Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министър Гечев каза, че стратегическият план за земеделие ще бъде променен

Служебният министър на земеделието Явор Гечев
Снимка: БГНЕС, архив

Стратегическият план за българското земеделие ще бъде променен и това ще стане при пълна прозрачност и спазване на закона, заяви в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Изявлението му идва на фона на протести на други земеделски организации, чиито членове преди дни възразиха срещу оставането му на поста и във втория служебен кабинет на Гълъб Донев. В Пловдив министърът участва в среща, организирана от Браншовата камара "Плодове и зеленчуци" и от Националната асоциация на картофопроизводителите.

Въпросите, които протестиращите поставят, са основателни и министерството вече е в процедура на правене на новите технологични карти и нова методика за определяне на цени за подпомагане в земеделието. Пълният обем информация ще бъде представен до 10-15 дни, обяви Явор Гечев.

"Нали не очаквате ние по искането на осем организации да пренебрегнем другите 150. Тоест, когато сме готови - всичко е на масата. Трябва да е ясно обаче, че когато не са както трябва ставките, парите няма да станат повече. Те трябва да се вземат от едни ставки на едни продукти и ще трябва да се дадат там, където на практика покажат анализите повече. Така че при всички положения някой недоволен ще има в цялата ситуация. Това, което искаме този път, е пълна публичност. Така че стратегическият план ще бъде променен."

По повод недоволството на  производителите на слънчоглед, които се оплакаха, че заради украинското зърно не могат да продадат продукцията си, министърът допълни, че се готви наредба за регистрация на складовете на едро.

"Поне да знаем къде е тази продукция. И не само за зърното, разбира се. Тъй че очаквайте и там развитие, ако се отвори кризисният резерв, ние сме готови с разчети за допълнително подпомагане, стига да има пари за това", каза Явор Гечев.

Тази седмица представители на организации от сектор "Плодове и зеленчуци" настояха за спешни промени в Стратегическия план, който според тях вкарва производителите в капан. Те призоваха президента Румен Радев и премиера Гълъб Донев да настояват пред бъдещия земеделски министър, който и да е той, да преразгледа плана с участието на браншовите организации.

Членове и симпатизанти на тези браншови организации излизат днес на мирен протест при "Дунав мост" в Русе. Според производителите на плодове и зеленчуци политиката на държавата води до унищожаване на българското производство.