Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарните партии без големи очаквания към новия служебен кабинет

Снимка: Ани Петрова

Парламентарно представените формации нямат големи очаквания от новия служебен кабинет, но за сметка на това имат въпроси и изисквания към него. Три са задачите пред служебното правителство, посочи съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков:

“Най-важното нещо, което новият кабинет трябва да направи, е да направи така, че изборите да са честни. Това предизвикателство сега става много по-голямо с хартиената бюлетина. Призовавам, особено МВР, този път да си свърши работата безупречно, защото българите разчитат на едни честни избори. Второто нещо е, държавата да функционира без сътресения. И третото нещо, което е важно, е да предоставят неутрален терен. Да няма министри, които да взимат страна в политическата дискусия“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов очаква още от същото:

“Явно, “още от същото“, да се изразя по този булеварден начин. Какво друго можем да очакваме?! Да се надяваме да не направят някакви поразии в периода на изборите. Разбира се ние ще следим тяхното поведение и ще се опитаме да ги коригираме там, където си позволяват волности. Да се надяваме, че няма да променят и външнополитическия курс на страната по отношение на войната, това е изключително важно“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов няма очаквания от новия служебен кабинет, но има въпроси:

“Защо през цялото време се опитваше да форсира процеса на вкарване на България в еврозоната, при условие, че нито има мандат за това, нито пък има някакви обективни финансови и икономически причини да го прави. Още повече, че говорим за служебно правителство“.

Любен Дилов от ГЕРБ коментира единствената промяна в новия стар служебен кабинет така:

"Според мен, нещата са се случили така. Радев ги е събрал и е казал: "Всички министри - крачка напред. Минеков, ти къде бе?!. Така е станало, според мен, защото той няма основание да е недоволен от повечето си министри. Ние също нямаме. Вършеха добре работата си в тези тежки условия, които имаше. Не забравяйте, че все пак те работиха с 1/12 от миналогодишния бюджет".

Именно отказът да бъде внесен нов бюджет за 2023 г. е основният упрек на БСП към служебния кабинет. Георги Гьоков с лична позиция:

"В социалната сфера не е много висока оценката, защото не продължиха добрите политики, които имаше в редовното правителство. Очаквам да работи новия кабинет на по-големи обороти в полза на хората, но служебните кабинети не са добро нещо за България".
Съставът на служебния кабинет показва, че то ще продължи да работи по същия начин, както и досега, коментира зам.-председателят на "Български възход" Виолета Комитова:

“Следователно ще продължи да работи по стария начин това правителство, както е било досега. В изпълнителната власт задачите са страшно много. Всеки ден изскачат някакви проблеми и кризисни ситуации, които трябва да се решават, освен че трябва да се работи по дългосрочни въпроси – законите по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да се донапишат и да се подготвят за следващото Народно събрание“.

ДПС даде висока оценка за служебния кабинет, който продължава работата си и след разпускането на 48-ото Народно събрание. Депутатът Йордан Цонев коментира пред журналисти в парламента:

"Мисля, че от всички служебни кабинети от 2021 година, този най-добре се справя определено - и финансовият министър стои добре, и кабинетът стои добре като цяло. Пропуски винаги има, но кой е безгрешен?"

Цонев категорично отхвърли твърденията, че рокадата на служебния министър на културата Велислав Минеков е свързана с напрежението в Народния театър:

"Няма нищо общо със скандала, но ако следите внимателно, и други театри - и музикални, и така нататък, бяха сменени, и процедури опорочени и това не е само мое мнение. На повечето парламентарни групи е мнение, така, че аз не намирам Минеков да е свършил нещо полезно".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46