Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1500 загинали в Сирия и Турция в резултат на опустошителното земетресение

По последни данни над 1500 души са загинали в Сирия и Турция в резултат на опустошителното земетресение близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин. Съобщава се и за няколко хиляди ранени, за разрушения и щети по сградите. В района на първия трус в област Кахраманмараш се намират лагери със сирийски бежанци.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер и дълбочина около 18 км разлюля югоизточна Турция, близо до границата със Сирия, рано тази сутрин, докато хората още спяха. Земетресението е било усетено от милиони хора в Турция, Сирия, Ливан, Кипър и Израел.


В Турция жертвите са най-малко 912 души и повече от 5000 души бяха ранени, заяви президентът Раджеп Ердоган. той също така каза, че това е най-голямото бедствие в страната от 1939 г. насам, като добави, че в резултат на него са се срутили 2818 сгради, предаде Ройтерс.

Най-малко 560 души бяха убити в Сирия и повече от 1000 души бяха ранени, съобщи сирийската държавна информационна агенция (SANA), цитирайки високопоставен здравен служител.

"Броят на жертвите от земетресението нарасна до 560 загинали и 1089 ранени“, каза Ахмед Дамирия, помощник на сирийския здравен министър. Смята се, че броят на жертвите, отчетен от държавните медии, включва само тези, които живеят в контролирани от правителството райони, напомня Ройтерс.

Спасителен екип на Белите каски пък съобщи, че най-малко 221 са били убити и 419 ранени в сирийските райони, контролирани от бунтовниците, съобщава Франс прес.

През следващите часове бяха регистрирани над 40 вторични труса, някои с магнитуд над 6,0 по Рихтер. Турция обяви извънредно положение в засегнатите провинции и призова хората да не използват мобилни телефони, за да могат спасителите да координират операцията. Спрени са полети на летищата в окръг Хатай и в Газиантеп.

Петролният терминал в турския град Джейхан прекрати работата си заради труса. Пристанищата в югоизточна Турция също са засегнати, като някои са напълно затворени, а други - със забавена дейност. Операторът на турските петролопроводи "Боташ" съобщи, че засега не са установени щети по управляваните от него тръби и петрол продължава да тече както по направлението Киркук-Джейхан, така и по трасето Баку-Тбилиси-Джейхан. 

В Сирия президентът Башар Асад свика извънредно заседание. Много от сградите в засегнатите райони понесоха щети по време на избухналия преди близо 12 години конфликт в Сирия. Влаковете в северната част на страната са спрени като предпазна мярка. Пътищата и мостовете се проверяват.

Ръководителите на ЕС и НАТО изразиха съпричастност с пострадалите от бедствието и изразиха готовност двете организации да окажат необходимата помощ. Обещания за подкрепа дойдоха и от редица държави, сред които САЩ, Израел, Украйна, Русия, Германия, Франция, Гърция и други.

"Това е може би най-силното земетресение в този район от около 100 години", каза пред БНР проф. Николай Милошев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Той уточни, че при тази сила на земетресението вероятно вторичните трусове ще продължат повече от година:

"Първите вторични трусове може би са нанесли повече щети върху сградите. Силното земетресение ги е увредило, а последващите са ги разрушили".

По думите му трябва да се въведе строителство, при което и мощни земетресения да не могат да разрушават сградите.

"В световен мащаб въпросът "Кога ще има земетресение?" все още стои. И в Япония се изненадват от земетресения, и в Турция, в цял свят е така", коментира той. 

Интервю на Даниела Големинова с проф. Николай Милошев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работиха: Явор Римски, Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера", заяви той пред германския вестник "Велт"...

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по  назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека...

публикувано на 29.03.24 в 13:07

Мъж извади газов пистолет срещу лекар в болницата в Шумен

Мъж отправи закана за убийство към медик, извади срещу него и газов пистолет.  Случката е от вчера, когато малко след 10.00 часа шуменец потърсил помощ в МБАЛ - Шумен. Недоволен от продължителното време за изчакване на медицински преглед, той извадил оръжието и заплашил с него лекар.  Веднага бил подаден сигнал в полицейското управление...

публикувано на 29.03.24 в 13:02
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за избора на кмет на София

За 26 април беше отложено делото по жалба на загубилата изборите в София Ваня Григорова срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител беше обявен Васил Терзиев. До поредното отлагане се стигна, за да могат страните да се запознаят със съдебната експертиза от 120 страници на машинното гласуване, която двете вещи лица..

публикувано на 29.03.24 в 12:58

Нов казус от промените в Конституцията - депутатите ще вземат две заплати?

Още един казус коментираха днес народни представители в парламента, който идва с промените в Конституцията - чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване ще се плащат заплати на депутатите и за двата мандата. Коментар дойде от депутата от..

публикувано на 29.03.24 в 12:39
Георги Андреев

"Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта "Гласове и струни"

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в зала „България“ на 3 април.  „И квартетът, и хорът са напълно завършени състави, самодостатъчни и да са в едно партньорство, без единият да е подчинен на другия. И двата състава да се..

публикувано на 29.03.24 в 12:22

Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия

Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия Петромидия, разположена в  окръг Констанца, на брега на Черно море, предава Радио Румъния. Властите съобщават, че няма жертви. В момента се правят измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха. В района и в момента продължават да се издигат гъсти облаци..

публикувано на 29.03.24 в 12:14