Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров сменя Велислав Минеков в Министерството на културата

Найден Тодоров
Снимка: Ани Петрова

Единствената промяна в служебното правителство е в Министерството на културата. Там поста се поема от известния български диригент Найден Тодоров, който заменя досегашния титуляр Велислав Минеков.

Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена.

През 1996 година е поканен от йерусалимската фондация „Ленард Бърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан.

През 1997 година той създава в родния си град Пловдив фестивала „Тракийско лято”. Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра.

В следващите години Найден Тодоров гостува на сцените на редица от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.

През 2000 година, само на 26 години, е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.

В периода 2003-2005 работи като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в Русе.

В периода 2005-2017 Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе.

През 2006 година прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония.

През 2010 дебютира и във Виенската народна опера, дирижирайки спектаклите на балета „Лешникотрошачката” от Чайковски с Виенския държавен балет.

През 2013 година Найден Тодоров се дипломира като мениджър в областта на културата в Нов Български Университет, където през последните години е поканен да изнася лекции.

От 2017 година е директор на Софийската филхармония, с която гостува на някои от най-престижните сцени в Европа – зала „Бозар“ – Брюксел, Музикферайн – Виена, голямата зала на Берлинската филхармония. В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти.

Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри, между които Виенския симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота - Колумбия, Оркестъра на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и мн. др.

От 2018 година, като част от образователната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската Национална Телевизия – „На концерт с БНТ 2“.

През 2021 г. издава първата си книга с разкази „Полъх от ангели“.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Демографските проблеми в страната ще имат дългосрочно негативно отражение върху пенсионната система

Прогнозираните демографски проблеми в България ще имат дългосрочно негативно отражение върху пенсионната система, се посочва в нов доклад за развитието на тази система през следващите десетилетия . Очаква се населението в трудоспособна възраст 15-64 години да намалее от 66,6% сега до 56% през 2070 г. Застаряването ще намали и броя на хората,..

публикувано на 26.08.24 в 17:24
Християн Мицкоски, министър-председател на Северна Македония

Мицкоски: Сегашната интердисциплинарна комисия не защитава интересите на македонския народ

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви днес, че много бързо ще има кадрови промени в съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония за историческите и образователните въпроси, предаде МИА. Според него сегашната комисия не оправдава очакванията и "не е защитник на националните интереси на..

публикувано на 26.08.24 в 17:13

В Киев отново беше обявена въздушна тревога този следобед

По последни данни шестима души са загинали при най-масираната руска атака срещу Украйна в последните седмици. В столицата Киев следобед отново беше обявена въздушна тревога и началникът на военната администрация посъветва хората да потърсят убежище. Най-малко пет души загинаха при една от най-масираните руски атаки срещу Украйна..

публикувано на 26.08.24 в 16:49

Стефан Радев: За подписката разбрах, когато ми лъсна подписа, бях жертва на хомосексуална пропаганда

Не съм се подписвал в подписката срещу промените в закона, забраняващ пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Това заяви категорично докторантът по медица Стефан Радев в интервю пред БНР. Неговото име е под №593, а той отрече изобщо да се е подписвал, дори не е знаел за тази подписка, "докато не ми лъсна подписа"...

публикувано на 26.08.24 в 16:35
Канадският премиер Джъстин Трюдо

Джъстин Трудо: Канада налага мита от 100% върху вноса на китайски електромобили

Канадският премиер Джъстин Трюдо потвърди на пресконференция в понеделник, че страната му ще наложи 100-процентни мита върху внос на електрически превозни средства, идващи от Китай, съобщава Ройтерс, потвърждайки информацията от по-рано през деня. Канада е готова да наложи аналогични на американските мита върху вноса на китайски електромобили..

публикувано на 26.08.24 в 16:15

Двама парашутисти паднаха върху кола край Ихтиман

Парашут с двама души се е приземил върху кола край София. Двамата парашутисти са в болница с фрактури, но няма опасност за живота. Вчера по обед в полицията в Ихтиман е постъпил сигнал, че мъжете са паднали в края на село Черньово. При огледа е установено, че след парашутен скок от самолет двамата са се ударили в предното стъкло на паркиран лек автомобил...

публикувано на 26.08.24 в 15:56
Криптовалута Toncoin

Срив на свързаната с Telegram криптовалута Toncoin след ареста на шефа на приложението за съобщения

Криптовалутата Toncoin, свързана със социалната медийна платформа Telegram Messenger, загуби около 2,7 милиарда долара от пазарната си капитализация след новината за задържането на съоснователя на приложението за съобщения, съобщава Блумбърг. Френски съд удължи ареста на Павел Дуров Toncoin, токенът на The Open Network, поевтиня с повече..

публикувано на 26.08.24 в 15:52