Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Посланик Ангелов очаква да има решение на проблема с българските културни клубове в следващия месец

Мартин Минков: Да не се допускат екстремни прояви на хора, нямащи интерес от европейска перспектива за РСМ

"Днес наблюдаваме натрупванията на антибългаризъм в съвременното македонско общество"

Мартин Минков
Снимка: Ани Петрова

Днес наблюдаваме натрупванията на антибългаризъм в съвременното македонско общество. Това обясни пред БНР Мартин Минков, който е бивш наш кореспондент в Скопие.

„Те се споделят от една прослойка на това общество, която в никакъв случай не принадлежи към интелигенцията“.

Днешната дата трябва да води към туширане на напрежението, но вместо това сме свидетели на безпрецедентни мерки, посочи още Минков.

„Все едно е определено полицейско положение. На мен това не ми се вижда нормално. Не мога да го приема. За 10 години като кореспондент в Скопие не мога да си спомня да е имало такова напрежение при честване на годишнина на Гоце Делчев. До този час не е ясно кога нашата делегация  ще може да отдаде почит. Това говори за едно състояние на двустранните ни отношения, което не е добро. Усилия са необходими от двете страни“

Надявам се ,че тези мерки няма да допуснат екстремни прояви на хора, които нямат интерес от придвижване на нашите отношения и от една европейска перспектива на РСМ, отбеляза той.

Инциденти биха могли да се случат извън този периметър и да дойдат от хора, които целенасочено търсят провокации, смята журналистът.

„Вярвам в искрените намерения на хората, които с автобуси и автомобили идват от България,  за да  отдадат почит на един национален герой. Гоце Делчев е български революционер, но се е борил за свободата на Македония и Одринско, които остават под османска власт. Гоце Делчев и неговата личност трябва да са мост между двете страни“. 

Министър Демерджиев потвърди за забранителен списък с българи за недопускане в РСМ

Нека отношенията ни с РСМ не се превръщат в предмет на предизборната кампания, призова Минков.

Ангел Ангелов

Центърът е под много силен полицейски контрол, с ограничаване на движението, има и хеликоптери във въздуха. Това обясни българският посланик в Скопие Ангел Ангелов.

„В последните 6-7 месеца наблюдаваме ескалация на радикалното говорене. Помолихме нашите партньори в РСМ да вземат мерки“

Посланикът ни в Скопие посочи, че формулата за решаване на проблемите в двустранните ни отношения се състоят в три важни П-та.

Първото П-ако има престъпление, следва да има наказание. Второ П е свързано с превенция-институциите са длъжни да превантират тези радикални групи. Третото П е проекцията-днешните събития ще се проектират в бъдещите отношения между двете страни“.

Ангел Ангелов не можа да даде конкретен отговор на въпроса дали ще е напълно безопасно за хората с българско самосъзнание в РСМ, ако решат да посетят църквата „Свети Спас“ и да се поклонят пред тленните останки на Гоце Делчев. Той очаква да има решение на проблема с българските културни клубове в следващия месец.

Цялото интервю на Деян Йотов с Ангел Ангелов и Мартин Минков може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Йоцев

Александър Йоцев за мерките срещу високите цени: С бариерка искат да спрат набрал скорост влак

" Ако си представим хипотетично, че държавата ни се намира в Сахара, ние щяхме да внасяме пясък . Такава е нашата логика." Това каза пред БНР Александър Йоцев, изпълнителен директор на Съюза на търговците на храни, бивш шеф на борсата в Слатина. Йоцев вижда в мерките на държавата срещу високите цени " повече или по-малко хаотични..

публикувано на 21.03.23 в 08:16

Изкуствен интелект в образованието?

Ивайло и Мирела са ученици в 12 клас в Природо-математическата гимназия в Ловеч. Вече са изпробвали уменията на ChatGPT. "Използваме го за задачи по математика. Учудващо си реши задачата с една грешка в началото, но като му кажеш какво е сгрешил, си го поправя и си решава задачата. Когато се задава въпрос на български, малко греши.  Бърка доста на..

публикувано на 20.03.23 в 11:12

РЗИ: Нямаме извънредна ситуация с варицела и скарлатина

В момента не се намираме в извънредна ситуация по отношение на разпространението на варицела и скарлатина , съобщиха от РЗИ.  Репортерска справка на БНР от сайта на РЗИ обаче показва, че в една и съща седмица през 2019 и 2020 г. разпространението на скарлатина е било 25 и 19 случая. За същата седмица през 2023 г. те са били 151.  Има..

публикувано на 20.03.23 в 09:28

Инж. Ирена Колева: Стойността на радон трябва да влезе в техническия паспорт на сградата

"Много би ми се искало стойността на радон да влезе в техническите паспорти на сградите ". Това заяви пред БНР инж. Ирена Колева от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Тя е категорична, че качеството на сградите у нас не е високо, дори при луксозното строителство : "Не мога да кажа, че има сграда, в която аз съм влизала, и..

публикувано на 16.03.23 в 11:53

Расте броят на възрастните, желаещи да ползват домашен социален патронаж

Предизвикателство за общините е да не изоставят нито един човек , който има необходимост от подкрепа с топла храна, подчерта пред БНР Росица Димитрова, съпредседател на комисията за социална политика на НСОРБ, директор на дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново. " Да не утежняваме техния бюджет, който е оскъден ...

публикувано на 16.03.23 в 11:12
Соня Спасова

Соня Спасова: 60% от хората плащат кеш закупените онлайн стоки

Около 60% от хората, закупили стока онлайн, плащат в брой на място, след като я получат , посочи пред БНР Соня Спасова - директор на Европейския потребителски център.  По думите й хората не трябва да се притесняват от плащането с кредитна или дебитна карта . Много от чуждите търговци предлагат основно такова разплащане. При него има допълнителни..

публикувано на 16.03.23 в 09:46
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Падане на валутния борд и заем от МВФ са равни на финансов Армагедон за България

"В момента правим голяма грешка – да убием вестоносеца , като общество, като политически формации, всички. Никой не иска да му кажеш в очите истината. А истината тази дама я казваше още когато застана на позицията. Ние задлъжняваме с много бързи темпове и най-страшното и неприятното е, че са неустойчиви темповете за нашата малка и отворена..

публикувано на 16.03.23 в 08:01