само неизброими концертни изяви и участия в някои от най-престижните фестивали на планетата, не само огромна колекция от награди, сред които и титлата "Музикант на годината" 2001 в националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт", но и респектираща дискография, издадена от германската звукозаписна компания CPO. За част от нея Аглика Генова и Любен Димитров са отличени с приза "Ехо Класик", с номинации за Наградата на германската звукозаписна критика, "Опус Класик" и др.

Новият, много мащабен звукозаписен проект на дуото е интеграл с произведенията за две пиана на композитора Карл Райнеке. Този автор, известен у нас най-вече с творбите си за флейта – Концерт в Ре мажор и Соната "Ундина" – има солидна кариера като пианист и съответно – голямо клавирно творчество. А нашите пианисти събират в троен компактдиск всичките си открития, за да ги покажат на света – при това много голяма част от тях са звкозаписна премиера. 

Аглика Генова и Любен Димитров не за първи път задълбават в търсенията и откривателската си дейност - предишните им много стойностни интеграли разкриха на широката аудитория музиката за клавирно дуо на американската композиторка Ейми Бийч и на Сергей Рахманинов, а преди години в световно разпространение беше албум с пиеси на Панчо Владигеров. Всеки техен компактдиск е пълен с открития за меломаните.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Аглика Генова и Любен Димитров разказаха интересни детайли за композитора Карл Райнеке, за неговите търсения в клавирния репертоар и за осъществяването на новия интеграл, който жъне успехи по целия свят - специализираните музикални издания го определят като изключително ценен и препоръчителен за всяка колекция.

Чуйте интервюто в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Аглика Генова и Любен Димитров

Клавирното дуо Генова - Димитров с успешен нов интеграл

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" беше осъществена българската радиопремиера на най-новия албум на световнопризнатото българско клавирно дуо Аглика Генова – Любен Димитров . Избраната музика е на американската композиторка Ейми Бийч,..

публикувано на 01.12.21 в 23:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева: Грижата за културата и изкуството е инвестиция в новото поколение

Световна оперна звезда на върха на своята кариера и избраница на слушателите на БНР за български музикант на 2023 година, Соня Йончева присъства все по-често и категорично на родна сцена – с нови изяви и проекти като музикален продуцент и издател...

публикувано на 04.06.24 в 18:17
Надежда Георгиева

Надежда Георгиева и танцът с препятствията, които животът ни сервира

Изложбата "Невротичният балет на красотата и разрухата" в Гьоте институт ще продължи до 16 юни. В нея Надежда Георгиева, художник и визуален артист от Берлин, показва три творби. Те изобразяват цветя в различни фази на техния живот . "Винаги..

публикувано на 04.06.24 в 11:34
Петър Мичев-Педро

Почина художникът Петър Мичев-Педро

Тази нощ ни напусна плевенският художник Петър Мичев-Педро. Тъжната вест съобщиха от семейството му. Плевенските художници се прекланят пред паметта му. Петър Мичев-Педро е роден в Плевен, той е един от най-успешните български художници. Негови..

публикувано на 04.06.24 в 09:55

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В първото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Среща с българския музикант на 2023 година и издател на новото списание “Български артист“ – световната..

обновено на 03.06.24 в 19:04
Георги Милтиядов, Вероника Тодорова, Любомир Дяковски и Веско Ешкенази

Любомир Дяковски: Рецептата за успех е да имаш насреща млади, мотивирани и талантливи хора

Плевенската филхармония грабна две изключително важни отличия на церемонията "Музикант на годината" за 2023 година. Тя се проведе в Първо студио на БНР на 31 май. Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория "Млад музикант..

публикувано на 03.06.24 в 12:03

Плевен ще се превърне в център на театралното предизвикателство

В Плевен от 25 юни до 8 юли за първи път ще се проведат Международни театрални дни, в рамките на които е и новият фестивал „Школа“.  Той е по-различен от всички останали, а Плевен се превръща в център на театралното предизвикателство...

публикувано на 02.06.24 в 06:03

Милион читатели посещават националната библиотека в Йерусалим

Месец юни е обявен за месец на книгата от народа на книгата. Милион читатели от чужбина и от страната има всеки месец националната библиотека в Йерусалим.  Новата й сграда, която прилича на отворена книга, е открита само преди няколко месеца...

публикувано на 02.06.24 в 05:42