Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Димитрова: Инфлацията изпразва не само джобовете, но и политическото магазинче за надежди

Боряна Димитрова
Снимка: БГНЕС

"Инфлацията изпразва не само джобовете на хората, тя изпразва и политическото магазинче за надежди. Много са малко надеждите, които остават. Отговорност на политическите сили е да начераят реалистични пътища за тяхното достигане". Това заяви пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

"Президентът придобива все по-голяма значимост и роля, която иска да играе. Не смятам, че той ще бъде незабележим фактор в тази кампания", коментира тя в предаването "Преди всички". И изрази надежда, че след изборите ще може да се сформира редовно правителство, но:

"Има и редица подводни камъни, които правят тази хипотеза не достатъчно сигурна".

Според нея 48-ият парламент е бил преходен. По думите й той широко е отворил вратите за ерозия на парламентарната демокрация. Две неща правят впечатление в работата му, каза тя и посочи:

"Първо ГЕРБ успя все пак да възстанови някакви опции на диалог с другите политически сили. Дори тогава, когато не се постигаше никакъв резултат, никой не отказваше да отиде на среща с политически сили от противниковия лагер. Видя се в този парламент, че се пречупи линията на това да има абсолютно карантинирани политически сили и това по всяка вероятност дава основание на ГЕРБ да каже "От политическа сила, която беше тотално карантинирана, да - не успяхме да сформираме правителство, но успяхме да възстановим валенции за разговор. Другото е, че другите политически сили не успяха да наложат ефективен модел на техен диалог, на тяхно взаимодействие, така че да излъчат правителство без участието на ГЕРБ".

Димитрова е категорична, че тече трансформация в отношението към ГЕРБ. Според нея Бойко Борисов ще остане лидер на партията, но няма да бъде активен нито в изпълнителната, нито в законодателната власт. Партията ще търси други лица, които да участват в евентуално правителство, прогнозира тя.

Боряна Димитрова вижда трансформация в лидерството и в лагера на "Промяната":

"Ако сега имаме такова окрупняване (между ПП и ДБ) и блзики по тежест политически блокове, това предвещава една кампания, която е с по-ясен фокус, по-структурирана и която в никакъв случай няма да отслаби политческите оси на опониране, на напрежение. Надявам се, че това ще бъде за заявка на политики и ангажименти. Това променя политическата динамиката спрямо кампаниите, на които бяхме свидетели в последните 2 години". 

Според нея една от реалистичните цели на евентуално обединение между ПП и ДБ е спечелване на кметските места в големите градове. Съюз между ДБ и ГЕРБ в приключилия вече работа парламент щеше да затвори този хоризонт, изказа мнението си тя:

"Не бих изключила изцяло възможността, включително за в бъдеще да има такива взаимодействия. Но като нова стратегия на тези избори ще се тества модела на взаимодействие между двете политически сили. Ако той е успешен както на национално равнище, така и по отношение на резултатите в големите градове, може да очакваме с нараснало самочувствие този съюз да бъде повтовен и на местните избори, и на националните. Ако той не бъде достатъчно успешен, може да видим преформулиране на едно парламентарно пространство в следващия парламент. Много са неизвестностите".

Димитрова определени като грешна стратегията на партиите от протестите. Тя изтъкна раздробяването на тези сили на безброй малки парченца. "Една парламентарна промяна минава през ефективни политически сили", подчерта тя. Според нея единственият политически резултат след протестите е бил преизбирането на Румен Радев. 

"Сега се явяват на нещо като поправителен изпит, втори шанс", коментира още Боряна Димитрова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от

"Фантомът от операта" се завръща в НДК от 29 август до 5 септември

Фантомът от операта се завръща с няколко дати у нас. Спектакълът ще се играе в зала 1 на НДК от 29 август до 5 септември т. г. съобщи в "12+4" Иван Русланов. Това са финалните представление на българска сцена, а екипът на емблематичния мюзикъл по музика на Андрю Лойд Уебър продължава турнето си по световните сцени. "Ново..

публикувано на 26.08.24 в 19:04

Овладян е големият пожар в Източен Лондон

Големият пожар, който обхвана жилищен блок в Източен Лондон, е овладян, но отново се появи на дневен ред въпроса с пожарната безопасност на облицовката на сградите в британските градове. Над 200 пожарникари се борят с голям пожар в Лондон Повече от 100 души бяха еваукирани от блока и благодарение на бързите действия на..

публикувано на 26.08.24 в 18:52

Финансовото министерство пое нов дълг от 200 млн. лева

Финансовото министерство пое нов дълг от 200 милиона лева от вътрешния пазар, съобщиха от ведомството. Преотворена е емисията от 6-годишни държавни ценни книжа, а среднопретеглената доходност е 3,8 на сто. Тя е малко по-ниска от аукциона със същата емисия в началото на юли, когато среднопретеглената доходност бе 3,82 %. С днешната емисия общо набраният..

публикувано на 26.08.24 в 18:45
Слънчев бряг

40% от получилите разрешение за работа в България бягат в страни на ЕС

40% от получилите разрешение за работа в България не остават да работят в страната. Данните цитират работодателите, като се позовават на статистика на МВР. Проблемът, за който се разбра след изчезването на сезонни работници от Слънчев бряг, е от няколко години и вече притеснява бизнеса. Затова оттам обмислят мерки, които да..

публикувано на 26.08.24 в 18:44

Слагат ново знаме на Рожен

Най-вероятната причина за скъсаното българско знаме на пилона Рожен е бурен вятър от предходните дни. В момента екип от специалисти са на мястото, за да сменят трибагреника с нов.  Според очевидци около 12 часа вчера на обяд знамето на 111-метровия пилон било леко разкъсано между бялата и зелената лента. Два часа по-късно от вятъра се..

публикувано на 26.08.24 в 18:26

Германия: През 2023 г. София се съгласи да получи обратно сириеца, осъществил атака в Солинген

Българските власти са се съгласили "много бързо" в началото на миналата година да получат обратно от Германия 26-годишния сириец, който в събота уби с нож трима и рани тежко 8 души в Солинген. Той обаче се е укрил, за да не бъде депортиран, съобщи днес говорителят на германското правителство Щефен Хебестрит. Заподозреният за нападението в..

публикувано на 26.08.24 в 18:02

Египет няма да толерира израелски войски, разположени по границата с Газа

Египет е дал да се разбере, че няма да толерира израелски сили, разположени по границата му с Ивицата Газа, според информации на свързаната с държавата медия Al-Qahera News. Стратегическият т. нар. "Филаделфийски коридор", който се намира между Египет и Газа, е от особено значение. Високопоставен източник каза на медиите, че Кайро, който..

публикувано на 26.08.24 в 17:48